用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

wan_sosin 發表於 17-10-3 12:29
我都想見下唔守舊嘅老師
鬼塚英吉

wan_sosin    發表於 17-10-3 12:37
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

我都想見下唔守舊嘅老師
我好同情你

bobbob 發表於 17-10-3 12:28
我識啲細路到中學寫字都係咁上近,但老師們又從來唔會要佢哋執返啲字體
i guess depends on 學校和老師,有聽過筆順錯都當錯字

回覆 little_yolky 的帖子

我唔係半日制,我係全日,返到屋企已經 4 點半。

我冇得睇電視/玩,父母唔畀。奈何我又係比較貪玩、坐唔定(如果係依家的話,應該早就畀人捉去驗 ADHD)。改正我真係冇咩辦法避得開,因為我抄寫果陣會跳行、跳字,甚至寫左第二個字,加上我寫字慢,寫得唔靚會唔心情差,所以本身抄寫功課我會用多好多時間。

藝術科真係好攞命。畫畫都算,仲要整紙黏土(整完半日,等佢乾之後又要上色),呢 d 全部都係母親大人嘅「功課」。有一次阿媽整個石灰印,呢個真係好攞命,因為要攞把刀削舊石灰。之後老師話:「凹凸不平,應該整好 d 先再上色」,畀左 70 分,阿媽果晚好嬲,係咁鬧個老師。

bobbob 發表於 17-10-3 12:24
而家已經好返?
只可以說上完兩個療程(班),最後評估都是borderline,最好再跟進下,不過又唔係太差所以冇再理,得閒去公園玩下算

MASAYA 發表於 17-10-3 10:49
睇完呢個帖發現,恐怖既唔係學校功課

我看第一板已有此感覺。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

1998Ruby1998 發表於 17-10-3 13:14
回覆 little_yolky 的帖子

我唔係半日制,我係全日,返到屋企已經 4 點半。
如果全日制功課就太多了。

我「以前」係一個可以好專心既人嚟, 會考隔離屋响度爆喇叭, 我仍然可以專心溫習。

shadeslayer 發表於 17-10-3 13:34
我看第一板已有此感覺。
如果學校真係功課多, 係學校既問題, 但如果係小朋友心散, 怪得邊個呢。好似我屋企有兩個極端, 套用C6果句, 我哋成日遊走於天堂同地獄之間:平時自理, 家姐係地獄, 阿妹係天堂; 一到做功課、溫書, 阿姐係天堂, 阿妺係地獄。點解小朋友唔可以俾家長永遠置身於天堂之中。

Gary_family 發表於 17-10-3 13:34
所以要擦過再寫,咪無時間玩囉!
唔明點解而家啲細路唔會諗吓點解!怨,係無用,醒吓啦,做得好,無錯就無 ...
最慘就係又要驚, 但又唔做好。

ar_mak 發表於 17-10-3 11:21
譬如個細路話想跳樓死,個阿媽二話不說就叫師父上黎檢查下D窗花夠唔夠穩唔穩陣.
係咪好恐怖呢?
...

應該係小朋友叫自殺,阿媽話「做乜講到甩甩咳咳,又太細聲,眼睛又唔望人,練好就唔使自殺喇。」
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Gary_family 發表於 17-10-3 13:34
所以要擦過再寫,咪無時間玩囉!
唔明點解而家啲細路唔會諗吓點解!怨,係無用,醒吓啦,做得好,無錯就無 ...

雙倍恐怖。

我都想見下唔守舊嘅老師

我自己覺得中文老師大部份都係比較規矩嚴格。一筆一劃要跟足,答案又要跟老師一樣,作文好多格式,修辭等。

對於喜歡創意,不拘小節的小孩子要細細個做到老師的要求不易,如果爸媽要求又高,咁就

我女學校有很多中文老師,阿女指明最喜歡兩位中文老師。我問點解,她說老師會和同學在堂上玩些中文小遊戲,老師又獎勵很多東西,而且説故事生動有趣。

我好多謝這位老師,今年她不在校教了,很期望她仍然用這樣的教法令孩子喜歡中文課呢!

little_yolky 發表於 17-10-3 13:41
如果學校真係功課多, 係學校既問題, 但如果係小朋友心散, 怪得邊個呢。好似我屋企有兩個極端, 套用C6果句,  ...

小朋友心散,怪邊個?  How about God.  上帝做人做到細路只有平均半小時專注力。

shadeslayer 發表於 17-10-3 14:03
應該係小朋友叫自殺,阿媽話「做乜講到甩甩咳咳,又太細聲,眼睛又唔望人,練好就唔使自殺喇。」
...

諗起早前網上流傳一段話,個呀媽同個仔講,你就算死我都會燒幾個補習老師比你

Rachelmummy2008 發表於 17-10-3 14:08
我自己覺得中文老師大部份都係比較規矩嚴格。一筆一劃要跟足,答案又要跟老師一樣,作文好多格式,修辭等 ...

我仔試過做續寫句子,前句大約是:自從發明了電腦,我仔續寫:就可以很方便做網上練習。
老師一個大交差

greentea000 發表於 17-10-1 23:43
感覺係家長心聲多D

似是家長寫的
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

ar_mak 發表於 17-10-3 14:25
電腦,同互聯網,似乎係唔同年代發生既事喎=.=

即是考埋IT?中文唔係只考中文?這代小朋友一出世,電腦全部已接上互聯網,對佢哋嚟講,有電腦就係可以上網,甚至有電話都已經是可以上網,比我都唔識作,有電腦(而無互聯網),之後即是會點
‹ 上一主題|下一主題