用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-11-14 15:39
請指教: "粵劇" & "紅樓夢林黛玉"英文點講?

粵劇:Cantonese Opera
紅樓夢: Dream of the Red Chamber 或 The Story of the Stone
林黛玉:Lin Daiyu

小時了了    發表於 17-11-14 16:17

開心老實人 發表於 17-11-14 16:10
想問問大家, BAND 2尾考邊間直資好?

呢啲好個人喜好嘅喎.

如果我女當時係呢個 band, 當年我已計劃考以下兩間 (因為我只會考及讀基督教學校):

基督教中國佈道會聖道迦南書院: http://www.stcc.edu.hk/en/2018-2019-s1-application-form-and-guidelines
中華基督教青年會中學: http://www.cymcass.edu.hk/

小時了了 發表於 17-11-14 16:21
呢啲好個人喜好嘅喎.

如果我女當時係呢個 band, 當年我已計劃考以下兩間 (因為我只會考及讀基督教學校):

請問聖道迦南係band幾

scyu88 發表於 17-11-14 18:01
請問聖道迦南係band幾

B2B 至B3A

IloveJJ 發表於 17-10-27 09:13
哦,咁我今次快過你,我一了解完,已經發覺達4,達5係好緊要,所以集中睇學校既達4/達5率。
...

最近無線電視財經台星期二晚 8:30 有一個節目 升學無疆界: http://programme.tvb.com/info/academiawithoutborders/episode/ , 呢幾個星期講香港中學生考入中國國內大學 e.g. 北京大學及清華大學嘅大學生活, 投考方法......

其實, 我心底裏想阿女他朝有日有機會, 希望佢可以去國內神級學府北京大學讀中文文科. 尋晚俾阿女睇嗰位女拔學生係北大學習嘅生活嗰條片佢睇, 睇完後阿女開始唔抗拒去試考北大/清華讀. 但影片講, 北大中文系收DSE成績過去最低29分 (DSE ~5科要5), 仲高過中文大學中文系 Mean 26分

阿女, 如果妳真係想考入中國最頂尖中文嘅學府, 依家中一嘅妳有幾年時間俾妳慢慢向夢想及目標追趕啊!

(P.S. 去年升中考直資時, 亦曾猶豫報唔報沙田大圍嘅培僑書院, 因為 EK 爬文知呢間最近幾年有學生考入北大及清華, 但最後我都係放棄無報, 遲兩年再睇吓阿女情況, 話唔定中四先至轉校去培僑增加入國內大學機會呢!)

升學無疆界。敢天下為先。北京大學  清華大學。王珊。2017 November 7 : https://www.youtube.com/watch?v=CE52oWyhtjE

升學無疆界。北京大學。黄珊。2017 November 14 : https://www.youtube.com/watch?v=9WNowz9FOXM

升學無疆界 清華大學,工程系為其強項  2017 November 21 :: https://www.youtube.com/watch?v=vFpaD_xiJ1k&index=1&list=PLHy9N72YefOGG864h47-n4N3UkckfAIOi

根據網友 little_yolky & simonwan 分享: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3102216&extra=&page=8 去年我 shortlist 咗以下嘅國內大學
1) 北京大學  (文史哲)
2) 山東大學 (文史哲)
3) 北京嘅人民大學 (文史勁既仲有,只論文史排名係三甲內, 入面既國學院, 就專係精英)
4) 廈門大學
5) 吉林大學
6) 四川大學
7) 南京大學
8)復旦大學都好好
9) 西北大學: 對西北區歷史有興趣, 當然係去西北大學, 唔會去廈門大學, 但相對西北大學同上述既院校比較, 會較務實, 名氣無咁大咁
10) 清華大學 (呢間理科 & 經濟強)
11) 中山大學

內地部分高等院校免試招收香港學生計劃 2018/19: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3562271&fromuid=1539350

IloveJJ 發表於 17-11-22 09:10
我尋晚睇廣告都睇到,幾好呀!多一個選擇,了解多啲先囉!但你怕唔怕阿女嫁去內地呀?
...

哈!哈!尋晚8:30同佢睇咗第一節清華大學, 影片中提到清華大學有好多國家領導人及有錢人係度讀, 而佢睇到電視畫面嘅清華大學好大好靚都想係嗰度讀, (搵個有錢同學嫁咗去 -- 呢句我加嘅)

嗯! 香港地方咁細, 阿女嘅年代好難搵工, 樓價又貴, 內地生活及就業環境依家愈來愈好了, 阿女係內地生活及發展可能比係香港好呢? 唔知呢? 人生係要博吓嘅

小時了了 發表於 17-11-22 09:23
哈!哈!尋晚8:30同佢睇咗第一節清華大學, 影片中提到清華大學有好多國家領導人及有錢人係度讀, 而佢睇到電 ...

國内大學,清華肯定系 no. 1。大就好大,超過4 平方公里,不過靚其實衹是中間一些老建築及荷塘月色的那些池塘,大部分地方唔系甘靚。

之前中央政治局開會,戲稱清華同學會開會。以前國内權貴,有錢人同讀書最勁的精英,都以清華爲首選。而家,有 D錢同有D 地位的,都一早送灑子女出國讀書。清華衹系窮學生精英的目標。想子女結識權貴孩子,去哈佛耶魯史丹福啦!更容易的是美國英國排頭十的貴族中學。

simonwan 發表於 17-11-23 11:36
國内大學,清華肯定系 no. 1。大就好大,超過4 平方公里,不過靚其實衹是中間一些老建築及荷塘月色的那些 ...

歐美大學無錢俾阿女去讀喇, 本身草根家庭, 香港/大陸/台灣大學都仲可以負擔到.

北京大學中文系呢排係我及阿女夢中理想學府及學系, 考唔到其次就中文大學中文系, 再考唔到浸會大學中文系......

仲有5-6年時間, 人心易變, 世情政局更加變幻莫測, 到時阿女咩野成績先再打算考咩野大學讀咩野.

BTW, 今日報名郵寄民政事務局及青年事務委員會贊助嘅復活節北京交流團, 呢團第一日就係去北京大學中國語文系負責招待並帶團友參觀北大校園 (燕園), 以及有係嗰度讀緊大學嘅香港學生分享, 我同佢講可能到時見到影片嗰位女拔 / 喇沙 學生呢! 希望阿女被激勵, 好好上進, 努力讀書, 為佢夢想/理想努力!

little_yolky 發表於 17-11-14 16:16
粵劇:Cantonese Opera
紅樓夢: Dream of the Red Chamber 或 The Story of the Stone
林黛玉:Lin Daiyu ...
北京大學聞說呢幾年其中一面試題目係"水滸傳"英文點講

小時了了 發表於 17-11-23 12:51
歐美大學無錢俾阿女去讀喇, 本身草根家庭, 香港/大陸/台灣大學都仲可以負擔到.

北京大學中文系呢排係我及 ...
如果係透過國內聯招方式入讀國內大學, 基本上仲有資助

去台灣我始終擔心, 日後有機會因為政治原因, 導致學歷資格係香港不被認可
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小時了了 的帖子

請問大家關於Portrolio 的問題....很多疑問呢.
請問大家報直資有沒有做Portrolio?
Portrolio 是幾時比直資?
交申請表時,是否只附上成績表及活動影印本,用夾夾住便可?
自我介紹, 推薦信要不要在申請時給直資學校?

火柴人媽媽 發表於 17-11-23 16:57
回覆 小時了了 的帖子

請問大家關於Portrolio 的問題....很多疑問呢.
我有做, 交申請時一齊交左. 有些學校唔俾入file, 要折番出來交, 每間唔同, 你問下要交的校.

回覆 HaYi 的帖子

THANKS!
請問申請時, Portfolio 是否有放覆歷表? 因為申請表已有所有資料

火柴人媽媽 發表於 17-11-23 17:11
回覆 HaYi 的帖子

THANKS!

我當年的 Portfolio Summary 只係一頁紙 (因為阿女唔係好多獎項)之前有網友分享過可以參考女拔去整自己嘅 Portfolio Summary 表格 (當時我以女拔為籃本, 自己左 cut 右cut, cut 剩一頁紙做阿女嘅Portfolio Summary)

女拔 Portfolio Summary 表:學生個人資料概覽」(直接 click 學生個人資料概覽, 就可以 download 範本)

小時了了 發表於 17-11-23 17:24
我當年的 Portfolio Summary 只係一頁紙 (因為阿女唔係好多獎項)之前有網友分享過可以參考女拔去整 ...

Thanks

火柴人媽媽 發表於 17-11-23 18:22
Thanks

因個猪肉獎多,冇勁嘢,希望俾多D資料学校,整左4 pg. 是申請表内冇的資料
‹ 上一主題|下一主題