用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
樓主: Gakki
go

女校有效防止拍拖?   [複製鏈接]

回覆 yovin 的帖子

我呢個年紀咯,讀大學阿爸阿媽就自然諗結婚。
之前聖誕去同親戚出外用餐,細我 3 年嘅表姪仔已經有拍拖(當事人否認,但係佢父母異口同聲話個英國本地女仔唔錯,諗得過)。然後我阿媽條底線越來越低,話只能嫁中國人-》亞洲人-》白人-》印度人-》你嫁得出已經很好。阿媽呢幾個月已經陷入絕望。

1998Ruby1998 發表於 17-12-31 05:35
回覆 yovin 的帖子

我呢個年紀咯,讀大學阿爸阿媽就自然諗結婚。

我自己就中四(女校)開始拍拖,個男仔仲八成似黎明,我亞媽當然同佢不咬弦,我鐘意到盲左。之後拍左兩、三個,阿媽都唔like. 直至大學二年级去蒲D時,遇到我老公查牌,之後帶佢見亞媽,媽咪流哂口水。因為之前有經驗,所以明白男友同亞媽係手心同手背都係肉嘅問題,加上拍過幾次拖,才知道甚麼才是寶,甚麽才是草。
執到寶啦,我七月畢業,九月就结婚,當時23歲。現在老公好錫我啊媽,我拖住D仔S,老公會幫我拖啊媽。我啊媽有次發燒,老公背起她周圍撲的士。好感動啊!

如果女仔早拍拖,在識得保護自己下,各位家長也不用太擔心,始終要比較下,才知道寶和草的分別。大學先拍拖,散得兩三次,都廿七、廿八啦!好野都俾人mark哂啦。

或者有蒲過嘅家長,見識過豺狼,會明我講乜嘅!

USTdriver    發表於 18-1-6 11:20

回覆樓主:

其實防不到,如果讀女校同TB拍拖米仲驚,讀女校有利弊,成班女仔一齊可能好粗魯,接觸小小異性更易中招,不參加任何活動留家就無事,我以前也讀女校也有同學初中已拍拖。

yovin 發表於 17-12-31 06:04

我自己就中四(女校)開始拍拖,個男仔仲八成似黎明,我亞媽當 ...

其實好睇女本身識唔識諗,要防無用,關係會差,我讀女校無拍拖,但小學已有人追,會考後做暑假工有男仔追,但我去過一次街應該唔過電,同自己講讀完書先諗

yovin 發表於 17-12-31 06:04

我自己就中四(女校)開始拍拖,個男仔仲八成似黎明,我亞媽當 ...

就系男家長蒲過,所以至甘驚阿女比人呃。

話時話,當年夜晚尖東旺過旺角,我自己睇戲都系睇三點半,凌晨個隻!

kwunpa 發表於 18-1-2 12:53
就系男家長蒲過,所以至甘驚阿女比人呃。

話時話,當年夜晚尖東旺過旺角,我自己睇戲都系睇三點半,凌晨 ...

catwalk , manhattan,deep , drop.……

所以我哋知道,最大獲係乖乖女。

yovin 發表於 18-1-3 06:37
catwalk , manhattan,deep , drop.……

所以我哋知道,最大獲係乖乖女。
Yeah~~可以禁講~不过我同同学d女都算乖㗎,讀書幾好添,但就係活躍型。我諗最怕係內向型又讀女校果d 。我男同学同佢个女講,出去玩要玩得醒目d.....不过我地d女已大学,無你地禁憂心就真~前目倒数完都两点幾先番(我果個~佢果个朝早七点叫老豆入西貢接佢)

細女就又係讀女中(不过小学係男女),不过見佢又識大班男仔……唔係太担心佢。问佢估自己会幾时拍拖,佢話应該唔会早,佢唔想喎(我諗時晨未到,未十月芥菜)。

回覆 Yanamami 的帖子

大學生拍拖仲更加驚攪出人命呀, 而家男仔有些都幾急進

USTdriver 發表於 18-1-3 11:28
回覆 Yanamami 的帖子

大學生拍拖仲更加驚攪出人命呀, 而家男仔有些都幾急進 ...

細細个就教好了……唔担心~其实EK家長普遍認為时下女生急進多d。

ANChan59    發表於 18-1-4 15:51
USTdriver    發表於 18-1-3 13:29

Yanamami 發表於 18-1-3 11:29
細細个就教好了……唔担心~其实EK家長普遍認為时下女生急進多d。

非常同意,要細細個就教。

Yanamami 發表於 18-1-3 07:29
Yeah~~可以禁講~不过我同同学d女都算乖㗎,讀書幾好添,但就係活躍型。我諗最怕係內向型又讀女校果d 。我男 ...

我仔嗰晚同女朋友去尖沙咀睇煙花倒數,1:30am已返到屋企
Discuz!

Yanamami 發表於 18-1-3 11:29
唔止EK家長,同幾個朋友傾計,佢地都有同感,話而家好多時係拍拖冇耐,女仔就叫男仔結婚,仲叫男仔問父母拎錢買樓,有幾個仲係大學同學,大家都未畢業

ANChan59    發表於 18-1-4 15:51

ivantissue 發表於 18-1-3 23:18
我仔嗰晚同女朋友去尖沙咀睇煙花倒數,1:30am已返到屋企
青春多好……而家唔好叫我同人逼,花市我都好多年無行,逼完番去攰到好似俾人打-身禁……

YuenBaBa    發表於 18-1-5 12:28
like_travel    發表於 18-1-4 15:43

Yanamami 發表於 18-1-4 07:30
青春多好……而家唔好叫我同人逼,花市我都好多年無行,逼完番去攰到好似俾人打-身禁…… ...
我仲衰, 老公安排海港城睇煙花,其實一早已經唔想去, 終於涯完我仲要同佢講,唔該你下次唔好攪D咁既野,唔該.  諗番都覺自己衰

ANChan59    發表於 18-1-4 15:50

mother904 發表於 18-1-3 23:28
唔止EK家長,同幾個朋友傾計,佢地都有同感,話而家好多時係拍拖冇耐,女仔就叫男仔結婚,仲叫男仔問父母拎 ...

呢種女仔算係「精」定「蠢」呢?如果男仔夠理性,會唔會飛起呢種女仔呢

Discuz!

ivantissue 發表於 18-1-5 09:20
呢種女仔算係「精」定「蠢」呢?如果男仔夠理性,會唔會飛起呢種女仔呢?
我相信有些女仔的想法是趁早將男友變老公,防止被其他人搶走,要結婚當然要先有樓。
不過,太進取,就算男仔投入戀情一時迷失,都很難得到對方父母認同

mother904 發表於 18-1-3 23:28
唔止EK家長,同幾個朋友傾計,佢地都有同感,話而家好多時係拍拖冇耐,女仔就叫男仔結婚,仲叫男仔問父母拎 ...

有兒子的,要教佢帶眼識人。

男仔多唔想早結婚, 要供樓壓力大

mother904 發表於 18-1-5 12:33
我相信有些女仔的想法是趁早將男友變老公,防止被其他人搶走,要結婚當然要先有樓。
不過,太進取,就算男 ...

大學都未畢業,工都未有,連養自己嘅能力都未有仲想攤大手板問人攞錢買樓,情何以堪呢?

Discuz!

其实我唔多信……仲要拍拖無耐……當个男仔傻㗎咩?撇开有無收入有無工……禁既年紀都未玩夠~愛到死去活來都仲話非卿不娶懶浪漫……拍拖無耐就講呢d?个男仔即打退堂鼓机会甚大~調返轉如係个男既要求,立即联想到果d佔有慾强既变态男,-講分手就攞火机淋火水果d.....拍拖無耐講呢d......

家下d人唔願結婚生仔多……女既要帮人湊埋(大)仔喎~就算俾你有楼,亦要公一份婆一份,家務照做,仔女功課同日常照跟……ek mami身同感受吧……屈指一算,無so吖~
‹ 上一主題|下一主題