用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 健康院轉介去評估,但我覺得唔似自閉
go

健康院轉介去評估,但我覺得唔似自閉 [複製鏈接]

我仔1歲半,去健康院時同姑娘講唔知會唔會係過度活躍,見咗醫生就話咁細好難知係咪過度活躍,但轉介去評估係咪自閉。
佢喺屋企冇時停,好鐘意爬櫈爬梳化,食飯飲奶都唔坐,出街肯落地果時會喪跑唔俾拖,唔睇人唔睇路一味衝。有時就死都唔肯落地,一路揹住佢,佢又會手指指要去呢度果度。喊會尖叫,開心太興奮都會叫。
BB果陣已經好難湊,日喊夜喊,抱住都喊,食同瞓都唔好,睇過醫生又話身體冇事。越大脾氣越差,一日到黑都扭計,想要果樣野會喪扭到有為止。
食同瞓都唔好,可以成日都唔食嘢。眼瞓到暈都唔肯瞓,一味扭同喊,要諗盡辦法哄佢瞓,佢好似唔識自己入睡咁,日頭都係揹住先瞓到,少少聲都醒,醒咗又扭
成日扭出街,搭車又扭落車,揹住佢想停低睇下野都唔得,要keep住行。
有時佢好似都唔知自己扭咩,出動晒成家人、所有食物同玩具都搞唔掂,好似純粹為咗扭而扭。除咗瞓覺之外可以3份2時間都係發脾氣扭計喊。
抹手抹面、換片、著衫、連帶條口水肩都唔俾要喊,真係無時無刻都同佢搏鬥咁
好鐘意啜手指公,同埋拎住條紗巾,所有野都可以唔要但一定要條紗巾,好似佢命根咁。
好少玩玩具,鐘意玩趟門,房門、櫃門趟到嘭嘭聲。玩具鐘意玩車,會轉車輪,但唔沉迷,最多轉幾分鐘。鐘意開刪呢個動作,例如拎個銀包打開折埋。睇書都係打開本書再折埋,唔係睇書內容。聽到音樂會手郁腳郁咁跳舞。
識講好多野,屋企人都識叫,識講唔好、唔得、唔食果啲。但同佢講野好多時都唔睬,佢自己想講果陣先講。
識手指指,識好多指令。有眼神接觸,細個啲果陣會同陌生人玩,而家開始唔肯。
我覺得唔似係自閉,又或者係我對自閉嘅認識唔夠多。但我又覺得我仔同一般BB唔同,唔知係咩問題
   2    0    0    0

MiraLeung 發表於 17-10-2 23:12

似自閉,因有大部份同我仔仔細個一樣。既然已轉介,評估出報告才算。

回覆樓主:

我第一次見到有人同我仔咁似。我仔又係成日喊,食手指和要揸住紗巾。
我仔係自閉的。有得轉介咪驗吓囉 。
建議你睇吓關於感覺統合的資料。

回覆樓主:

佢似有感覺統合失調。
1, 吾睇人喪跑
2,吾俾抹面
3,難入睡
4,坐巴士吾舒服
5,常尖叫

可以搵職業治療師評估和做訓練,越早治療越快有效。

funghon 發表於 17-10-3 01:29
佢似有感覺統合失調。
1, 吾睇人喪跑
2,吾俾抹面

請問邊度有感覺統合評估?thx

自閉係要計分,通常在於理唔理人,溝通有無問題。

你唔好再俾個仔沉迷開關門、櫃桶、銀包等動作,呢樣係重複動作,係A仔的特徵。而有D A仔係有感統問題。

回覆樓主:

你仔仔有感統失調,可以找d感統course上或去做職業治療先,買d感統書籍睇下學下點做,自閉就中d唔中d,值得做下評估,但有d小朋友感統失調都會有自閉特徵,處理好感統問題便沒事,加油

MiraLeung 發表於 17-10-3 08:27
請問邊度有感覺統合評估?thx

有職業治療既centre就有。好多時都要排,搵多幾間排住先。
同時,呢段時間多d帶佢去遊樂塲,sir滑梯,打千秋,行平衡木,轉轉,全部都有幫助。

funghon 發表於 17-10-3 14:31
有職業治療既centre就有。好多時都要排,搵多幾間排住先。
同時,呢段時間多d帶佢去遊樂塲,sir滑梯,打千 ...

1歲半咁細個都可以排?

MiraLeung 發表於 17-10-3 19:19
1歲半咁細個都可以排?

可以

lobb2015 發表於 17-10-3 01:12
我第一次見到有人同我仔咁似。我仔又係成日喊,食手指和要揸住紗巾。
我仔係自閉的。有得轉介咪驗吓囉 。
...

你仔仔而家幾大啊?幾歲確診的?

MiraLeung 發表於 17-10-4 12:48
你仔仔而家幾大啊?幾歲確診的?

我仔大約兩歲兩個月確診。現在大約兩歲八個月。你同你仔做多啲感統訓練先啦。

我的孩子是過動加亞斯?
http://best.parenting.com.tw/blogger_article.php?w=5032

lawwct 發表於 17-10-4 16:41
我的孩子是過動加亞斯?
http://best.parenting.com.tw/blogger_article.php?w=5032

我都好confuse,唯有等評估

回覆樓主:

係咪自閉我唔敢講,但明顯有感統問題

醒目開學勳章

MiraLeung 發表於 17-10-2 23:12

似自閉,如果似過動你會開心的? 兩者其實都係要訓練,ADHD大的要吃藥,現在看來你小朋友需先訓練感統

piglet0529 發表於 17-10-8 13:04
似自閉,如果似過動你會開心的? 兩者其實都係要訓練,ADHD大的要吃藥,現在看來你小朋友需先訓練感統
...

當然兩樣都唔想,只係一開始佢冇時停我以為係過動而冇諗到係自閉。感統訓練已交表去協康

回覆樓主:

勁明顯嘅感統失調,依家排住cac做評估先,另外最好排埋私人評估(協康丶step )嗰啲!
然後首要任務就係搵職業治療師做個感覺統合評估,再開始訓練…
至於自閉定過度活躍,唔洗諗咁多住,大D先check到…

Tarttatt 發表於 17-10-10 10:08
勁明顯嘅感統失調,依家排住cac做評估先,另外最好排埋私人評估(協康丶step )嗰啲!
然後首要任務就係搵職 ...

多謝你嘅意見。已經交咗表排協康,係咪應該排多幾間?

回覆樓主

係呀,耀能同扶康會都排
‹ 上一主題|下一主題