用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 女校有效防止拍拖?
樓主: Gakki
go

女校有效防止拍拖?   [複製鏈接]

October. 發表於 17-10-7 11:54
我都同女講,最好拍多幾次拖,先知道邊個人適合自己,如果遇到意中人,女追男都唔怕,唔好錯過,試過唔得 ...聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。
好多等運到

回覆 October. 的帖子

聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。

Do you know why ?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-10-7 12:17

要洗錢

自從網絡發達, 人與人之間溝通少左好多, 宅男唔識表達/怕食0檬/怕女仔煩/要洗錢等。。。。

寧願打機好過泡妞!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

2jkidsfather 發表於 17-10-4 13:20
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源

阿仔上補習班時,唔熟的女同學(女校生)冇上一堂唔去WhatsApp 群組問功課,反而私底三番四次WhatsApp 俾阿。女孩子早熟,有好多幾進取下!

Ps 阿仔自小讀男校,我就是為了避免進擊的女生

Soundervolt 發表於 17-10-6 10:26
我學生年代既印象中「小白菜」比較純....不過今時今日已經冇哂師姑型學校

...

當年(小白菜)真係冇同學在求學時期拍拖。記得有一pair孖女師姐每天要搭船返學,在船上同其他學校男生有疑似拍拖行為,當時傳遍學校,校長要同她倆「照肺」。

宜家好多女仔以收得多兵為榮

我係樓主。其實我唔反對拍拖,只係唔希望太早喺中學階段。
暫時睇各位意見,都係分成兩派支持各半。一派話男女校拍拖普遍過女校,一派話無關係純粹睇人性格。

Do you know why ?
現代男仔越來越內向?女仔茶煲?

jessimm 發表於 17-10-7 12:14
好多等運到

我家女兒都係缺乏一顆“恨”拍拖的心,反而我地鼓勵佢多d去交友冇壞。

咁,言談之中,我地知道佢對大學內邊啲男同學係有啲睇法既,就好似男仔睇女仔全部都係港女咁片面,所以要等緣份到囉。

gracelam 發表於 17-10-7 12:41
自從網絡發達, 人與人之間溝通少左好多, 宅男唔識表達/怕食0檬/怕女仔煩/要洗錢等。。。。

寧願打機好過 ...

宜家都開始多女仔打機,可能投其所好,始終女追男隔重紗

回覆 Yanamami 的帖子

打機都要洗錢,課金總值分分鐘超過拍拖嘅洗費。

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲錢買定姑婆屋俾我

不過好多香港男仔真係麻煩。弱不禁風,少少野就喊攰,叫佢幫手買嘢做嘢都嫌煩,煮飯又唔識,又唔執屋,有啲男仔連擔擔抬抬嘅能力都冇,結果成班女仔自己幫自己,仲要"湊仔"。不過可能我讀女校讀得耐,咩都要自己做,所以覺得班男仔咩都唔識。

同樣年齡嘅英國男仔,不但禮貌,仲唔怕蝕底。就算家境唔係特別好,出街食飯都唔介意自己俾(我哋班女仔都唔好意思,即刻提出 AA 制/食平 d)。見個女仔著唔夠衫會驚佢涷,會幫個女仔披上自己件褸。有女仔擔擔抬抬的話,無論識唔識佢,都一定出手幫佢。我見人哋 9 歲仔都好主動幫個大學女仔抬行李落火車。如果有女仔在場,佢哋盡量會唔講粗口同咸嘢。仲要 10 個男仔 10 個都識煮飯,有好多已經有大廚手藝,煎排煮意粉整甜品樣樣都識 d ,味道真係掂!雖然佢地有時候係傻傻地,但係唔會覺得同佢地一齊係「湊仔」。阿媽仲要話識個香港男仔,大佬我唔想「湊仔」。

Yanamami    發表於 17-10-8 21:49

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 21:30

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲 ...

全中呀~~~我都叫阿女千祈咪幫人湊仔!真係無称揾个陀……

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實我最怕亞囡搵咗D「極品」,等同香港仔怕D港女一樣。

我諗你唔係冇拍拖心,只係對極品港男冇興趣。我週邊好多女性朋友都選擇了外國人同居或結婚,祝你早日find your Mr. Right.

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 21:30

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲 ...
香港男仔有需要去當兵入伍,至少都要軍訓吓

要佢哋當兵,10 個有 9 個情願做觀音兵。

YuenBaBa    發表於 18-1-3 12:40
王家爸爸    發表於 17-11-30 15:14
October.    發表於 17-10-9 00:01

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 22:53

要佢哋當兵,10 個有 9 個情願做觀音兵。

舊年阿女學校旅行, 分組燒烤, 之前幾個女性已經plan買乜食物/飲品/帶咩用品等, 同組唯一2個男仔只係對食物要求有出過聲, 跟住全程係冇發表意見。 戲肉嚟, 出發前一日叫男仔買野, 一個又話要補習唔得閒, 另一個又話阿媽唔比, 要準時返屋企, 最後所有野幾個女仔搞掂晒, 我個女就呻話D男仔衰到冇朋友, 幾個女仔咩住個重書包去入貨, 跟住抬住D食物用具返屋企, 第2朝又搬返去學校!!

我成機落藥, 第時揀男朋友揀D有責任感, 有風度嘅, 唔好幫人湊仔
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Glau 發表於 17-10-8 11:08
宜家好多女仔以收得多兵為榮
Only some of them.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 17-10-8 21:47
全中呀~~~我都叫阿女千祈咪幫人湊仔!真係無称揾个陀……
I train my son for cooking ..... wine tasting and coffee making ....  

‹ 上一主題|下一主題