用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-10-2 13:13
陰公lor,d字核突,呻吓都無人同情

糸lor , 請聽聽孩子心底話!(emoji) 大人都未必個個寫得靚

Jane1983    發表於 17-10-6 20:17

MASAYA 發表於 17-10-6 10:09
有融合教育之名,但冇融合教育之實,變相已標籤左某d學校係for SEN學生入讀,融合?似排擠多d ...
https://www.hk01.com/sns/article/121527?utm_content=buffera426b&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

當局只著眼知識上既支援,所有野都係數據先行,只會變成有能力 (當局認為有) 但冇心做,結果乜都幫唔到
所謂支援,都係由上而下,有冇教育過冇SEN既學生尊重過有SEN既學生?我眼見就冇,所以都係靠家長自己教育,順便推薦《與光同行》呢套漫畫
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-10-9 10:24
當局只著眼知識上既支援,所有野都係數據先行,只會變成有能力 (當局認為有) 但冇心做,結果乜都幫唔到
所 ...
當年我都很氣憤,唯有自己辛苦d,不過好在香港都算先進城市,不少公益團體都有幫忙,e加好似仲有羣組、fb 等等,容易找到資信

MASAYA 發表於 17-10-9 10:24
所 ...
我哋係學校教............

因為係私校, 無政府資源, 校長話有SEN既學生, 會混埋其他同學一齊上堂, 同學跟唔上, 全班同學一齊幫佢, 等小朋友學習人係有唔同需要既.....................所以我哋學校D成績永遠上唔到去......................

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-9 12:22
當年我都很氣憤,唯有自己辛苦d,不過好在香港都算先進城市,不少公益團體都有幫忙,e加好似仲有羣組、fb  ...
同學同家長尤其難控制,有幾多資訊都無用,最後都係要打落牙齒和血吞

little_yolky 發表於 17-10-9 12:27
我哋係學校教............

因為係私校, 無政府資源, 校長話有SEN既學生, 會混埋其他同學一齊上堂, 同學跟 ...
私直始終考入, SEN 的程度, 如有都可能比官津少. 學校要全班教得慢就SEN原意好, 但唔怕家長唔開心? 通常學術跟不上的SEN都是採取抽出小班補底.

HaYi 發表於 17-10-9 21:00
私直始終考入, SEN 的程度, 如有都可能比官津少. 學校要全班教得慢就SEN原意好, 但唔怕家長唔開心? 通常學 ...
校長簡介會講到明, 家長願都上釣而已。

非常慘
‹ 上一主題|下一主題