用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-10-21 14:37
好難講,或者佢上堂有討論呢。
其實呢d野少時好容易培養,我初初要好似思覺失調自問自答,慢慢佢先肯join i ...

係喎,我記得囡囡也說喜歡上堂與同學討論。

返左屋企,就住學科的討論少d。返而佢會問朋友老師社交關係上的事,呢d佢會同我講好耐。

MrBeast 發表於 17-10-21 14:37
好難講,或者佢上堂有討論呢。
其實呢d野少時好容易培養,我初初要好似思覺失調自問自答,慢慢佢先肯join i ...

你估我未試過自問自答? 佢會話你阻住佢看書。五歲前佢看書慢,是可以伴讀,問下問題咁,up beat 下咁,自問自答咁,係可以的。佢到五歲看書速度忽然大進,跟著家長已無從插手。

如果我去完個講座,好擔心女兒不懂寓意,做個有為家長硬問問題,只會 kills the reading interests altogether.

學校如何學家長也是控制不了。  

MrBeast 發表於 17-10-21 14:41
閱讀和補充練習不是mutually exclusive

當然不是,閲讀為長遠,補充為短線。如果沒短線的問題,補充便可以不做。

當然,如果家長認為90分咪就係短線問題,要立即止血,咁無話可說了。

Rachelmummy2008 發表於 17-10-21 14:38
所謂受教也有不同,如用對了方法。孩子多是受教的。

所以有些家長肯教的,但總覺得孩子不受教,這亦有可 ...

agree.
但家長好多時都會用適合自己嘅教育模式去教育孩子,好多時我地都係鴨仔出身,所以要放棄,然後可能要用一套完全相反嘅教育會難。不過,我覺得最難嘅係放棄分數,分數可能先係家長嘅絆腳石

shadeslayer 發表於 17-10-21 15:22

你估我未試過自問自答? 佢會話你阻住佢看書。五歲前 ...

咁你冇問題就當然就冇問題,但樓主問問題我先講下問問題

Rachelmummy2008 發表於 17-10-21 14:53
係喎,我記得囡囡也說喜歡上堂與同學討論。

返左屋企,就住學科的討論少d。返而佢會問朋友老師社交關係上 ...
外國有些學校會用flip class,學生要先預習,上堂就多討論,不知香港有幾多take up

MrBeast 發表於 17-10-21 18:27
咁你冇問題就當然就冇問題,但樓主問問題我先講下問問題

我唔係話你唔應該提問問題,甚麽寓意,我只是提醒有D細路未上小學已唔受呢套。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-10-21 18:35
外國有些學校會用flip class,學生要先預習,上堂就多討論,不知香港有幾多take up ...

好多小學都有叫學生備課㗎,但目的多數係為教快啲,未必係為討論之麻

S-Kwok 發表於 17-10-22 11:50
好多小學都有叫學生備課㗎,但目的多數係為教快啲,未必係為討論之麻

一D死守 model answer 嘅老師,你叫佢地討論?  無乜可能。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

香港官津應該冇乜,有d是想學生多d嘗試查字典,其實都ok.

shadeslayer 發表於 17-10-22 11:47
我唔係話你唔應該提問問題,甚麽寓意,我只是提醒有D細路未上小學已唔受呢套。
...
掉返轉lum,小一二閱解struggle,明知高小會有寓意試題,老師又唔會教,小朋友唔受就尤佢,hope 大d自然會識,more like 坐以代斃 to me

MrBeast 發表於 17-10-22 13:05
掉返轉lum,小一二閱解struggle,明知高小會有寓意試題,老師又唔會教,小朋友唔受就尤佢,hope 大d自然會 ...

我唔係叫大家乜都唔做,但我認為有兩點要謹記:

1。不要藥石亂投,人做我做的心態。過量的藥,中西藥合碧,未到高小已累死。

2。試過唔得唔好夾硬來。接受你孩子的獨特性,有自己的發展時間表,尊重佢個性。

有時你以為係坐以待斃,其實係柳暗花明。就算真係坐以待斃,亦是孩子的命運,總好過再 push 影響了關係,日日以淚洗面,家嘈屋闭,或做空中飛人。

唔值得。

我傾向相信孩子,只要保持身體和精神健康,孩子不會太差。如果身體和精神健康也有,有好學校老師教導,家長也輕輕幫手,也未如理想,咁都要接受,因為佢DNA由你兩老來的。

Sir Ken Robinson said something like "Children are born creative and resilient, it is education which kills them"

shadeslayer 發表於 17-10-22 15:34

我唔係叫大家乜都唔做,但我認為有兩點要謹記:

之前和小朋友一起看一劇,其中對白:面對恐懼,可選擇逃避或憤怒。
an interesting choice of words,可延伸好多討論。

好la ,又到問題時間,good time to 討論下閱讀派和聖言派第二共通點,今次唔洗估:口水多過浪花(in a good way),in other words,多親子情深對話

我囡小學沒有太多叫他們備課。

通常是老師用事情,例子,圖片,影片等帶出要教的內容,講解一段時間,再用約10分鐘時間給同學討論。完成討論後,有時要寫低在工作紙上,有時要讀出來,有時做圖表……

MrBeast 發表於 17-10-21 18:35
外國有些學校會用flip class,學生要先預習,上堂就多討論,不知香港有幾多take up ...

我覺得香港學校太少讓學生去討論,我囡學校不知會否堅持現有的課堂形式……

MrBeast 發表於 17-10-22 16:16
之前和小朋友一起看一劇,其中對白:如何面對恐懼,逃避或憤怒。
an interesting choice of words,可延伸 ...

香港家長好多太有為,人有我有慌死唔夠的多,太過直升機的多。 如果有人以為香港家長看見孩子學習有問题,因恐懼而有逃避的傾向,實在是杞人而己。

講恐懼,誇張D舉個例,你叫小學生學微積分,梗恐懼喇,因為佢地未 ready。小一就每人星期中英默書,水蛇春咁長,你的細佬係味ready?未ready 梗恐懼。 這些恐懼是 self inflicted, 不看太重分數便可。學校要因為分數未達標而趕出校?咁間學校唔啱這孩子也。

Some egs:

MrBeast 發表於 17-10-22 16:16
之前和小朋友一起看一劇,其中對白:面對恐懼,可選擇逃避或憤怒。
an interesting choice of words,可延 ...

浪花都要看亂來四方八面的,定好 target 針對性的。

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

之前大學導師話我上課好專心又用功,但係就唔夠投入,唔叫名都唔會主動答問題,雖然彼此都知道我心目中嘅答案係正確。
回想以前,自己細個唔係咁嘅學生,係需要大量回應對答、活動嘅人。十幾年黎嘅「修女教育」,令我變成個安靜聽答案嘅學生。老師一問問題,英國 d 學生就算唔知答案,都會忍唔住舉手 break the silence,但係香港 d 學生真係可以忍到個老師都放棄,直接畀答案繼續教書。

香港學校當然有叫學生預習,但係用處唔係方便上堂討論,係方便教師教快 d ,唔需要「等人」。學生預習時明嘅話恭喜曬,但係唔明嘅話就代表要搵補習,因為課程不等人。諗返以前,次次教育局 d 人/外人一黎就即刻辦多幾場大龍鳳,師生背定曬 d model answer,揀埋邊個舉手、答問題(事成之後老師會畀禮物答謝我地合作)。果幾堂活動教學,有小組討論。d 人一走,就即刻恢復原狀。

1998Ruby1998 發表於 17-10-22 19:10
回覆 Rachelmummy2008 的帖子

之前大學導師話我上課好專心又用功,但係就唔夠投入,唔叫名都唔會主動答問 ...

小女小學時,便是學習非常投入,樂天,但在非常傳統的學校讀,後來轉了校。  I am glad the few years in traditional school did not change her character.

1998Ruby1998    發表於 17-10-22 19:31
‹ 上一主題|下一主題