用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到呢個時候仲無零offer, 好灰心,點都諗唔到仲有邊間 ...
樓主: ferrymama
go

去到呢個時候仲無零offer, 好灰心,點都諗唔到仲有邊間收   [複製鏈接]

我都係冇OFFER,都會唔開心,希望遲啲有好消息!其實通常係咪點最終都會有OFFER的?定真係會一個都冇?

tultul1 發表於 17-10-3 12:19
我都係冇OFFER,都會唔開心,希望遲啲有好消息!其實通常係咪點最終都會有OFFER的?定真係會一個都冇? ...

咁一定會有人零offer, 所以都要做好最壞既打算

剛剛開始, 0 offer 是很正常. 平常心

回覆樓主

下個月仍然 0 offer 0 second-in 的還大有人在,而且可能是大多數人都未有直私offer.

而家先10月頭, 有D學校都未開始interview甚至未報名, 唔洗咁快灰心喎. 不過, 做定最壞心理準備話唔定會有驚喜呢.

回覆樓主

乜依家已經有好多學校出了offer咩?

ferrymama 發表於 17-10-3 00:40
個心好沉,間間都好似去陪跑咁,大家都無咁既感覺

才剛剛十月,漫漫長路,不要想太多,relax!

ar_mak 發表於 17-10-3 10:57
如果個校長咁問我,我諗我會咁答 : 因為我好期待每朝呢40分鐘同小朋友獨處既時間~!
PS:你估下真定假?
...

haha.... 我如果好似你咁答港同可能收左,話哂係第一間俾到小女3rd in....不過真的講唔出。同埋俾咗我的話我最後都係放棄的

回覆樓主

大家一齊加油,冇offer唔代表小朋友差,漫漫長路有d小朋友中學先發力架

我前年幫囡囡搵小學,由K2下學期時見第一間音小,到最後小一開學前的七月底得到叩門的名津小的offer, 都玩咗一年多啦!大家要自己發出正能量啊,不要氣餒!

mcegg 發表於 17-10-3 14:44
我前年幫囡囡搵小學,由K2下學期時見第一間音小到最後小一開學前的七月得到叩門的名津小的offer, 都玩咗一 ...

非常勵志

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

我侄仔零到6月!佢唔係面試型,無計!(越見越唔想見)
去到派位後叩門,唔知心態唔同左,定面試要求唔同左,意料之外竟然叩返乙一。算食尾糊了(益埋細佬)。
考咁多間叩咁多間,一千零一個offer(除抽獎中乙二)
我妹咁大投資搬出港島總算修成正果

回覆樓主

今年咁多龍仔龍女,努力左就得,無offer唔代表小朋友表現差。順其自然!大家加油!

Charlotte_mom 發表於 17-10-3 16:21
我侄仔零到6月!佢唔係面試型,無計!(越見越唔想見)
去到派位後叩門,唔知心態唔同左,定面試要求唔同左 ...

玩到最尾修成正果,都叫苦盡甘來

回覆樓主

上年呢個時候,我地先至熱完身咋!

回覆樓主

面試centre 的人同我講其實近日出左offer的學校不是top 果批,其實佢地刀計晒數,最top 同最差個批唔會收,反而收中間個批先有機會最後讀佢學校,來近10月才in 果批勁野學校才想收勁人呢

回覆樓主

年年佢地centre 叻個批學生刀後少少才有offer, 大家加油啦

就算真係0 offer,都唔代表孩子真係差,我個仔in左2間,每次in完問佢,佢都講唔到d咩,好似發緊夢咁!真心㗎,一d都無灰心、失望!我期望佢每次入去之前都笑住入去,快樂地完成,會同我講"Mommy, interview is for fun"
自己覺得自己孩子得,其實個個孩都做得好好,我哋點樣先可以塑造出孩子堅強嘅性格,首先自己都要學習!
完全明白大家都有期望,當然當得唔到遇期嘅結果係會有失望,賽翁失馬,焉知非福,更好的一定在前面,加油!

LorettaLo 發表於 17-10-3 21:39
就算真係0 offer,都唔代表孩子真係差,我個仔in左2間,每次in完問佢,佢都講唔到d咩,好似發緊夢咁!真心㗎 ...

認同,面試完,如仔仔同我講好開心,我就已經好開心!

(當然,心裡會更加想能入到小朋友鍾意的開校)

回覆樓主:

我上年都係全軍覆末,大抽獎又中寶校,心情直到谷底。
但有賭未為輸! 努力扣門,最終扣到3間offer,苦盡甘來!
大家要努力,長期作戰呀!
‹ 上一主題|下一主題