用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 阿仔抗拒去外國讀書
樓主: BK999
go

阿仔抗拒去外國讀書   [複製鏈接]

樓主,其實你個仔好識諗同埋乖,我當初都係因為中四選科問題鼓勵女兒去英國。你同令公子商量一下,因為由VTC轉返入HD或Associate Degree 並唔係想像中咁簡單,你地有無興趣join 聖誕假期的遊學課程,先體驗一下,再作打算。如果佢覺得唔想離開屋企咁耐,你可以計比佢睇,如果長假期先返香港的話大約3個月就返來1次,好似去camp咁上下,如果term break 都返就真係40日左右返一次。不用太擔心,因為我當初叫個女去英國時,佢同爸爸都不太接受,經過我地陪佢去到學校開學,爸爸見到間學校同老師傾過計,個女自己親身體驗過校園生活之後,就完全改觀。唔使太擔心,仲有時間考慮。

醒目開學勳章

個仔咁識諗, 應該開心先啱, 反而now 係做父母要冷靜下消化下佢講嘅野先!!!

回覆樓主

我阿仔幾年前讀中二時我地打算送佢去英國,佢都係好唔願意唔肯走,佢覺得自己又唔係讀唔到加上唔捨得同學仔,所以好抗拒去外國,我地就安排左假期同佢去英國一轉,睇左幾間學校,盡量要求學校安排老師或學生同佢傾計介紹一下學校,等佢見識一下,回港後佢話只鍾意其中一間,考到就走,考唔到就算,結果好彩學校收左佢,到而家讀完第三年,成績都唔錯,再問佢有冇後悔去英國,佢話冇因爲學校係佢㨂,初頭半年係有d唔適應,之後有朋友就ok 啦。有時小朋友可能只是害怕轉變,試下同佢一齊去睇下學校,讓佢參與選擇過程,佢可能會冇咁驚。希望你地事事順利啦。

回覆 BK999 的帖子

正如fooky-hk所講,VTC升HD同DEGREE條路唔易行,而課程、師資、特別係學生質素真係好參差。根據你的說法,你囝囝只係學業成積稍遜,試吓同學校老師傾吓有無辦法幫吓佢,唔一定跟唔上。囝囝有想法有計劃係好,但係我地做父母應該提醒佢一定要小心考慮箇中利弊,幫佢分析清楚。

如果真係想考慮外國升學,caerion提議先參加下年summer camp係好開始,一方面可以俾囝囝親身體會一下,另一方面俾一年時間試下係原校是否可以改善學習。到時真係唔得想佢考慮到外國升學都有根有據唔駛靠估,容易傾好多。

我個人嘅睇法VTC只應該係最後嘅選擇。

freespeech 發表於 17-10-2 23:57
唔好意思,有點離題,但真是不吐不快!我 覺得香港的教育制度 好有問題,為何考頭100名至可選科,這 變成好 ...

絕對同意

fooky-hk 發表於 17-10-3 08:05
唔係嚇你,我表妹就中五就由主流學校轉去VTC, 那(emoji)都是一群龍蛇混雜的學生。開學後三個月全班唔見咗一 ...

所以我先困擾!
唔出國,我可以慳番,但想轉去VTC 先令我難解決

回覆樓主:

其實想讀什麽科/將來想做?

BK999 發表於 17-10-3 20:33
所以我先困擾!
唔出國,我可以慳番,但想轉去VTC 先令我難解決

你囝仔為什麼會那麼擔心若不習慣你不許他回來?是否他擔心你會很著緊他的成績而不其然有壓力?不如先鼓勵下他,如有需要,問他有冇需要補習, 可能成績會有改善。如其他家長提意,跟有留學經驗的人傾下了解下,或參加下exhibition. 如果他仍十分抗拒,便不要勉強,以免令他壓力太大。如果未ready, 其實可考慮year 12才去呢,不過太遲去一去便要應付A level,亦有壓力的

brother4 發表於 17-10-3 20:38
其實想讀什麽科/將來想做?

佢想讀Business of Account and Econ. 將來職業就未有方向。佢喜歡參與校內Event, 攝影, 剪片等製作,小學更是全香港高級组烹飪冠軍。可能幾年暑假有去做義工工作,所以有提過想做社工。

BK999 發表於 17-10-3 20:58
佢想讀Business of Account and Econ. 將來職業就未有方向。佢喜歡參與校內Event, 攝影, 剪片等製作,小學 ...

有些國際學校有media studies or food technologies 學科,你可做下research 看看是否適合。

ratafan 發表於 17-10-3 20:54
你囝仔為什麼會那麼擔心若不習慣你不許他回來?是否他擔心你會很著緊他的成績而不其然有壓力?不如先鼓勵 ...

可能我選錯了學校,由小學起已不斷補習,成績總是合格邊緣,唔穩定,主科只差一分也有留級危機,所以我也驚足幾年了!中二升中三好認真揾band 2 英中,可惜落空,所以只好留原校升讀,但師兄們都話中三好辛苦,中四好chor, 所以我先提早同阿仔計劃出国,暑假時間我自己去咗agent, 溝通後agent 提意我考慮澳洲或新西蘭,因為UK 的GSE & A Level兩個試. 未必適合阿仔! 但agent 竟然話阿仔成績唔差,好多學校選擇,只係唔想太大壓力,HK學制同英國一樣,HK 讀得辛苦就不如選擇其他地方。

回覆樓主

我諗下諗下唔知咁行唔行得通。你們可以VTC同留學計劃同時進行,到時再決定,但可能會浪費留位費。

而家報Y10, 應該會睇中一、中二成績,可以試吓報名先,看看有沒有適合學校。

而VTC方面,每年大9月、1月、4月都會開新班。可唔可以1月入學試吓,比佢自己比較係咪佢想像中咁理想。

為將來,花錢可能免不了。

我唔知work 唔work, 但VTC條路確實不易行到尾,最怕學壞埋。

回覆樓主:

朋友band1B英中考全级尾尾;留學後律師畢業:所以band1c真係不差。。。

brother4 發表於 17-10-3 21:51
朋友band1B英中考全级尾尾;留學後律師畢業:所以band1c真係不差。。。

我都認為阿仔未需要去到VTC 的级别,所以我先心痛。成績不進則退,中四至六的學術冇增長,再諗入大學仲難!

BK999 發表於 17-10-3 21:57
我都認為阿仔未需要去到VTC 的级别,所以我先心痛。成績不進則退,中四至六的學術冇增長,再諗入大學仲難 ...

我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了,我都用咗一年時間講多d睇多d留學的生活,而家佢終於肯試肯同佢d死黨分開。

你嘗試花多點時間再同佢分析吓,了解各方案,唔好急於一時做決定,唔好過份堅持自己,這樣會傷害大家關係。

1C仔嘅潛能可能仲未爆出嚟,成日聽人講男仔中四無端端開竅,成績突飛猛進,所以唔好咁快label 咗佢地係邊沿人考大學實無佢份嗰隻,比佢係多嘗試不同的事,希望你同阿仔大家搵到個平衝方案。

fooky-hk 發表於 17-10-3 22:20
我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了 ...

多謝你鼓勵!

BK999 發表於 17-10-3 22:28
多謝你鼓勵!

你地的學校中四係咪可以自由選科?可否分享,比我多一個留港選擇!

回覆樓主

如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港的時事無所不知,跟本好像沒離開。我仔過去袋鼠國已三個月,好快適應,佢話時間好快過,因為好開心。
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

LOOLOO 發表於 17-10-4 00:10
如果阿仔唔捨得同學朋友,你可解釋佢知,現在科技發達,用通訊軟件溝通跟本無疆界,隨時隨地都可傾計,香港 ...

可否分享澳洲的學校,我有朋友係Melbourne,  如果合適可以找朋友代照顧,佢個仔同我個仔是同齡,如weekend 敍吓,可能也有在家的感覺.

fooky-hk 發表於 17-10-3 22:20
我仔都係B1C中游份子,我覺得外國的教育制度同紛圍會激發佢創意和學習意欲。由最初佢抗拒留學到而家接受了 ...

麥明詩都係高中先爆seed
‹ 上一主題|下一主題