用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 監護人公司唔比阿仔同同學去機場,是否一定要跟佢 ...
go

監護人公司唔比阿仔同同學去機場,是否一定要跟佢 [複製鏈接]

回覆樓主

往返學校交通上是 學校安排? 還是自己安排 ?

我女12歲便沒有使用CX UM服務, 而往返機場至學校是經學校訂車,通常是 2-5個同學一架車, 司機把她們送到機場後,便立即離開,孩子們自行去Check in .

但我知英國是 有條例是關於16歲以下學童 乘坐交通工具的規例 , 因試過香港機場Check. In , 地勤說落機後會有職員接你,帶你去入境取行李,因英國對16歲以下人士的規定 ,但我問阿女係咪有人接你帶你過關取行李,她說沒有 ,同學都有聽過地勤咁講過,都你從來沒有人接 。

twsf 發表於 17-10-3 18:24
其實我都係諗住小朋友同其他同學一齊去機場架點知佢而家話個仔得14歲一定要監護人先至可以一齊搭車去機場, ...

咁學校都咁講,都冇辦法 !
有冇高年級 Sixth form 同學一齊呢 ?

noel2010 發表於 17-10-3 19:18
呀仔試過13歲year 9 由學校去機場要一定坐學校的士。試過一次爭取到由sixth form 香港同學帶坐火車,原本打 ...

真係不合理喎!

ritb 發表於 17-10-3 20:41
阿女以前坐學校安排的士往返機場,如果有UM,的士司機就會兼埋做簽名人與航空公司(CX 和EK 都試過)交收 ...

我女 學校也是這安排 。

如果有用UM 會由司機去交接 。
‹ 上一主題|下一主題