用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇思博畢業生家長分享
樓主: happywedding
go

有冇思博畢業生家長分享   [複製鏈接]

MicBRO 發表於 17-11-1 10:50
你對仔女好叻呀,2個都考到名幼。好多名幼好着重小朋友品德的,你两個小朋友冇受到校長講大話嘅影 ...

其實你係咪就係果位小朋友自己整親,然後想人地賠錢既家長?

不斷出post同另一個極可能同一人既分身一唱一和,引用既資料錯漏百出....

不過無謂同你係網絡爭論,若然你覺得身教重要,恕直言......相信你亦要學習身教,就算道理係晒你果邊(雖然明顯唔係),都應學習寬恕,做父母應教導小朋友做人有量度,唔係對人窮追猛打。

若有時間會去回應你(及你分身)係幼兒園個post。

MicBro同MuiMuiPiggy積分近一樣,似係同期加入新會員,一唱一和針對同一間學校,其內容清楚只想抺黑。雖不清楚內容是否屬實,但分析過資料非常誤導及錯漏,不知道education kingdom是否已變成讓人攻擊及抺黑之網站,個人睇完,更怕係荃灣區學校互相競爭學生下,派人做既商業手段,踩一間同時抬高另一間,當然希望教育界唔會黑暗成咁。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 5996&extra=page%3D1

我係度只係個普通會員,做左會員只係一年到,但觀察到唔少幼稚園都有派人係到留言,通常扮家長暗地裡推銷學校。據我觀察,思博都應該有。

但MicBro及MuiMuipiggy呢種情況,明出post去踩人,一年黎就真係少見。講講下講咩都話聽返黎,正常聽返黎都會用疑問句去講,等用家或知情者回應,好似雙M咁聽返黎就實牙實齒當真晒咁惡意出post,作為旁觀察者充份感受到仇恨,及一陣商業競爭味道。

有關有家長投訴跌傷單野,我係朋友send資料比我先知,見果位"聽返黎人士"早幾個月係全港各討論區出post,包括高登、discuss hk,到今日似乎仍堅持到底。

有關事件思博校長已發信通知全校家長,講述詳情,我當然亦知一二。配合"聽返黎"者自己發放既網上資料,感覺個家長問題多D。

我自己都有小朋友,於我睇小朋友跌親係經常有,根本無咩必要去提,如果間學校刻意或明顯疏忽整親/教壞小朋友就話啫(去年迦南拋書包仲明顯),我現小朋友係全港出晒名既九龍塘幼稚園讀,經常手瘀腳瘀返黎,都無老師通知過我,我問小朋友,佢話佢玩時自己撞親,我覺得小小事學校唔知、唔通知係好正常,又唔係斷手斷腳。

教育界圈子好細,所有學校都怕收到有麻煩家長既小朋友,真唔知果位"聽返黎"人士,會唔會驚影響自己子女升學或學習。

#### 發表於 17-10-3 09:53
想知荃灣思博語境如何?有冇k1至k3都讀思博既小朋友家長可以分享下,小朋友英文ok嘛?可唔可以用英文同人流 ...
我小朋友係由思博創校2013年10月入讀PN班(因為係細仔,10月先夠兩歲),讀到今年2017年6月K3畢業。當年細仔,周圍都waiting/冇學校收,難得蔡校長肯畀機會我仔讀下晝班。
可能因為冇乜人肯讀下晝班,過往4年我仔班都係得7-8個人,雙班主任(1本地 + 1 NET)再加個游擊普通話老師,師生比例極低。記得當年PN班我仔一舊飯咁唔肯講英文,學校安排左NET單對單intensive care佢。如果你純問英文科,我會答你思博絕對交足功課(其實我自己反而覺得思博太遍重英文)。當然,吸收能力因人而異,你亦唔好諗住每日返3個鐘頭學小朋友會飛,但listening一定ok,其餘進步亦明顯既,尤其發音,思博絕唔會教到小朋友一口港式英語(呢點好重要,學壞左以後好難改)!

學費係貴,學校人事同行政的確有好多改善空間,但我自己冇後悔畀阿仔入讀思博,尤其經歷過考小一直/私

archie1728 發表於 17-11-2 12:19
我小朋友係由思博創校2013年10月入讀PN班(因為係細仔,10月先夠兩歲),讀到今年2017年6月K3畢業。當年細 ...

我想請問下呢。。。因為我囡囡讀緊n。。。我見佢一班大約有18人。。。個位net係咪固定架??同埋普通話老師會幾時出現???

like_yan 發表於 17-11-2 17:51
我想請問下呢。。。因為我囡囡讀緊n。。。我見佢一班大約有18人。。。個位net係咪固定架??同埋普通話老師 ...

果位NET係唔固定,一個NET負責兩班。

但個人覺得只要學費合理,呢個運作無問題,因為好多所謂全時間有NET係度,都唔會全時間由個NET去教,與其香港老師教緊時,佢行黎行去得個睇字,不如善用資源,比佢做返佢更有功能既部份。

我細女都係由思博N班考入九龍塘某幼稚園,果間學費貴得多,但NET都唔係長駐,都係周圍走,我都一樣覺得無問題。

like_yan 發表於 17-11-2 17:51
我想請問下呢。。。因為我囡囡讀緊n。。。我見佢一班大約有18人。。。個位net係咪固定架??同埋普通話老師 ...

我當年仲行緊雙班主任,NET係固定既!不過去到K3(上年)好似轉左,但我發覺我仔同全校NET都已經好熟好friend,會互相傾密偈互相整蠱對方果種,所以都冇乜問題。

不過由PN至K3,每個月既評估同上/下學期成績表既comment,都係由NET寫,仲要係認真寫成大段幾百字,唔係話hea寫幾句,呢樣我覺得係最ok

至於普通話,坦白講我真係唔知佢幾時教,但我仔返黎屋企又會識講,當然發音唔算標準(其實我自己普通話都好普通),有時明顯佢係唔識但亂up死撐,不過總算叫做"識聽"同"肯試"。但對比起英文,坦白講,唔好對小朋友既普通話能力抱太大期望

archie1728 發表於 17-11-2 21:55

我當年仲行緊雙班主任,NET係固定既!不過去到K3(上年) ...

呢個就係上年同期NET畀我仔既comment,真係個個月都填滿個格,交足功課

Vanadium 發表於 17-11-1 20:04
MicBro同MuiMuiPiggy積分近一樣,似係同期加入新會員,一唱一和針對同一間學校,其內容清楚只想抺黑。雖不 ...
係羅, 呢D POST 真係好煩, 周之無日又拿出來講下。佢唔煩我都睇到厭。

EgoEgo 發表於 17-11-3 20:12
1,請問這份報告是不是真的由NET寫的? 有些grammar錯了。名校對於grammar 是有要求的。

2,老師說你的兒 ...

換個account又黎? 真係服左你。

就因為你不斷推銷Joyful,雖然我對呢間學校無咩認識,但既然有疑似商業手段,我對呢間學校反而無咩好感。:)

1,請問這份報告是不是真的由NET寫的? 有些grammar錯了。名校對於grammar 是有要求的。

1。。思博應該唔算係名校

2。。屋企係以廣東話做母語既話。。。鍾意中文多啲都唔出奇。。。咁都可能聯想到net唔固定呢樣野

3。。咁比你小朋友讀joyful咪得。。。講到咁好

1. 我相信係,因為思博好堅持英文一定由NET教,所以只有NET至清楚小朋友英文進度

2. 其實係我自己既教學方針問題,我本身唔希望阿仔以英文做1st language。平時學校佢同同學傾偈已經多數用英文(因為有半班同學屋企都係講英文),學校本身又遍重英文,如果出到外面仲英文,我擔心阿仔大個中文唔掂,所以屋企堅持用中文(除左同姐姐溝通),而事實證明我仔中文ok,結果考中文直/私時亦比同學較有優勢

3. 有可能!雖然我仔唔算叻,但我都好滿意佢呢4年既成長。坦白講,我係d好膚淺既家長,小朋友返學開開心心,學術同品德可以應付出面直/私面試,咁已經收貨

like_yan 發表於 17-11-3 23:04
1。。思博應該唔算係名校

2。。屋企係以廣東話做母語既話。。。鍾意中文多啲都唔出奇。。。咁都可 ...

其實grammar都係一個好值得深思既議題,究竟小學/幼稚園生應唔應該學grammar呢? 我地自細學中文,從來都冇人正式教grammar,但冇人會質疑我地中文水平(at least oral),咁點解學英文就要學grammar呢? 仲要係小學,甚至乎幼稚園階段!

我個人其實唔係好buy傳統教grammar學英文既方法,好打擊小朋友對英文既自信,不過香港教育制度係咁,連劍橋英語都考,冇辦法唔迫住學

申利: 阿仔剛完成movers,計劃升小二前考埋flyers
‹ 上一主題|下一主題