用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

JamieMa 發表於 17-10-1 19:34
是幫朋友問。如果巳經在喇沙小五就讀,成績約全級十名內。但她想試Co-Ed 同QC, 因 我小朋友巳經畢業很久, 不 ...

樓主,溫馨提示下你朋友喇小只會喺P4升P5時一次性公布全級排名,然後要到P6學期尾。但係去到P5-P6嘅時候好多同學都會發盡全力考好三嗰呈分試,升P5時考10名內未必代表一切,阿仔個老友升P5考全級第5,三次呈分之後考26。如果想轉校,先好好努力考好未來兩年所有考試先啦。

晴晴小B 發表於 17-10-2 00:37

舊年DSE計,

所以我咪話走去煩去唔去QC係身痕囉。

如非交通原因,根本成績差不多,無la la走去斷六親從頭開始,都唔知為乜。

我估最大原因都係-隔離飯香。

Felix223    發表於 17-10-9 13:56

siden 發表於 17-10-2 18:56
所以我咪話走去煩去唔去QC係身痕囉。

如非交通原因,根本成績差不多,無la la走去斷六親從頭開始,都唔知 ...
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好正常的想法。
如果小朋友文靜,學術型,對體藝興趣不大,留在重視體藝的學校,未必最適合。

王家爸爸 發表於 17-10-1 23:38
所以其實問題唔係人地收唔收,而係人地收咗,會唔會後悔。

人地收左,佢又無得後悔,後悔權自然係自己手中~

王家爸爸    發表於 17-10-2 23:05

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

LSC邊忽冇咁重學術?

DSE result相當!

人地呢啲叫「全人發展」

王家爸爸    發表於 17-10-2 23:07

b3410 發表於 17-10-2 19:51
咁又未必。前面樓主有講,小朋友重學術,爸爸都係重視學術。可能覺得QC style,學習氛圍更加適合自己,都好 ...

放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

siden 發表於 17-10-2 20:02
LSC邊忽冇咁重學術?

DSE result相當!
咁,如果我唔鐘意全人發展呢?雖然只係話如果,不過,真係冇最好的學校,只有最適合自己的學校。

王家爸爸    發表於 17-10-2 23:07

Soundervolt 發表於 17-10-2 20:08
放心啦,鐘意齋讀書既人亦都唔少,亦冇人會被迫要變成十八般武藝。

咪就係囉

DGS GH HY人地運動音樂夠好la

咪又係有人專注學業齋讀書

DSE成績做得出成績,就冇乜理由話呢間學校「冇咁注重學業」。

回覆樓主:

反而要留意,LS高中選科是沒有history, 中國文學,美術科目的,對喜歡揀純文科的同學仔要留意

chun媽 發表於 17-10-2 21:21
反而要留意,LS高中選科是沒有history, 中國文學,美術科目的,對喜歡揀純文科的同學仔要留意
...

叻既男仔有幾多個會選文科?

王家爸爸    發表於 17-10-3 09:45
b3410    發表於 17-10-2 22:31

晴晴小B 發表於 17-10-2 21:35

delete

晴晴小B 發表於 17-10-2 21:35

咁又唔可以咁講嘅

俾學生多個選擇總是好事

一間學校,每一個學生都珍貴,總不能只看望理科尖子

若target local 大學, 三間差不多, 因讀書始終最靠自己 (其次靠同儕激勵). 若targe外國升學, 建議SPCC 和 LSC, 因英文,理科和體藝都好, 有利考IB/GCE/SAT, 外國名大學亦較重視特異體藝,

SPCC 整體學術成績全港最好 (DG第二) , 因 intake學生勁. 文理科都好.

LSC 數理全港最強, Programming 第二 (培正第一), 但中文, 文科和通識都幾弱,

QC 較平均, 持續有一班文理雙全尖子, 易產生DSE狀元.  

照申請,收先再諗,到問下有無讀緊嘅家長實質啲嘅問題好過。報直資同自行分開各有各辦事。

rubycourt 發表於 17-10-2 01:21
我之前還以為QC的平均成績比LSC好。謝分享!聽說QC十分谷中文,但又好似唔多聽到人講LSC很谷中文,其實是 ...

唔谷邊出到好成績嘅?

語文水平要浸出嚟,考試靠谷都谷到出嚟又幾另闢蹊徑喎。

siden 發表於 17-10-1 21:07
讀緊LS想去QC

如非本身住港島或TKO
識一個R痕幾年了

vckchoy 發表於 17-10-3 00:21
識一個R痕幾年了
唔明

晴晴小B 發表於 17-10-2 12:34
如果QC真的比LSC好,點解釋三大比率一直係LSC比QC好?

其實入讀3大比例只係一個參考, 同幾多人讀醫科一樣, 唔可以肯定學校之間既水平差異.

QC同LSC, 其實根本無需攞嚟比例, 近年成績大家都只係伯仲之間......

真係要俾, 我又計吓.....

畢業年度

中學名稱

3大比例

整體人均5+數/平均5+率

整體人均4+數/平均4+率

主科5+率

主科4+率

2012-2013

喇沙書院

55.00%

?/53%

?/~75%

~28%/~59%/~61%/~24%

~52%/~88%/~84%/~62%

2012-2013

皇仁書院

No info

2013-2014

喇沙書院

?/43%

?/~70%

~18%/~46%/~55%/~21%

~45%/~85%/~79%/~56%

2013-2014

皇仁書院

3.48/~48%

2014-2015

喇沙書院

65.00%

?/~55%

?/~82%

~27%/~64%/~67%/~42%

~55%/~92%/~92%/~78%

2014-2015

皇仁書院

56.50%

3.79/~53%

2015-2016

喇沙書院

60.00%

?/~49%

?/~80%

~20%/~61%/~65%/~33%

~53%/~89%/~90%/~79%

2015-2016

皇仁書院

55.49%

3.53/49.11%

5.64/78.43%

32.52%/51.53%/59.51%/46.63%

63.19%/87.12%/88.96%/77.3%

有會員將上年 QC 既DSE成績詳情登咗出嚟, 所以QC 2016年成績係最準確.
係QC 2015-2016年既統計, 發現人均考 7.19科, 於是係其它年份既整體5+比例, 用番人均考7.2科去計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題