用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-3 16:06
「水果是有益的」完全沒有錯, 正如「毒品是有害的」。因為「有益的」不一定是形容詞。不過, 為咗教導小朋友 ...

完全同意!
學校,老師,社會都不容許小朋友在成長中有些微差錯,其實這些差錯慢慢隨年紀會修正過來的,家長為免小朋友附合唔到外面嘅要求,就一起去要求小朋友做到完美。

MASAYA 發表於 17-10-3 16:08
總之錯既係冇跟足唔夠好做唔到既學生,而且自殺都係一條罪?

其實睇完這題目,我真的了解多左為何有這麽多孩子要自殺。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-3 16:14

don't you realize?most kids are like that.貪玩,自 ...
我緊係realize啦, 我自己鐘意做手工, D頭飾做得幾靚。

不過, 我唔鐘意返工都要返工, 快快趣趣做埋D嘢佢, 咪可以做自己嘢囉。呢隻衰嘢, 我坐响隔離, 佢就做得好爽手了, 其實係識做的, 就係要做遊魂氏。

IloveJJ 發表於 17-10-3 16:30
我其實想細路保持童真架,但事實好多細路好成熟,而社會又好似好想細路成熟啲咁。
...
我家C6到依家都好童真.......佢鐘意哥斯拉同超人..............

IloveJJ 發表於 17-10-3 16:30
我其實想細路保持童真架,但事實好多細路好成熟,而社會又好似好想細路成熟啲咁。
...
社會想點咪由得佢哋, 我唔理人的, 只要唔好影響其他人就得。

little_yolky 發表於 17-10-3 11:51
拿, 好似貌似有27樣功課, 其實得17樣。我當年係半日制(可能你都係), 我學校D功課都唔係人咁品, 但係我為咗 ...

我覺得依家啲小朋友,唔係咁多細路識咁諗,識諗都未必個個做得到,尤其男孩子。

MrBeast 發表於 17-10-3 12:36
i guess depends on 學校和老師,有聽過筆順錯都當錯字

如果我仔學校係咁,我就真係死比佢睇,講100次,叫住、睇住都唔改。

S-Kwok 發表於 17-10-3 16:57
我覺得依家啲小朋友,唔係咁多細路識咁諗,識諗都未必個個做得到,尤其男孩子。
...
其實我同C6都諗唔通, 唔知大家可唔可以解答到我哋。

話說阿細班主任話, 如果默書無70分, 就要罰無小息, 要溫書, 到下一次默書為止(好似都有成個月)。咁阿細好擔心得6X, 但問題係佢擔心又唔溫書喎。我細個時如果有咁既擔心, 會將書溫熟佢唔會令自己唔達標。至於C6, 佢話自己細個懶極, 如果擔心都會溫書, 唔會又擔心又唔溫書, 我哋唔明到底佢諗緊D乜嘢。

wan_sosin 發表於 17-10-3 14:28

即是考埋IT?中文唔係只考中文?這代小朋友一出世,電腦全 ...

中文真係唔止考中文,正如數學要考埋閱讀理解及英文一樣。
我仔學期初嘅數比老師打叉,原因唔係計錯數,係statement 寫得唔好,甚至少咗“s”, 都當錯。(emoji)

little_yolky 發表於 17-10-3 17:06
其實我同C6都諗唔通, 唔知大家可唔可以解答到我哋。

話說阿細班主任話, 如果默書無70分, 就要罰無小息, 要 ...

因為一個月時間距離太遠,感受唔到。

S-Kwok 發表於 17-10-3 17:17
因為一個月時間距離太遠,感受唔到。
唔係距離下次默書一個月, 星期三就默了, 係要罰一個月小息無得玩。佢好擔心, 但又唔溫書。

S-Kwok 發表於 17-10-3 17:01
如果我仔學校係咁,我就真係死比佢睇,講100次,叫住、睇住都唔改。
其實老師有咁嘅要求都唔係太過份,例如“口"字,有些小朋友會一劃過畫個圈咁寫,寫慣左毛筆字都係咁就羞死怪ga la

little_yolky 發表於 17-10-3 17:19
唔係距離下次默書一個月, 星期三就默了, 係要罰一個月小息無得玩。佢好擔心, 但又唔溫書。 ...

因為擔心到唔能夠集中精神,壓力太大了,咁唯有輕鬆下先,遲D先溫,可以事半功倍~~~

little_yolky    發表於 17-10-3 17:48

S-Kwok 發表於 17-10-3 16:57
...

宜家香港好怪,幾歲人仔就想有十幾歲的智識和智慧。但到30歲人仍然係十幾歲的智識和智慧。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-3 17:51
宜家香港好怪,幾歲人仔就想有十幾歲的智識和智慧。但到30歲人仍然係十幾歲的智識和智慧。
...

我覺得細時有十幾歲思想係迫出嚟,可能係環境(不論係家庭還是教育環境)。大時係走攰咗,無動力去再更上一層樓,所以就維持十幾歲知識及智慧。

mcl203 發表於 17-10-3 17:43
因為擔心到唔能夠集中精神,壓力太大了,咁唯有輕鬆下先,遲D先溫,可以事半功倍~~~
...

有件類似事件,話說當年我小朋友間小學快將派Banding紙仔前,有位4炒3既同學仔表示,佢好驚入唔到1A組別。呢位同學仔其實性格都幾好吖,天跌落黎都無有怕~~~

S-Kwok 發表於 17-10-3 18:00
我覺得細時有十幾歲思想係迫出嚟,可能係環境(不論係家庭還是教育環境)。大時係走攰咗,無動力去再更上 ...

赢在起跑,輸在終點。

Please let children be children and stop setting targets from adults point of view.

Children's tiny brains are developing, if children understand what adults understand, they are adults , not children.
‹ 上一主題|下一主題