用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2017
樓主: babykiddy
go

DBSPD 2017   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實我想問好耐,好多間學校都考畫畫,咁畫畫可以睇到小朋友邊方面既才能?唔係考畫得靚唔靚呀?如果係,我一定冇offer

ILikeToDream 發表於 17-10-9 00:00
你們是第幾天interview 的呢? 我仔講比我聽的跟你們完全不一樣啊我們是第一天, 佢話沒有看圖書,  ...

周六四点,第一轮面试最后一节。我們也不及厚望,盡力試下而已。

alsonl 發表於 17-10-9 00:20
其實我想問好耐,好多間學校都考畫畫,咁畫畫可以睇到小朋友邊方面既才能?唔係考畫得靚唔靚呀?如果係,我 ...

我認為 (唔一定啱),畫畫可以睇到小朋友肯唔肯坐定定,我鄰居的孩子來我屋企玩的時候,親眼見到原來有小朋友會一路畫畫一路企起身不停發表自己畫緊啲乜。
有些學校會問小朋友你畫咗啲乜嘢,從而睇到小朋友的表達能力和創意。
另外,畫畫時,老師也可能看小朋友會唔會爭筆,會唔會揀筆時舉棋不定,抄嚟炒去。

devotedpapa 發表於 17-10-9 01:37
我認為 (唔一定啱),畫畫可以睇到小朋友肯唔肯坐定定,我鄰居的孩子來我屋企玩的時候,親眼見到原來有小朋 ...

最後,畫完畫後有冇將筆放回原處。
我覺得有好多學校除咗考學術外,即會有很多遊戲或活動去睇小朋友的品德和性格。

ILikeToDream 發表於 17-10-9 00:00
你們是第幾天interview 的呢? 我仔講比我聽的跟你們完全不一樣啊我們是第一天, 佢話沒有看圖書,  ...

我小朋友也是第一天,也是看Tom and jerry, 但內容就冇講考咩,只知道玩過層層疊

My son went on 1st day - English group.
He said after register the boy took the 9 of them into a big room where they can choose drawing, lego and other "toys". Then the teacher will call out 3 boys in a group and entering another room where there were 2 teachers. TEacher asked a question and then they played a recording of something and they had to answer by action or follow the instructions from the recording (I guessed that's what he meant).  Then they went back to big room to watch Tom & Jerry cartoon.

alsonl 發表於 17-10-9 00:20
其實我想問好耐,好多間學校都考畫畫,咁畫畫可以睇到小朋友邊方面既才能?唔係考畫得靚唔靚呀?如果係,我 ...

我覺得好多間畫畫都唔計分,純粹比 D 野佢做。我仔不喜歡畫畫,好多時這些環節他都唔畫白紙出來,但最後都有 offer

Same here!

回覆 devotedpapa 的帖子

阿仔話畫畫部份唔俾用擦膠, 好奇怪呀....

喺第一日interview, 有 砌積木, 層層疊, 聽 播音答問題, 睇圖片講故事, 睇書同埋睇電視

RunningPig 發表於 17-10-9 09:02
我覺得好多間畫畫都唔計分,純粹比 D 野佢做。我仔不喜歡畫畫,好多時這些環節他都唔畫白紙出來,但最後都 ...

我仔最後一天in,入房只可畫畫而無其它玩具/書選擇,未畫完要跟兩位小朋友入另一間房聽錄音帶...問完去番第一間房畫畫,原本個位比其他小朋友坐咗(幅畫都被人攞咗)所以畫過第二張。佢話無要求寫名,所以我估幅畫唔計分。

回覆樓主

我仔星期六中午in
佢話第一間房入去畫畫,之後另一間房三個小朋友一組玩uno,之後就去睇電影「反斗車王」

Luktaitai 發表於 17-10-9 09:43
回覆 devotedpapa 的帖子

阿仔話畫畫部份唔俾用擦膠, 好奇怪呀....

其實係睇小朋友耐性,不計較畫的內容。

回覆 小王子J 的帖子

冇擦膠用都睇到耐性?

有冇人知SECOND IN 幾時出RESULT
THX

ATMW227 發表於 17-10-9 15:39
有冇人知SECOND IN 幾時出RESULT
THX

early of November. 會寄信及再用電話follow up

我仔一出來就話有機械人同小朋友玩捉人入箱,大約要讀五張紙卡,錯了要被入箱,之後要自己想辦法走出來,講到好似真咁,請問有無小朋友講類似嘅嘢?
‹ 上一主題|下一主題