用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇思博畢業生家長分享
樓主: happywedding
go

有冇思博畢業生家長分享   [複製鏈接]

HonestBun 發表於 17-11-6 21:39
回到正題,這是心怡Jouful升小的資料,一點不差。

唔好意思。。。點解呢個會係正題

媽。。。我好亂呀

回覆樓主

不如列埋學之園啦,綠楊啦,方方啦等等所有學校嘛,偏偏就只喜歡提Joyful。咁硬銷呀!。 。喂!老友你又離哂題喇!

所以我話係唔明呢單野同Joyful有無關係。

回覆 HonestBun 的帖子

HonestBun...(及其分身),若你肯正正經經討論,唔好砌詞抺黑,但又唔肯攞証據,比人感覺會好得多。

香港唔同另一D強大但文化唔同既地區,香港係講道理,唔係玩手段,製假新聞,特別讀得私幼,大都係中產家庭,討論事情討厭似街市買菜,玩咩"聽講"、"有針話"等呢D小朋友無聊野,希望你及其分身會明白。

若然你唔係只想玩攻擊別人,真心想比荃灣區家長了解多D唔同學校既情況,引用joyful既升學資訊比家長參考,都OK,不過你引用係混合左沙田分校既資料,我參考返2016升學結果,感覺都幾唔錯。

不過Joyful除學費外,每年收6千幾蚊雜費,好似食水幾深。

我打思博個升學結果出黎,係因為我唔識係度貼相。而事實,呢個係值得家長參考,佢地叫第一年正式畢業生(之前果屆得7個人),睇結果我個人覺得都麻麻地,而縱然麻麻地,佢地都理應公開,不過只公開係本畢業冊,我都唔覺得應該係咁。

無論如何,你及其分身投訴人地整親小朋友又不負責任,就攞証據、講出事件,唔好再玩純抺黑,呢一種手段唔應該係香港用。

正經比樓主一D個人睇法,但要知道睇法係好個人,所有其他人既野只能參考,小朋友係自己,適合讀咩幼稚園自己先最清楚。

我兩個小朋友都只係思博讀過N,其實主要係N班無免費,間間都收錢,當年見完全無NET既學校都要收3萬多,思博4萬4,但就有當半個NET都好,感覺都值返,加上口碑唔錯,係其他如學之園唔收下所以就去讀。讀左先知,原來4萬4係全包,完全無雜費無書簿費,相比其他學校好似都收幾貴雜費。

利申: 當日完全無報Joyful,但唔好問點解。

若然我小朋友直上思博K我唔覺得有問題,因讀N過程都尚滿意,只不過兩個係N比學校訓練幾個月,隨意都咁啱考到九龍區較出名幼稚園及龍校,連之前N唔收既學之園K都收埋,三思後才放棄思博學位。思博老師同校長比我感覺都算認真做教育,校長每個學生名都記得,都算關心學生,我小朋友有特殊照顧需要,老師都好配合協助,而好多活動都星期六進行,方便家長參與,但就辛苦左老師。

思博NET係走兩班,佢地都好直接,畢業冊影相都見每個NET出現係兩班度。K英文唔知好唔好,但N經過思博一年,我對小朋友就可以用英文同菲傭直頭傾計(利申: 我地父母絕不用英文同子女溝通)。

思博嚴格係一間新校,若睇今年正式K3派位表現,個人感覺只中規中矩,但呢個係第一屆,難保學校累積經驗,今年新K1課程會做得更好(當然亦有機會更差, but who knows?),而亦要考慮思博收生未必比得上其他私幼咁高,平心而論,相信大都首選既ABCD唔收先再考慮思博,如我朋友家庭淨講英文,佢地綠楊收就讀綠楊。無論如何,若然無其他選擇,但又想子女有入讀直私小機會,老實講,有NET既語文訓練真係幾重要,我估若係思博讀足4年,英文溝通應無咩問題,至少去interview小學應可應對到。 有人會投訴得半個NET得唔得,但從實際角度,邊間學校話有全NET只係gimmick,根本3小時點會講足3小時英文,有1小時都比到足晒有突。

個人睇思博最大問題唔係教育而係個營運,校長明顯搞教育尚有目標同熱心,但營運學校之能力我就覺得唔夠好,淨呢單比個怪獸家長搞,就好似唔識點應付,更莫講包裝同宣傳。網頁及facebook不更新,成績好醜都要公開(其實都唔太差),公開公正,咁先比到自己壓力做好,間學校都有D地方開始殘,但就唔搞搞佢,如個廁所魚缸都好似無時間理。另不自私咁講,收學費竟唔收雜費,可能為家長好,但真係好考學校既財政能力,如今次搞到股東投訴無回報而話清盤,就真係點努力做都嚇怕人。

香港學童人口不斷下跌,加上政府搞免費幼稚園教育,地區私幼將會越黎越難做,競爭越來越激烈,但良性競爭帶黎進步,惡性競爭變成破壞,希望單抺黑事件,真係唔關Joyful事。

丁丁Boss 發表於 17-11-7 13:05
唔好又誤導啦,邊個話冇雜費。我有個朋友中途跳船,話俾我聽要交雜費,不過交俾一間叫Jubilee Kids Limite ...

相信唔係誤導, 只係誤會. PN係冇雜費, 得學費; 但K1至K3的確係有雜費, 係開票比Jubilee Kids Limited !

丁丁Boss 發表於 17-11-7 13:05
唔好又誤導啦,邊個話冇雜費。我有個朋友中途跳船,話俾我聽要交雜費,不過交俾一間叫Jubilee Kids Limite ...

大佬呀,你d料可不可以update d呀?叫你支針講清楚d先啦,收料都可以收錯哂!唔好一見到學校名嘅topic就琴琴青抽水搭魚咀啦,好心啦!

Btw, 話時話喇,而家仲請不請人做打手呀?每個post計定每個字計呀?唔夠人出聲喎,我都想揾份part time 做呀!

lily1995 發表於 17-11-7 13:25
相信唔係誤導, 只係誤會. PN係冇雜費, 得學費; 但K1至K3的確係有雜費, 係開票比Jubilee Kids Limited ! ...

呢度明明講緊K,做乜無胡講N無雜費誤導人,而且網站又係冇講各级要收什費,原来用另一間唔同名嘅公司來收。點解要用另一間公司來收呢?

冇返黎幼稚園區幾日,估唔倒呢度咁熱鬧
阿仔冇讀過其他幼稚園,所以我冇資格評論其他學校,不過我想以經歷過直/私面試家長既身分奉勸各位,無論讀邊間學校都好,唔好單純地以為小朋友每日上3個鐘頭學,返兩、三個興趣班,就有足夠能力應付出面直/私小學面試,家長既投入可能遠遠比你們想像中重要!

荃灣區稱得上一線既津小(有50%以上學生入B1中學)其實只有兩間:浸聯、馬基,而二線如石小、深天、伍小、思源、荃官、海官、天佑等,冇一間唔係大熱爭崩頭,所以除非你接受倒「咁唔好彩派到入寶校都冇所謂啦」,否則我建議各位花多d時間幫小朋友備戰小一面試,尤其思博家長!思博教過既野其實足夠可以應付直/私,但學校本身係happy school,冇測驗考試,默書都要等K3下學期先有,衰d講,d小朋友淨係得把口,一去到深少少既學術野就唔記得晒,所以我強烈建議家長由K2開始,一定要自己捉小朋友溫書同串字,平時keep住每日睇中、英文故事書各一本,裝備好小朋友,就算唔考直/私,第日touch wood咁唔好彩要叩門都有幫助!

其實D分身真係好煩。

既然依家明明有1件煩友(永遠積分少過20,全部一個月甚至一星期內注冊成會員),會不斷分身針對思博幼稚園,佢任何評論都帶攻擊性,甚至侮辱其他人,暗示有錢大晒,請問站主可為保貴站之中立性,set死如唔過100分既會員唔比參與思博相關之討論呢?

唔係唔覺得可以講負面評論,但有個近乎失控既人,搞到網站好似係垃圾鬥氣場咁。><

wendywongst 發表於 17-11-7 14:11

WENDY, 想揾part time?可以去思博看廁所喎,Vanadium 周圍唱思博廁所冇人理,你去看實最好,如果唔係,一陣有小朋友跌親受傷,又再次俾怪獸家長告呀!

呢份優差,小朋友洗完手,每人俾一蚊你,每日都收两百。

講返個雜費,我從未問過K要唔要收雜費,但見各網站都無講要收雜費,教育局網站都無,N無講唔收,但K無講就收,咁似乎學校呢方面唔太對勁。

K係一直收雜費? 收幾多? 真係都想知。

Vanadium 發表於 17-11-7 18:50
其實D分身真係好煩。

既然依家明明有1件煩友(永遠積分少過20,全部一個月甚至一星期內注冊成會員),會不斷 ...

Vanadium, 使乜咁驚,成日移除人地D文章呀?唔使怕,我一定唔會要求移除你D文章,因為要保留你恐嚇人嘅証據。

LilyILoveU 發表於 17-11-7 19:04
Vanadium, 使乜咁驚,成日移除人地D文章呀?唔使怕,我一定唔會要求移除你D文章,因為要保留你恐嚇人嘅証 ...

平心而論,你病情都幾嚴重,好多幻覺。我刪得走文章就唔比你登入添啦,你都幾可愛。

多謝你保留我提醒人既證據,麻煩耐唔耐幫我重貼返出黎,能夠幫多D人明白無理搞事,最後有機會係傷害到自己同自己小朋友,只有多一個唔知既知,我就積多一點福,雖然係香港唔知道既人真係已好少。

以為自己啱晒強詞奪理、搞大事件後果,早前已引左discuss,若然有家長唔怕自己或自子女比人笑,就再睇埋高登吧。搞事反傷害自己小朋友,一單都嫌多!
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=6759282

LilyILoveU 發表於 17-11-7 18:58
WENDY, 想揾part time?可以去思博看廁所喎,Vanadium 周圍唱思博廁所冇人理,你去看實最好,如果唔係,一 ...

你都廢廢地嘅,出得去做野就唔洗想揾份好似你地咁收人錢做打手嘅工啦!

嘩!坐響到得閒就搭吓魚咀抽下水唔好揾呀!

打手要識分身術其實都幾難做,佩服佩服!

wendywongst 發表於 17-11-7 19:55

咦,冇理由思博唔請你㗎? 使地D NET,普通話老師成日走,應该好多位㗎。明嘅,好多人都頂唔順走,你都係頂唔順呀?

LilyILoveU 發表於 17-11-7 20:02
咦,冇理由思博唔請你㗎? 使地D NET,普通話老師成日走,應该好多位㗎。明嘅,好多人都頂唔順走,你都係頂 ...

明嘅明嘅,愈多字愈多post就愈多錢,交唔到功課就無錢收,你寫多d打d嘛,愈離題就愈好,記住copy and paste以前嘅舊post出來,越描越黑,咁先報到目的㗎嘛!。。。真係學到好多嘢呀!
你下一個名會係咩呢?!
都係打手工好做d!

Vanadium 發表於 17-11-7 19:22
平心而論,你病情都幾嚴重,好多幻覺。我刪得走文章就唔比你登入添啦,你都幾可愛。

多謝你保留我提醒人 ...

其實真係唔知邊個有病,邊個思博失調?自以為好醒,你以為不斷移除禁言有用咩?中左招都唔知。

LilyILoveU 發表於 17-11-7 20:13
其實真係唔知邊個有病,邊個思博失調?自以為好醒,你以為不斷移除禁言有用咩?中左招都唔知。
...
你唔係仲以為我有權移除同禁言嘛.....><.........

好在當日無入個家長group,唔係萬一發現係同班同學,咁大打擊真係會一齊病。

你繼續,唔阻你,嚴格思博仍屬於你(仇恨裡),但其實已與我無關。
‹ 上一主題|下一主題