用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
樓主: Gakki
go

女校有效防止拍拖?   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-1-5 19:03
其实我唔多信……仲要拍拖無耐……當个男仔傻㗎咩?撇开有無收入有無工……禁既年紀都未玩夠~愛到死去活來 ...

8個月前我或者都唔信嘅自從去年5月啊仔同個補習社認識嘅女仔拍拖,拍咗一個多月,7月頭速完。點點滴滴,令我大開眼界,歎為觀止所以我信真係有mother904所講嘅嗰類女仔

隔咗4個多月後啊仔去年11月中跟位同一間大學讀同一學系嘅女仔拍拖啊仔甜絲絲地同我講,呢個女仔幾唔錯,但願如此

Discuz!

ivantissue 發表於 18-1-5 21:25
8個月前我或者都唔信嘅。自從去年5月啊仔同個補習社認識嘅女仔拍拖,拍咗一個多月,7月頭速完。點點滴滴, ...

呢d女仔真係儍更更……俾我係男仔都走唔切~王子要睇定d, 大把高質女仔吖~唔好急不过最紧要快~(btw, 点点滴滴可否係blog分享下?)

唔明點解講到香港女生個個咁急住 嫁人?  其實好多都好高質素, 你揀人, 人揀你, 讀神科既就話有Potential 係明日專才, 如不, 打工仔一名而已!  女仔將來要養自己, 外家, 仲要同個 男仔分擔一半家庭開銷, 又要做家務,  係咪仲 慘?  家長唔好成日只覺的人地痴你 金糠, 自 量公平d, 大家都要付出. 女仔也是人家的珠寶, 也覺得暴殄天物, 糟蹋呀!

見到有D家長以為自己個 仔係 金菠蘿, 所有女仔急住 迫佢仔結婚, 呢D咁 既家長,  我替女子們喊3聲, 家長有得揀都會勸其分手.

别激动~我自己两个都係女,佢地身边女同学都係正如你所講,觉得拍拖嘥时间既高質女仔~~楼上講既都係个别例子啫~我身边就未见过,所以唔講我都唔信会有呢d女仔~

我也認識很多有上進心既好男仔,  正面, 上進, 努力工作, 對父母孝順, 最重要是沒有在感情中不停盤算!     運呢d男仔, 即使不是專才, 如果背後沒有指指點點既老母, 都十分嫁得過!

moodymok    發表於 18-1-6 11:40

香港確實有好多人好自大, 令人心寒, 揀對像, 心理質素更重要!  

USTdriver 發表於 18-1-6 11:18
唔明點解講到香港女生個個咁急住 嫁人?  其實好多都好高質素, 你揀人, 人揀你, 讀神科既就話有Potential 係 ...
當然不是個個女仔都係咁,只係有女仔係咁,咪俾男方家長背後笑囉
一樣米養百樣人,有質素唔憂嫁的女仔,或者認為女兒當自強的,當然唔會咁猴擒,但亦有唔少女仔想早日建立家庭,唔駛係情海浮沉,甚至想一嫁人就做ftm,這都不能話佢錯,只係睇佢是否遇上適合的人而已

ivantissue 發表於 18-1-5 21:25
8個月前我或者都唔信嘅。自從去年5月啊仔同個補習社認識嘅女仔拍拖,拍咗一個多月,7月頭速完。點點滴滴, ...

你個仔識得速完都係好事,不適合早日分開,好過拖拖拉拉
談戀愛其實都係一門學問,實習多幾次先知對適合自己的是什麼

Yanamami 發表於 18-1-5 19:03
其实我唔多信……仲要拍拖無耐……當个男仔傻㗎咩?撇开有無收入有無工……禁既年紀都未玩夠~愛到死去活來 ...

其實人地可能只是 up 下,係家長太認真。
我一仔一女,已經入大學,邊嚟咁多女仔恨嫁,而家好多女仔好本事,根本唔想嫁。
家長眼中,自己孩子是寶,做下朋友就當人家心懷不軌,咁樣唔係好事,
疑心太大只會令自己唔開心,更有可能錯過好姻緣。
教好自己仔女,他們自然會選擇適當的路。

USTdriver    發表於 18-1-7 16:51
Yanamami    發表於 18-1-7 14:50

USTdriver 發表於 18-1-6 11:18
唔明點解講到香港女生個個咁急住 嫁人?  其實好多都好高質素, 你揀人, 人揀你, 讀神科既就話有Potential 係 ...

未必,可能人地個女仔大富之家,特登咁講,套下料試下個男仔屋企有冇經濟實力。乜都有可能。

nintendo 發表於 18-1-7 16:05
未必,可能人地個女仔大富之家,特登咁講,套下料試下個男仔屋企有冇經濟實力。乜都有可能。
...

Exactly ! 可能只係想曲線提醒,閣下不是高富帥,而係矮窮醜! 講吓笑啫,希望冇得罪四方好友!
一竹高打一船人,咁樣講香港女仔就唔係幾好,當然有那位太太講既人,但比例唔多,佢遇到係唔好彩,同埋咩場合識都好重要! 大學學系識既又有不同質素啦!

Artie 發表於 18-1-7 14:45
我一仔一女,已經入大學,邊嚟咁多女仔恨嫁,而家好多女仔好本 ...

咪係囉!我大女兒讀Glob b ,同學個個邊有人急住結婚! 自己都有本事,不會靠人養而隨便嫁人啦!

Gakki 發表於 17-10-4 12:58
假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢 ...

我两個女又小學到中學係女校
家姐中四聖誕后開始拍 唔係party 識
其實我知 我無出聲 佢拍到DSE 仲拍紧
成績每年持續有提升
細女話中學拍拖哂時間 因為以個age
拍到唔方長 佢小學同學升去男女校
中一就十几二十個男同學親熱照
向IG 鬧媽咪麻煩 咁多年 已拍過几十個男仔
几日到一年就收場 個個都話海枯石爛 好鬼無意思
細女两個表姐 係两姊妹 一個女校 向外國讀完碩士到依家都無拍 另一個讀男女校 依家Y1 都未拍過拖
佢係中學玩下鐵人賽 籃球隊
因為顧住玩同讀書無時間拍
拍唔拍好睇小朋友本身性格和定力
咁女校 感覺讀書專注點 或 男女校好似容易拍拖
不過一句 电子科技發達 不論男校 女校 男女校
Network好廣 睇你識咩朋友
最紧要唔好有人有我又要有心態 就無咁易拍拖
其實佢真係拍 你又阻唔到

TwinWong 發表於 18-5-6 12:25
我两個女又小學到中學係女校
家姐中四聖誕后開始拍 唔係party 識
其實我知 我無出聲 佢拍到DSE 仲拍紧
點可以做到又拍拖、成績又提升呢?

somoon 發表於 18-5-6 14:11
同個老師拍。

somoon 發表於 18-5-6 14:11

最紧要自控能力 同有目標

Yanamami    發表於 18-5-8 07:00

Gakki 發表於 17-10-4 12:58
假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢 ...
不用防,沒有用的。
多些陪伴,傾談和瞭解最重要,女孩子在家庭得到足夠的愛和重視自然比較自愛和要求高,不會輕易非理性地墮入情網。

林金 發表於 18-5-11 13:04
不用防,沒有用的。
多些陪伴,傾談和瞭解最重要,女孩子在家庭得到足夠的愛和重視自然比較自愛和要求高, ...
Spot on!

Artie 發表於 18-1-7 14:45
我一仔一女,已經入大學,邊嚟咁多女仔恨嫁,而家好多女仔好本 ...

我兩種都有聽過,最重要的是自己子女識得諗!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題