用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-10-16 08:04
十分同意,我聽完一個中大搞的講座came to the same conclusion,還有一些高階寓意問題,不是齋閱讀能handl ...

我都想聽呢個講座。

我睇番阿囡D中文練習,唔係只閱讀就做到,小三小四已經要深層次去理解寓意,又要注意修辭。
如果唔係教緊阿囡,好難想像原來小學的中文咁難,要求咁高。

Rachelmummy2008 發表於 17-10-17 10:48
我都想聽呢個講座。

我睇番阿囡D中文練習,唔係只閱讀就做到,小三小四已經要深層次去理解寓意,又要注意 ...
耳鼻喉科搞的,好正ga,從理論到數據到一些具體訓練方法,又免費(當然有些marketing),不過唔知仲有冇搞

MrBeast 發表於 17-10-16 13:24
見係你問咋
首先要念口訣:聽說讀寫、生活經驗
非常好, 概括4點, 真是學中文的要點

我大仔中文一向唔好,  而家已6年班, 叫做改善到中文的都識睇厚的翻譯小說(佢有D是睇左英文的再睇下中文), 普通的讀出來當然冇問題 都會理解,  但叫佢做下一些本文是散文的, 有關倫感情的, 佢大部份都意會錯. 是同本身經驗有開關.
例如如果說一個人是敦厚, 佢會理解為苯 (眨), 所以如一般閱讀只是由佢自由讀,佢未必可以明白用詞的分別.

hk_girl 發表於 17-10-5 22:46
中文差如何幫小朋友?閱讀理解,不理解詞語

我女小一都係,所以揾咗個老師跟,好咗好多
但我都要佢睇下書,始終老師只教得一日,都要自己努力下認d字

hk_girl 發表於 17-10-5 22:46
中文差如何幫小朋友?閱讀理解,不理解詞語

任何科目首先引起小朋友興趣先,然後講比佢聽讀好這個科目的重要性。其次可以利用朋輩之間的互相學習,以求進步。

不要單單為左個分數去追。

MrBeast 發表於 17-10-16 08:37
基本上又是兵分三路:

1)閱讀,阿媽是女人,遠水不能救近火
小二啫,仲有大把時間追,重要係中學畢業時中文了得,就算要考慮呈分試都仲有幾年時間,小二至小五上學期成績有鬼用咩。如果下下只顧眼前,忽略長遠利益,到高中時吃大虧就是自己。

licpd 發表於 17-10-16 21:45
thanks for the reply!
梯movie都好好!我的小朋友縂梯緊好低B的卡通片,像動物走來走去找蛋,機架車在說話 ...

起初我都是看cartoons但發覺太fairy tale,跟著就揀左d動物為主的movie, eg born free,看完可討論下若你是主角又會如何選擇,另外亦可揀些勵誌的如the pursuit of happyness。中文的,可看還珠格格,搞笑得來又可聽下詩,人物較黑白,小朋友較易明

eviepa 發表於 17-10-19 00:37
小二啫,仲有大把時間追,重要係中學畢業時中文了得,就算要考慮呈分試都仲有幾年時間,小二至小五上學期成 ...
所以我也是放閱讀為#1,古語有云:書中自有黃金屋,但每個小朋友是獨特,有冇需要加味精,父母可因自己小朋友特質去決定,我只可以說from personal experience,中文深得lai 試題無里頭又死板,若到到小5時先發現唔掂可能已經too late,不過你都可以話b3 中學也可上大學,又或者唔讀大學也可創業做老闆

HaYi 發表於 17-10-17 15:26
非常好, 概括4點, 真是學中文的要點

我大仔中文一向唔好,  而家已6年班, 叫做改善到中文的都識睇厚的翻譯 ...
中大的講座其中提到一點:香港小朋友直到初小閱讀能力比其他地方高,但之後就落後,講者引用了一隻蝸牛在雨中爬牆的故事,香港小朋友對文章內的文字理解絕對無問題,但引伸到蝸牛的內心感受/struggle,就未必能理解到。
之後我發現有些書其實都有故事內相關的延伸問題提供父母親子討論,若只rely on self reading,好多時就走宝了

licpd    發表於 17-10-20 19:23

回覆 MrBeast 的帖子

非常同意,阿仔最近睇Magic Tree House,發現最後有很多就住故事延身內容,有科學,歷史等,阿仔自己睇,全部skip晒

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-19 08:31
起初我都是看cartoons但發覺太fairy tale,跟著就揀左d動物為主的movie, eg born free,看完可討論下若你 ...
我仔仲係鐘意睇卡通片,再唔係就超人片同喪屍片,真係無乜好討論

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-19 09:11
中大的講座其中提到一點:香港小朋友直到初小閱讀能力比其他地方高,但之後就落後,講者引用了一隻蝸牛在雨 ...
我仔睇書太快我追唔切好難討論,我哋反而盡量每日讀報研究下新聞,順便練下啲中文

JC_mami 發表於 17-10-19 09:36

非常同意,阿仔最近睇Magic Tree House,發現最後有很多就住故事延身內容,有科學,歷 ...

magic tree house有相關的fact books。

阿女有時會睇D有興趣的。

bobbob 發表於 17-10-19 12:12
我仔仲係鐘意睇卡通片,再唔係就超人片同喪屍片,真係無乜好討論
Spider man 可以ar:  with great power comes great responsibility
其實e加好多都不只是打打殺殺,又或者三國,當溫埋歷史,又再或者將重拍的尋秦記

JC_mami 發表於 17-10-19 09:36

非常同意,阿仔最近睇Magic Tree House,發現最後有很多就住故事延身內容,有科學,歷 ...
大部分小朋友都較喜歡故仔,factual stuff 冇大興趣,有時我會找一些相關的片(但未必一定有)。
更重要的是一些聯想性問題,培養小朋友的同理心

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-19 12:39
Spider man 可以ar:  with great power comes great responsibility
其實e加好多都不只是打打殺殺,又或者 ...
你講嗰齣已經好舊,最近嗰齣bb蜘蛛俠已經唔講呢啲

IloveJJ 發表於 17-10-19 11:42
咁真係睇性格喎,我個仔好鐘意睇呢啲,我仲買埋套「小百科」俾佢做延伸喎!
...

我2個反而喜歡百科,常識好,但高年級中文閱讀難的多是有關人倫,内心,情感上的細節,如只睇百科,普通故仔,外國故仔就会少哩方面的了解

‹ 上一主題|下一主題