用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

我中學之前都是聽的多, 不論同不同意都少發表意見, 因為一來覺得討論需要有同等投入的對手 (當時少), 二來都怕其它人嘲笑同主流不同的意見.  但入大學之後, 就習慣性去找不同方向的理據, 因為覺得有空間及價值如此做.  

幸好現在仔學校是比較開明, 多些機會早點習慣討論.

回覆 HaYi 的帖子

我中小學上堂環境:
1. 老師想人答問題,但係又唔鍾意得一兩個同學次次都舉手(其實有人肯應你已經好好
2. 答錯會被老師界定為「唔專心」,不答不錯
3. 成日答問題=擦鞋仔,搏品行獎/撈一職半職

本來我仲好「國際學生」咁主動答問題,積極投入,但係換來老師反感,話因為我舉手而令其他同學唔舉手答問題 。同埋如果答案出眾、如別不同,會畀同學話「搏出位」而受到排擠。一到小組討論,基本上一組 6 個,得一、兩個係做緊 task,其他一係就發夢,一係就傾閒計。我讀純品修女學校都咁,相信其他學校更加有機會遇到咁嘅情況。

1998Ruby1998 發表於 17-10-22 19:10
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

之前大學導師話我上課好專心又用功,但係就唔夠投入,唔叫名都唔會主動答問 ...
之前有網友分享,小朋友小時重好奇心,什麼也問一餐,但上了傳統小學後就變得寡言。事實上我發現受香港教育的開會時少於表達自己意見都頗common,不過大環境改不到,唯有自己做多一些

HaYi 發表於 17-10-22 20:24
我中學之前都是聽的多, 不論同不同意都少發表意見, 因為一來覺得討論需要有同等投入的對手 (當時少), 二來 ...
現時小學有説話評估,其中一項是小組討論,不過culture legacy 好難改變,變成一樣功課,不相信太多學生受惠

MrBeast 發表於 17-10-22 21:16
之前有網友分享,小朋友小時重好奇心,什麼也問一餐,但上了傳統小學後就變得寡言。事實上我發現受香港教育 ...

因為香港教育著重 conformance 。 Creativity, openness,questions,frankness 被視為無禮的麻煩友。

Recently White House spokesperson said “questioning a 4 star Marine General is highly inappropriate”.  It created widespread outrage in the states.  

I think it has something to do with the youngsters today in HK being irrational sometime. They have been suppressed for a long time and when they first get a chance, they take it in their own hands and do something opposite to what the “adults” do.
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-21 11:39
呵大咁四平八穩都肥中文,仲係聆聽,真係出乎預料。
果次真係激到我差D爆血管!中文聆聽係聽廣東話, 你話佢發生乜事呢? 少不免被省到狗血淋頭, 佢一邊喊仲一邊話全班有1/3唔合格, 佢係唔合格入面最高分喇!你話死唔死。我只係問佢全班有無人合格, 考第一果個合唔合格, 只要有一個人合格你唔合格就係你既問題。

little_yolky 發表於 17-10-24 10:02
果次真係激到我差D爆血管!中文聆聽係聽廣東話, 你話佢發生乜事呢? 少不免被省到狗血淋頭, 佢一邊喊仲一邊 ...

可能身体吾舒服之類集中吾到,我仔細時成日流鼻血,係止吾到入急症,專科睇可能要手術,佢試過几次考測默大血,都几影響,好彩大左少.身體状况不穩定好大問題,哩排快測,佢作感冒,佢半班sick sick 地

HaYi 發表於 17-10-24 10:50
可能身体吾舒服之類集中吾到,我仔細時成日流鼻血,係止吾到入急症,專科睇可能要手術,佢試過几次考測默 ...
佢唔係呢個問題, 佢係個人唔識轉彎, 但D題目轉彎, 咪撞埋牆囉。

BTW, 阿大近日都成日流鼻血喎, E生話佢鼻黏膜薄, 咁其實有無乜可以幫到? 流好多血, 我好驚呀。

MrBeast 發表於 17-10-22 21:16
之前有網友分享,小朋友小時重好奇心,什麼也問一餐,但上了傳統小學後就變得寡言。事實上我發現受香港教育 ...
係, 我兩個入學校之前都算聰明, 但入咗學校之後..........蠢咗。

little_yolky 發表於 17-10-24 10:02
果次真係激到我差D爆血管!中文聆聽係聽廣東話, 你話佢發生乜事呢? 少不免被省到狗血淋頭, 佢一邊喊仲一邊 ...
可能份卷出得深,最重要是之前有沒有盡力,和之後如何補救。上年我小朋友中文由地獄折返人間大考又落返地獄,雖然我已安慰話好多就算叻個d都係得7x,但信心大受打擊。小朋友開始大漸漸進入青春期,父母要控制下自己情緒(就算呈分有壓力)。

little_yolky 發表於 17-10-24 11:31
係, 我兩個入學校之前都算聰明, 但入咗學校之後..........蠢咗。
我身邊有些親友都係咁,反而我個之前唔出聲,e加有些活動都有積極舉手答問題,我覺得佢其實係落後人地幾年,到中一就會封咪

MrBeast 發表於 17-10-24 12:18
可能份卷出得深,最重要是之前有沒有盡力,和之後如何補救。上年我小朋友中文由地獄折返人間大考又落返地獄 ...
全班最高分係70分。問題係有人合格, 份卷如何深都唔應該唔合格, 仲要係中文, 仲要係廣東話聆聽, 唔係普通話, 英文就話有得解, 聆聽邊有得補救, 邊有得盡力, 咪係聽囉。佢中文一般都係開高速公路, 又平又直, 只有數學會開山路。今年佢氣勢如虹(注意, 係氣勢, 唔係成績喎)。

IloveJJ 發表於 17-10-24 13:41
可以煲野俾佢飲,我細仔之前都係咁,醫生話無計,最多做手術。但而家無事啦!
麥冬
羚羊絲
份量呢? 幾耐飲一次?

IloveJJ 發表於 17-10-24 13:38
我個仔咪就係踏入青春期囉!要自主,今次測驗唔要我幫啦,要自己溫。
事緣係佢數學用錯方法做(即係計到但 ...
咦? 終於輪到你拿? 我以為男仔可以捱多兩年添。

不過你就好啦, 我阿大無端端發神經要人幫。見我幫妹妹溫緊書, 又攞本書嚟:媽咪, 不如我哋一齊溫grammar丫。我的天啊, grammar你咪記住D rules咪得囉。又要抽時間理佢。然後, 飛lap佢D評估/工作紙/workbook, 睇佢邊方面出事, 然後講一次佢要注意既事項, 又去照顧妹妹了。其實只不過係集中佢既問題, 然後講一次, 係咁多, 無端端又要麻煩我做。

IloveJJ 發表於 17-10-24 13:56
大約一碗煲埋有半碗,都無所謂,降心火啫,兩碗煲埋一碗都得,驚佢唔飲咁多啫。或者你買既時候問多次藥材 ...
原來係心火勁, 係呀, 佢近排好燥。

IloveJJ 發表於 17-10-24 13:57
但我好驚佢唔知考成點?
驚都無法架, 佢唔聽, 有乜辦法。咪睇實上學期睇下點囉。
‹ 上一主題|下一主題