用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇思博畢業生家長分享
樓主: happywedding
go

有冇思博畢業生家長分享   [複製鏈接]

若然有關人士唔講清楚發生咩事,而事件當日思博校長相反用左一整頁A4紙交代,清楚講有人報警,警方調查睇完CCTV後無跟進,有人要求學校賠償等.......

當然呢個可能係校長偏面之詞,可能佢真係推卸得好緊要,但若然另一方無任何資訊,只有極端言詞,我個人會睇到同呢單個仔踢波受傷,而家長竟告球會疏忽照顧既全城搞笑新聞一樣。最後個告人既家長要賠對方堂費及律司費。

8歲童踢波傷眼母向球會索償12萬敗訴
http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26959465

肯定告人個家長覺得自己啱晒,人地球會錯得好緊要,無懲罸係無天理。

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

EgoEgo 發表於 17-11-5 19:41
這案法官的考慮是:

“法官指,意外發生時家長陪同到塲照顧小朋友“

8卦mode

你又點知個事實係點??你又話你唔係主角。。。只係做資料搜集。。。。你講到你好似受害者咁

心水清都開始明朗了....

雖然到現在仍有兩個謎:

1)究竟個小朋友整親d咩,有幾嚴重同點整親? 係個家長如以上告人疏忽單新聞咁超級怪獸,定學校真係有野做得唔啱?
2)究竟件事同Joyful有無關? 點解小朋友受左傷個家長唔like思博,就不斷推銷Joyful (見另被站主刪除既post)? 點解唔推銷綠楊同方方?

不過我知答案應會係個謎,而亦不值得花時間搵答案,希望荃灣或葵青區黎緊要選擇幼稚園家長能夠搵到理想又小朋友開心學到野既學校,而所有涉及事件既人都能忘記仇煩,快快樂樂開心生活,小朋友健康成長。

網絡世界,認真便會輸。

happywedding 發表於 17-10-3 09:53
想知荃灣思博語境如何?有冇k1至k3都讀思博既小朋友家長可以分享下,小朋友英文ok嘛?可唔可以用英文同人流 ...

1) 思博確實有疏忽,令致小朋友延誤求醫的事情發生。這裹的自稱用家也說校長也發了通告作解釋,留意: 是解釋,不是否認。這是不用爭議的事實。

2,事情發生了,各人怎樣處理,那是另一話題。究竟是怪獸家長?怪獸用家?還是怪獸校長?是否不應該索赔? 大家可以各自表述。各人言論的自由及權利不應該受到干擾、箝制。

3,但是多番出言恐嚇: 說教育界很小,校監、校長、自己都認識很多教育界的人仕。暗示給受害人知道: 你若然不閉嘴,小朋友及家長會在學界圈子中被標纖為“麻煩人仕“,有關人仕的資料將會在學界中廣范流傳,小朋友升學前途將會受到影響。這種恐嚇,務求要受害人閉嘴的手段,一次也嫌多!

事實就是事實,說一千次也是事實;發生了的事就是發生了,解釋一萬遍也是發生了。

1) 思博確實有疏忽,令致小朋友延誤求醫的事情發生。這裹的自稱用家也說校長也發了通告作解釋,留意: 是解釋,不是否認。這是不用爭議的事實 .   

回應: 校長係清楚講無疏忽,警察認為不用跟進。請問憑甚麼講有人有疏忽? 請有關人士(即你)講出事情經過,証明投訴成立,不要再三強詞奪理。難道你被人屈你殺左人,警察調查下,你解釋事件,警察話你無事,但因為你有解釋過,就等於殺人成立?

2,事情發生了,各人怎樣處理,那是另一話題。究竟是怪獸家長?怪獸用家?還是怪獸校長?是否不應該索赔? 大家可以各自表述。各人言論的自由及權利不應該受到干擾、箝制。

回應: 各人正自由,將所見所聞具體清楚發表,是只有投訴人從未肯講清楚事件,希望你善用自由,你有講清楚事件之自由,但不知有否造謠生事之自由(可能香港仍有)。

3,但是多番出言恐嚇: 說教育界很小,校監、校長、自己都認識很多教育界的人仕。暗示給受害人知道: 你若然不閉嘴,小朋友及家長會在學界圈子中被標纖為“麻煩人仕“,有關人仕的資料將會在學界中廣范流傳,小朋友升學前途將會受到影響。這種恐嚇,務求要受害人閉嘴的手段,一次也嫌多!

回應: 提醒你閣下,不斷發酵事件,引人注意,若証實你作為父母怪獸,或難以服眾,可能會傷害自己無辜小朋友,如那個守龍門受傷,媽媽告人,最後賠錢比人之餘,仲反令小朋友出晒名咁被人笑,第日升中,唔知有幾多學校敢接受有咁怪要求既家長。不過有你看來從不關心小朋友的心情,請你留意,如你自己把口按不住一樣,想唱衰就唱衰,同樣別人把口、對你小朋友既態度,你也不可能按得住。小朋友細細個要面對其他人,唔似得大人咁容易處理,佢地係無辜!

再post過條link,睇下果10幾版留言吧,提醒你係好心為你好咋。

http://news.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=26959465

事實就是事實,說一千次也是事實;發生了的事就是發生了,解釋一萬遍也是發生了。

回應:事實是事實,但暫時見到事實係有超級怪獸家長出現,請你用事件經過和道理証明自己不是怪獸。

其實分身人可否真係正經d唔好再分身呢?

想做到你想要效果,令人覺得你或有點點道理,唔可以正正經經去說服人?

回覆樓主

事實?你知咩係事實?你在場定你本人就是主角本身呀?通通不是又豈能說真正的事實?你咁清楚你不如講下那天所發生嘅事啦!。。。最後個小朋友阿媽你知不知道佢果晚幾點帶佢去求醫呀?講延誤?佢阿媽咪仲延誤!你見過小朋友受傷張相嗎?傷左邊到呀?以上你答到就清楚知道事情嘅發展落去是怎樣了!。。。。最後我們一致都選擇唔信佢因爲佢所講嘅所做的有太多疑㸃和問題!事實最後佢都出msg來恐嚇我們,呢d先係事實!。。你們覺得果個表面事實是可信就繼續信落去啦!內裡更深層嘅你地又知幾多?。。而有一個事實是個主角的背景是一個極有問題的人,其可信程度是非常之低,最喜歡同人爭執,呃錢呃假通通做得出,以前也有新聞已報導過,你唔信就自己上網睇!。。。。你要明白,一個人可以用好多大話來砌一個完美”事實”,醒吓啦你地!。。。我們夠報警告佢恐嚇啦,警察說不是刑事啦,咁你地又唔講下佢係一個大話天后呢個事實!都一年啦,呢年就只見到你地咬住個事實唔放,真係覺得你地好無知!

樓主跟本就唔係想講呢d,你地無謂浪費咁多版來講呢個所謂嘅事實啦!

wendywongst 發表於 17-11-6 15:32
事實?你知咩係事實?你在場定你本人就是主角本身呀?通通不是又豈能說真正的事實?你咁清楚你不如講下那天 ...

稍安無躁,千祈咪誤會好多回應緊,其實無論MicroBro, MuiMuiPiggy, EgoEgo, 丁丁Boss及後的HonestBun,都應係同一人或來自同一家庭,由始至於都係一個"團隊"。

佢只想透過不同分身做成好似多人認同效果。

多謝你既資訊,我都係去年N班小朋友家長,但就無入group,估唔到有件咁怪既事發生。

好在有關家長退左學,否則往後個運動會同旅行可能真係比佢搞壞晒氣氛。仍記得個運動會算幾好玩,去赤柱沙灘旅行就熱得太緊要,最後大家都去左商場避暑,搞笑。:)

丁丁Boss 發表於 17-11-6 17:31
Wendy, 你係咪去錯左地方?受害人唔係叫積奇,我的資料不是由受害人来的,是"針針"比我嘅,佢睇唔過眼一D ...

丁丁Boss,你知受害人的名字嗎?你咪又係聽番嚟!都係果句啦,你是不是在當時一齊經歷過事情嘅發生?聽番來嘅就當參考咪算囉!你在場的話就真想願聞其詳整個過程呀!

回覆樓主

還有,積奇是佢阿媽個名,中文名就一開就知了,費事啦!我不公開小朋友的名是因爲不關佢事,佢都係被動果個,真正嘅原兇是佢阿媽。至於幾多歲咪同我小朋友一樣囉,阿醒!都話佢當時同我同谷㗎嘛!

回覆 wendywongst 的帖子

唔好回呢d啦,否則好易自己都癲埋。

直至現在當事人都講唔到件事,不斷分身故作玄虛,神神秘秘以為人就會當真,我諗緊佢來自邊個地方,邊個地方文化同香港受過教育既人係咁脫節。

等佢正經講先再回佢啦。

個小朋友係邊個,咩樣,我地一齊返學使鬼佢講,佢真係傻左,相我都隨時有,除非11月佢無去旅行,orientation 佢無出現,無上過堂,不過如大家都知,小朋友係無辜,完全唔關事。

回覆樓主

咁又係,我地家長們都覺得佢有精神分裂,當時還分身有個家姐是做律師,有個律師團隊叫我地小心d!。。。另一方面,針針又好,線人又好,佢哋講完你哋聽完咪就自己諗囉,你話有人恐嚇其人,那受害人又恐嚇d家長啦,你又唔講嘅!。。。你哋d人好奇怪播,咁咪叫阿針針開新account自己講哂出來囉,講d唔講d,又揾打手來扮爆料,又話影響前途,又怕痕又怕痛,煩唔煩呀!佢阿媽是真的好夜才去求醫呢個係事實,而且仲係我地叫佢立刻求醫添,你又知不知?你喺針針果邊當然咩都唔知啦,那你答吓為何佢阿媽接放學後唔立刻去求醫?

回覆樓主

講番正題,學校語境到K1-K3時是英普,Net teacher 和普通話老師就兩班share,因為唔會3個鐘頭都是英文或普通話的。。。我唔知樓主想問邊年級嘅學習成果,當然我大小兩個小朋友聽是沒問題,至於細果個(K1)對答還ok,流暢全句就未得,因為佢算遲講野的小朋友,至於大嘅已升上小一了,讀超谷私校,暫時所有野都應付到,經常要presentation也ok。

wendywongst 發表於 17-11-6 19:03
講番正題,學校語境到K1-K3時是英普,Net teacher 和普通話老師就兩班share,因為唔會3個鐘頭都是英文或普 ...

講起英文。。。學校都比左小小驚喜我

其實我無咩教我囡英文。。。所以我唔會預佢識好多生字。。。但今日同佢書書。。。佢知道咩係 finger leg kangaroo peach等等。。。。我好肯定佢係學校學返嚟

Vanadium 發表於 17-11-5 00:04
有D唔明思博點解唔係網頁公佈去年K3升小情況,希望以下資訊對有興趣讀之家長有參考價值。

去年升小情況(K3 ...

回到正題,這是心怡Jouful升小的資料,一點不差。

HonestBun 發表於 17-11-6 21:39
回到正題,這是心怡Jouful升小的資料,一點不差。

更重要的是公開透明,两個多月前已公佈了,绝不做假。

現今科技發達方便,為何Vanadium不拍個照上傳便可,何用重新抄寫?是不是根本没有這份所說的畢業册?一切儘在腦海中?

深閠寂寞,膝下猶虚,孤枕难眠,在这孤獨的秋涼晚上,確实有点难受。但也不應胡思亂想,堆砌一份名單出来。川普總統看了也说:“fake news!"

丁丁,感谢你“PM“的资料,你的資料的確是廣東話所說的:“堅“

HonestBun 發表於 17-11-6 22:00
更重要的是公開透明,两個多月前已公佈了,绝不做假。

現今科技發達方便,為何Vanadium不拍個照上傳便可 ...

點解寫簡體字? 唔通又真係......來自文化不同既地方?

明晒了!
‹ 上一主題|下一主題