用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: aaqq_mom
go

Deleted   [複製鏈接]

hugub 發表於 17-10-6 12:10
如果有家姐讀協小,協中....協幼必收

這兩年已無這支歌仔唱了

呢度好多post都係幫朋友問。。。

其實原因係EK好難註冊、定係朋友無寬頻、數據上網,還是皇帝
比較少?!

純好奇一問。

hippoo    發表於 17-10-17 16:45
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 17-10-8 00:37

奧脫福,好欣賞你的敢言啊!
之前,就是有不少人私訊我,卻說「我朋友」點點點.......然後我回覆後,仍然繼續不斷地「我朋友」又點點點......最終被我發現她根本就是那位「我朋友」!我真的不太明白,是否因為網上的世界太可怕,所以令人感到不安,不敢坦白承認是自己?還是害怕他人會加害於自己?或許怕惹來許多不必要的麻煩?!我真的攪不懂!不過,我真心討厭那些虛偽的人/不真誠的人,在私訊的情況下,仍要戴上假面具的人,卻想從別人口中探出真言,而自己卻不願承認自己就是「我朋友」!

同樣地,上來EK詢問意見的父母,如果自己首先不真誠的,但卻又期望別人能真誠地說出分享,做人豈不是有雙重標準嗎?

hippoo    發表於 17-10-17 16:46

LittleButter 發表於 17-10-8 01:12
之前,就是有不少人私訊我,卻說「我朋友」點點點.......然後我回覆後,仍然 ...

妳倆個呢,小心打爛玻璃心啊!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奥脫福 發表於 17-10-8 00:37

我net12的,朋友問我意見,但我對她問的女津校不了解,叫佢試下在Ek問。我朋友說她之前有註冊過EK, 但忘了passwords, 就是這樣了......

hkpapa852 發表於 17-10-8 08:53
妳倆個呢,小心打爛玻璃心啊!

好易一地玻璃!

LittleButter 發表於 17-10-8 01:12

之前,就是有不少人私訊我,卻說「我朋友」點點點.......然後我回覆後,仍然 ...

實不相瞞,我依家好少黎呢版,更不要說發言了。。。一來我再無
需要係度收料,而自己亦只係對個人有興趣的校網稍為留意下,所
以都無乜好料可以係度分享。基本上係度都不過是CD-ROM多
;不過有樣野我都係改唔到:睇到d唔過眼既野都忍唔住要出聲。

(其實咁樣真係好易得罪人。。。)

好似尋日睇到篇講我仔學校小一面試老師打學生文章,本來打左成
百字想還拖。。。不過最後我都係按了左上角個藍色左箭咀,算了
!一來無謂推番舊文上來,二來作個咁流既古仔想減少「競爭」?
點會有人相信架!我黎真咪即係低估左EK媽咪們既智慧?三來果
位「家長」話,「這是鐵一般的事實,係咪用家不是最重要。。。
」。下?鐵一般的事實?嗡兩句就叫真?我身為學校用家都有十三
年,從未聽過囝囝們投訴老師打學生,你隻塘邊鶴係我面前吹呢d
?!難仔交我唔打既。反正因有懷疑而miss左呢間好學校,損
失的一定唔會係佢,亦更加唔會係我。

Felix223 發表於 17-10-8 09:36
好易一地玻璃!

我眼見到既。。

男的就  LS vs QC vs SPCC (講緊中學)
女的就  天神 vs st Mary vs 協恩

我諗呢d咁深奧的問題,應該使一萬幾千請教過氣校長,或者上左位既網紅,
咁至符合有資格問呢條問題既尊貴身份吧!d「升學專家」應該不會是浪得虛
名卦。。。

奥脫福 發表於 17-10-8 23:57
我眼見到既。。

我都好羨慕你,D細路開始大唔使煩...
你所講個升中版帖我之前有留意,其實點解而家D人喜用VS? 真係奇怪。

hyao 發表於 17-10-7 20:47
這兩年已無這支歌仔唱了
我識好多人都係家姐讀緊小學/中學, 妹妹讀協幼.... 今年剛K1

hugub 發表於 17-10-9 09:45
我識好多人都係家姐讀緊小學/中學, 妹妹讀協幼.... 今年剛K1

咁總有有收

新聞都出了!

【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放

大家仲有冇幻想呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-17 09:33
新聞都出了!

係喎!

新聞都出了!

對九龍龍頭3私1直是好消息

Ocean419 發表於 17-10-17 09:47
對九龍龍頭3私1直是好消息
是否 "分手太狠" 呢?

新聞都出了!

我想問
1. 係咪啫係‘完全’斷龍?
2. 有冇聽聞其他學校會效法?

hkpapa852 發表於 17-10-17 10:00
是否 "分手太狠" 呢?
其實都已經有幾年過渡期,是否可以說是軟著陸?
btw, 咁仲抽唔抽協小好?

回覆樓主

GH夠話全額開放,咪又係收6成幾自己小學。

如果街外人真信全額開放就太天真。

街外人叫多咗廿幾個位,就係咁多。

LinusYip 發表於 17-10-17 10:08

我想問
其實6年前已經講咗係"完全"斷龍, 只係大家都一廂情願認為, 中學部有"道義", 一定會收番一定比例小學部既學生啫

到上年最後屆過渡期學生直升上中學部之後, 都唔公佈今年小六學生既升中安排, 就知中學部唔似係好關顧小學部啦!

而且直資學校一向收生自主, 所謂"直屬", "聯繫", 甚至"一條龍"既概念, 根本唔適用.

GH兩年前已經示範俾大家睇, 所謂同一辦學團體旗下既直資中小學, 升中安排可以係幾咁無保障

所以入讀所謂直資一條龍中小學既家長, 最好早D查清楚, 學校有冇清晰既直升(升中中學部)要求, 有的話都叫有根有據(雖然學校可以隨時改), 中學部點都會留D學位俾你, 如果無的話, 大家自行定奪升中是否咁有保障了!

回覆樓主

其實HY的DSE成績都好亮麗,點解要行呢一步?
‹ 上一主題|下一主題