用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

Co-Ed/QC/喇沙? (幫朋友問)   [複製鏈接]

siden 發表於 17-10-4 08:16
其實去到這個級數嘅名校,考慮的不再係邊間高過邊間,而係每間各有特色,睇邊間適合自己。

Can’t agree  ...
或者應該介紹醫生介樓主個朋友, 開番隻藥/藥膏去止吓痕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實去到這個級數嘅名校,考慮的不再係邊間高過邊間,而係每間各有特色,睇邊間適合自己。

實情係唔係樓主朋友自己覺得LS唔夠勁滿足唔到佢,而阿朋友自己覺得如果向上追是SPCC或QC咋?

正常心態之下,滿足就不會再四圍望。我個仔鍾意食住咖哩魚旦踢西瓜波已經很滿足,所以就算佢考到top 10我也不會打算去SPCC考插班囉……

Soundervolt    發表於 17-10-4 09:31
王家爸爸    發表於 17-10-4 09:16

IloveJJ 發表於 17-10-3 23:32
可否講下有咩分別?同埋點解上到中學會唔同晒嗎?
其實所有科目都係一樣,如果你唔係「數學人」,用中文來解釋:小學中文好簡單,唔會要你讀詩經、出師表、六國論之類。雖然讀既野好唔同,文言古文基本上係另一種語言,但係小學中文好既人好少去到中學唔得。

讀喇沙經常都洗腦式話自已係LaSallian,甚麼承傳,甚麼brotherhood,屋企飲水隻杯都用校杯,幾十歲人仲成日打條校呔出席活動....係香港冇乜幾多間學校係咁,成績當然重要,但如果本身有能力,留係LSC都一樣可以達到SPCC或QC既成績,樓主朋友做決擇前應該考慮囝仔意願,否則可能得不償失。

Hellomimi112 發表於 17-10-4 09:05
實情係唔係樓主朋友自己覺得LS唔夠勁滿足唔到佢,而阿朋友自己覺得如果向上追是SPCC或QC咋?

正常心態之 ...

好明顯la

我就唔信佢純粹為咗「唔同style」,走去叫個仔放棄哂班friend去遷就個「style」囉

唔少人好膚淺,間學校冇乜出狀元就叫唔夠top架la

Hellomimi112 發表於 17-10-4 09:05

正常心態之 ...
好多人誤解咗揀學校既重點,最終讀唔掂,需要轉校,甚至越轉越差。其實情況就好似以前既搞笑學校歌咁,AA豬,BB牛;CC馬騮頭,DD女子扮溫柔;即使係真,唔會因為你入咗AA,突然秒間變得豬咗;亦都唔會因為入咗BB,突然秒間變得牛咗。。。
所以其實揀學校係睇間學校適唔適合自己既小朋友,需要考慮性格、學術、運動、藝術等等既因素。以學術為例,需要考慮佢有無能力好輕鬆咁係中游浮沉,加啲努力有無可能游到上游。

jumphigh 發表於 17-10-4 08:45

小学最top果小撮会依然係度,因為佢地係真正數学叻,但其 ...

唔排除呢個可能性,問題反而係點解。因為突然之間對數學無興趣,幾個學生同時發生既可能性有幾高。

王家爸爸 發表於 17-10-4 09:28
好多人誤解咗揀學校既重點,最終讀唔掂,需要轉校,甚至越轉越差。其實情況就好似以前既搞笑學校歌咁,AA豬 ...
好似係AA珠……DD女子温柔柔,而唔係豬同扮温柔~~

Soundervolt 發表於 17-10-4 09:19
讀喇沙經常都洗腦式話自已係LaSallian,甚麼承傳,甚麼brotherhood,屋企飲水隻杯都用校杯,幾十歲人仲成 ...

討論呢D,若樓主朋友認同留係原校既好處,大家無用多提,若樓主朋友認為他校更適合,大家更無須多提。始終經過6年認識學校傳統風格,去尋找另一目標每年都存在,絕不稀奇~~~

Soundervolt 發表於 17-10-4 09:19
讀喇沙經常都洗腦式話自已係LaSallian,甚麼承傳,甚麼brotherhood,屋企飲水隻杯都用校杯,幾十歲人仲成 ...

其實能夠考入SPCC的家長可以分享一下嗎?我看成績同特異功能又唔係好緊要。多數又唔係級三以內,而且冇特異功能。咁SPCC究竟找咩人?

這樣的人升DSE及IB又為何能成為尖子?獨攬IB, DSE 及入牛津劍橋等大學試的優良表現(平均分也同樣出色)。

SPCC為什麼能夠獨具眼光?請分享一下。

Yanamami 發表於 17-10-4 09:33
好似係AA珠……DD女子温柔柔,而唔係豬同扮温柔~~
可能我老啲,唔同年代,唔同版本?

2jkidsfather    發表於 17-10-4 09:55

‹ 上一主題|下一主題