用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

eviepa 發表於 17-10-19 00:37
小二啫,仲有大把時間追,重要係中學畢業時中文了得,就算要考慮呈分試都仲有幾年時間,小二至小五上學期成 ...
但係考直資睇埋小四喎, 就算津校好多自行都睇小四, 最少都要睇埋小五上, 所以阿大小四下學期科中文聆聽肥咗, 激到我差D想跳海呀。只有三次呈分成績得, 只可以搏大抽奬了。

IloveJJ 發表於 17-10-19 13:41
我有買,可惜中文版只有1-12

好多講外國歷史地理人物,所以我建議看英文版。

bobbob 發表於 17-10-19 13:09
你講嗰齣已經好舊,最近嗰齣bb蜘蛛俠已經唔講呢啲
若有得㨂我通常都揀舊版ga,冇sex scene 和粗口,d對白通常慢d和vocab 易d。
anyway 講起新套spiderman,第一套 ironman 亦可為一解難好例子,對白又好笑,我都唔mind 睇多次

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-19 17:27
若有得㨂我通常都揀舊版ga,冇sex scene 和粗口,d對白通常慢d和vocab 易d。
anyway 講起新套spiderman,第 ...
乜有sex scene咩?我無理由會錯過喎
不過我仔好啲大堆頭英雄片多啲(近排興睇defenders),打鬥多於一切,更加無機會講道理

bobbob 發表於 17-10-20 11:49
乜有sex scene咩?我無理由會錯過喎
不過我仔好啲大堆頭英雄片多啲(近排興睇defenders),打鬥多 ...
英雄片應該冇,只是說舊片比近年的少

MrBeast 發表於 17-10-19 08:31
起初我都是看cartoons但發覺太fairy tale,跟著就揀左d動物為主的movie, eg born free,看完可討論下若你 ...
還珠格格好wor! 一於揾來煲下!

licpd 發表於 17-10-20 19:32
還珠格格好wor! 一於揾來煲下!
utube 有ar

MrBeast 發表於 17-10-19 09:11
中大的講座其中提到一點:香港小朋友直到初小閱讀能力比其他地方高,但之後就落後,講者引用了一隻蝸牛在雨 ...

好多事情,大方向底下,細節因人而異。女兒五歳開始,唔會有耐性看完書和別人討論問題,她只看看下一本或做別的事。但而家佢讀文學,看完一首短詩,佢解釋演譯左四板A4出來。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

MrBeast 發表於 17-10-19 08:43
所以我也是放閱讀為#1,古語有云:書中自有黃金屋,但每個小朋友是獨特,有冇需要加味精,父母可因自己小朋 ...

不是不理學習到小五先知死,而係重真正實力,輕短線分數。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

little_yolky 發表於 17-10-19 14:02
但係考直資睇埋小四喎, 就算津校好多自行都睇小四, 最少都要睇埋小五上, 所以阿大小四下學期科中文聆聽肥咗 ...

呵大咁四平八穩都肥中文,仲係聆聽,真係出乎預料。

shadeslayer 發表於 17-10-21 11:13
好多事情,大方向底下,細節因人而異。女兒五歳開始,唔會有耐性看完書和別人討論問題,她只看看下一本或 ...

你女兒是慢慢轉變,還是突然開竅的?

Rachelmummy2008 發表於 17-10-21 13:25
你女兒是慢慢轉變,還是突然開竅的?

我諗,佢個性無乜大轉變,根本大人不知到佢吸收左幾多。 所以答案係「唔知」。

你以為唔教佢看書寓意分析,佢學唔到,哈,佢偏偏文學分析好有心得。你以為佢看完書不喜討論問題係不愛思考,哈,佢依家玩辯論又好到家。

如果我女兒由一般香港家長教,要知佢每日學左乜,實激死。 好在我看得開,找幾個大方向後便放養。

shadeslayer 發表於 17-10-21 13:37

我諗,佢個性無乜大轉變,根本大人不知到佢吸收左幾多 ...

小女也是一樣,佢不喜歡別人逐步逐步咁教佢,或者成日都要被人問東問西。

你女兒幾時開始喜歡辯論呢?初中?

Rachelmummy2008 發表於 17-10-21 13:58
小女也是一樣,佢不喜歡別人逐步逐步咁教佢,或者成日都要被人問東問西。

你女兒幾時開始喜歡辯論呢?初 ...

對,初中。

我唔係話所有唔受教,不愛被問問題的孩子也會像我女兒。我只係說孩子學習的 preferred 模式有很多種,如果家長只有一種期望,認為學習只有一種模式,一種學術標準,一種行為標準,是不必要痛苦的泉源。

shadeslayer 發表於 17-10-21 14:20

對,初中。

明白的。

我一直聽了不少講座。

有一個講小朋友學習模式分四種。

有些喜歡按步就班,有些喜歡從實踐中學習……

shadeslayer 發表於 17-10-21 11:13
好多事情,大方向底下,細節因人而異。女兒五歳開始,唔會有耐性看完書和別人討論問題,她只看看下一本或 ...
好難講,或者佢上堂有討論呢。
其實呢d野少時好容易培養,我初初要好似思覺失調自問自答,慢慢佢先肯join in,氣氛同樣重要,似傾計而不是功課,語氣要up beat

shadeslayer 發表於 17-10-21 14:20

對,初中。

所謂受教也有不同,如用對了方法。孩子多是受教的。

所以有些家長肯教的,但總覺得孩子不受教,這亦有可能未用到適合的方法吧!

shadeslayer 發表於 17-10-21 11:19
不是不理學習到小五先知死,而係重真正實力,輕短線分數。
閱讀和補充練習不是mutually exclusive
‹ 上一主題|下一主題