用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝2nd in
樓主: fanay
go

王錦輝2nd in   [複製鏈接]

Buddyfunny 發表於 17-10-5 20:20
叻女呀,點解你認為唔適合,可否分享一下?謝謝你

根據自己從簡介會看到的,和在讀家長分享,WKF相對多討論和show & tell等活動教學,講合作和啟發小朋友思維。
但女兒較單向式學習,自我要求高,教她什麼就要做到最好,例如做功課時會自動將字改到佢認為最靚(其實我好擔心佢,正盡力調教)。
喜歡女校,從幼稚園開始,她已覺得班內男生很嘈吵,他喜歡的討論是大家舉手逐個逐個發言,循規蹈矩那種。

shuyeemama 發表於 17-10-5 20:29
也好奇總共放了那幾間?

APS, WKF, 培橋, 九真, 崇真, St. Margaret's, KTS 冇去 2nd in了。

devotedpapa 發表於 17-10-5 20:45
根據自己從簡介會看到的,和在讀家長分享,WKF相對多討論和show & tell等活動教學,講合作和啟發小朋友思 ...

分析得好細緻,謝謝你

devotedpapa 發表於 17-10-5 20:57
APS, WKF, 培橋, 九真, 崇真, St. Margaret's, KTS 冇去 2nd in了。

你女女巧叻呀,是否學術和英文刀巧強?

MELODY430 發表於 17-10-5 23:50
你女女巧叻呀,是否學術和英文刀巧強?

一定唔算強,出面太多特異功能小孩了,冇得同佢哋比。
學術上最好的是英文,聽講看的程度夠用,若要量化,她上年面試階段睇緊ORT stage 7-8, Cambridge Starter 15盾。除此之外,中文認字和數學都麻麻哋,而且沒有音樂和運動底子。

對我嚟講,考小一是需要基本中英數的,但夠用便可,小女有些面試的中文重組句子和數學題都答錯,但我教她要估,唔好唔識就停咗喺度。所以大家唔好因為自己小朋友學術上不及特異功能小孩而氣餒。

最重要的是面試時的態度,坐或企定定,有禮貌,專心,服從指示,若有面談時最好講多句, 例如: 你啱啱點嚟我哋學校架? 答 "搭地鐵" 和 "我搭地鐵嚟,啱啱喺石門站落車" 效果已經差很遠。
有好多家長遇到呢啲問題,都會質疑學校係咪"想知我家庭狀況丶有冇私家車等等",其實應該少啲陰謀論,重點是你要教小朋友用每一個問題去發揮。

回覆樓主

Btw, WKF 2nd in時,當老師或副校比書小朋友揀時,我遇到的情況是一疊攞過來俾小朋友,建議唔好揭來揭去,揀嚟揀去,揸唔到主意咁。
最好攞面嗰一兩本,揀中或英文書便算。
大家可以自行諗諗怎樣做的觀感最好

devotedpapa 發表於 17-10-6 01:08
Btw, WKF 2nd in時,當老師或副校比書小朋友揀時,我遇到的情況是一疊攞過來俾小朋友,建議唔好揭來揭去, ...

你的提議好好呀!我提下阿囡唔好選書選咁耐,佢平時咩都選一餐的。確係俾人感覺唔太好。多謝你既提醒!

wonderfulfish 發表於 17-10-6 06:10
你的提議好好呀!我提下阿囡唔好選書選咁耐,佢平時咩都選一餐的。確係俾人感覺唔太好。多謝你既提醒!
...

書是垂直排好, 有中有英, 小朋友自己揀一本。

assado 發表於 17-10-6 07:00
書是垂直排好, 有中有英, 小朋友自己揀一本。

書中字不用100% 識讀, 可以口語(意思)講返出來都可以, 但整體故事順暢。

assado 發表於 17-10-6 07:06
書中字不用100% 識讀, 可以口語(意思)講返出來都可以, 但整體故事順暢。

謝謝提議,我提我囡識讀就照讀,唔識讀就講大意出黎。

回覆樓主

請問中間有2nd 的是大B 定細B?
想做個比較.....

唔識答哂都有offer, 好奇收生標準

申 我有2nd in

我囡有幸下星期一要2ND IN.囡囡英文認字能力較強, 睇緊ORT LV7, 識讀7-8成英文書但未必用到極流利英文講返故事內容;
中文認字差,講普通話更差,平日只用廣東話伴讀中文書,但有圖畫輔助之下小朋友自行講到部分故事內容. 請問當日面試時選中文書還是英文書比較有利呢? THANKS

raebykciv 發表於 17-10-6 10:39
請問中間有2nd 的是大B 定細B?
想做個比較.....

我囝係大 B, 佢話識答老師問題 (有可能答錯也唔定,不過最緊要佢覺得自己識
下星期就 2nd in, 冇乜得 prepare, 只希望自己答好家長嗰 part.

devotedpapa 發表於 17-10-6 01:08
Btw, WKF 2nd in時,當老師或副校比書小朋友揀時,我遇到的情況是一疊攞過來俾小朋友,建議唔好揭來揭去, ...

請問故事書中英文大約係咩程度?thanks

我囝係大 B, 有2ND IN, 但唔知佢考左什麼, 又唔知佢是否識答, 因為每次IN完問佢都係例排答案是 "無野". 不過我見佢果組IN完返回大堂時是"邊行邊跳"的, 見到都覺得佢地好開心及攪笑. 應該好玩吧.

BTW, 我們未必會去2ND IN 了因為要請假, 及已經有一OFFER.
祝大家好運!

回覆樓主:

https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20171006/s00001/1507274134052?web_push=1

回覆樓主

WKF 個教學理念真係好好
唔一定要答岩晒先選中
要相信每間學校一定有佢一套㨂人既方法去揾最合適既學生
當年我都係見副校 當然有問點解㨂我地學校同對小朋友既期望
雖然問題係必問 但好明顯感受到副校好著重家長既教育方向
我家小朋友沒有特別資優但成功第一輪取得offer 。中數差一點但英文比較好。

devotedpapa 發表於 17-10-6 01:01
一定唔算強,出面太多特異功能小孩了,冇得同佢哋比。
學術上最好的是英文,聽講看的程度夠用,若要量化, ...

多謝你一再詳細分享:)給我很多啟發。我小朋友沒有2nd in,要繼續加油了

devotedpapa 發表於 17-10-5 16:46

上年我們是見副校長,大人交談後,她向小朋友說我們玩 ...

Thanks!!!
最後囡囡是否讀wkf??

psb1017 發表於 17-10-8 12:52
Thanks!!!
最後囡囡是否讀wkf??

Sorry 看到了、不用回覆!
‹ 上一主題|下一主題