用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-10-2 22:49
自己冇去評估,好彩學校有支援小组,上足6年才話正常,可惜現學校冇小组了…
...
如果齋靠學校支援小組都可以變正常,本身問題不大,因為好多symptoms大大下就自然會無

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 17-10-3 09:57
小一咁樣寫,反而有可能。
小三其實已知道作文真係作,未必會咁樣寫嚟交比老師。
...
我唔覺得咁寫有乜問題,乜而家啲老師咁守舊嘅咩?

醒目開學勳章

MASAYA 發表於 17-10-3 10:49
睇完呢個帖發現,恐怖既唔係學校功課
咁係乜呢?

醒目開學勳章

ar_mak 發表於 17-10-3 11:21
譬如個細路話想跳樓死,個阿媽二話不說就叫師父上黎檢查下D窗花夠唔夠穩唔穩陣.
係咪好恐怖呢?
...
呢個比喻唔錯

bobbob 發表於 17-10-3 11:04
結果有無讀障?
nop,最終亂打亂chong原來是前庭問題

1998Ruby1998 發表於 17-10-2 16:07
回覆 cmchang0927 的帖子

有架....我以前小學星期五(假期前)清單:
拿, 好似貌似有27樣功課, 其實得17樣。我當年係半日制(可能你都係), 我學校D功課都唔係人咁品, 但係我為咗爭取時間睇電睇, 會不顧一切, 完全令到自己唔需要任何改正, 咁又少幾樣功課。至於默書測驗呢D, 因為我日日會溫書同預習, 做功課好專心當溫書, 上堂泰山崩於前繼續專心聽書, 所以測考從來唔駛額外溫書, 咁又多咗時間睇電視。

反正响學校專心又係坐响度, 唔專心都係要坐到放學, 咁不如專心D聽, 明咗做功課又快D, 溫習時間又少D, 咁咪多D時間做自己嘢囉。

BTW, 我學校雖然功課多, 但好在視藝呢D嘥時間嘢從來唔駛返屋企做。

200904    發表於 17-10-4 12:45

ar_mak 發表於 17-10-3 11:21
譬如個細路話想跳樓死,個阿媽二話不說就叫師父上黎檢查下D窗花夠唔夠穩唔穩陣.
係咪好恐怖呢?
...

我覺得自己唔識chk 咁都要叫c fu 又係幾恐怖
其實e加父母好多時都係out src 比補習老師,個比喻又真ok wor

bobbob 發表於 17-10-3 11:09
依家D小朋友好識做架。好似舊年我阿細二年班, 佢哋每個禮拜要寫D嘢俾班主任, 無規定內容, 佢第一個禮拜就寫:X老師, 我覺得您很漂亮, 我很喜歡您。

跟仲畫個公仔, 油埋顏色, 老師見到唔心花怒放至奇啦。

好多筆畫過界,至少一定有小肌問題,若老師執得嚴,改正都改死佢,人地可能一個鐘完成功課,那小朋友可能要三四個小時⋯

little_yolky 發表於 17-10-3 11:51
拿, 好似貌似有27樣功課, 其實得17樣。我當年係半日制(可能你都係), 我學校D功課都唔係人咁品, 但係我為咗 ...
//但係我為咗爭取時間睇電睇, 會不顧一切, 完全令到自己唔需要任何改正, 咁又少幾樣功課//
真係你?而唔係你d細路?我明明記得你講過你女因為要玩,所以好努力好快完成功課既出發點唔正確架喎

little_yolky    發表於 17-10-3 12:19
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 17-10-3 11:58
我覺得自己唔識chk 咁都要叫c fu 又係幾恐怖
其實e加父母好多時都係out src 比補習老師,個比喻又 ...
個細路話要死,唔理佢為乜咁講,係佢貪玩咁講?係佢被人教唆?係佢發展唔正常?定佢身邊朋友都有類似情況?唔理,窗花穩陣就ok,人地check又好,自己check又好,重點係窗花,我都覺得幾恐怖
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

IloveJJ 發表於 17-10-3 07:59
其實我覺得是假的,小三正常不會寫成咁,亦無人會咁樣寫嚟交俾老師。

而家fb,群組,成日有假野分享。
拿, 小朋友自己有無安排好時間, 真係唔好呻。

呢個weekend, 我唔小心接多咗表演, 29號晚一場, 2號下午一場。29號早退, 一個化粧一個做功課。咁家姐明知要表演, 小息已經做咗D。阿妹做一個鐘頭, 幾版數都未做完, 就係心散。

咁30號又係興趣班+做功課啦。家姐病咗, 加埋休息, 人哋30號都KO晒D功課, 1號溫下個禮拜既默書。阿妹做响度繼續努力, 佢仲要星期三有背默, 都仲要心散。本來佢1號都做晒功課+溫好大部份默書, 點知等出場打機時, 我見谷入面, 有媽咪話數學做6頁, 點知阿細就做咗3頁, 咁噚晚表演完, 咪攞住本作業响餐廳一邊做一邊等上菜囉。你話, 咁辛苦係邊個累佢呢?

MASAYA 發表於 17-10-3 12:14
個細路話要死,唔理佢為乜咁講,係佢貪玩咁講?係佢被人教唆?係佢發展唔正常?定佢身邊朋友都有類似情況? ...
我覺得了解重點之前check一check窗花都係好重要, 起碼可以先爭取時間解決。

MASAYA 發表於 17-10-3 12:10
//但係我為咗爭取時間睇電睇, 會不顧一切, 完全令到自己唔需要任何改正, 咁又少幾樣功課//
真係你?而唔係 ...
長大咗, 知道呢個態度唔啱, 自己浪費咗好多時間, 咪想小朋友唔好重蹈覆轍囉。

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-3 11:48
nop,最終亂打亂chong原來是前庭問題
而家已經好返?

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-3 11:59
依家D小朋友好識做架。好似舊年我阿細二年班, 佢哋每個禮拜要寫D嘢俾班主任, 無規定內容, 佢第一個禮拜就寫 ...
我仔小1都寫過類似嘅嘢(當然係英文),但我覺得佢真係發自内心

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-3 12:03
好多筆畫過界,至少一定有小肌問題,若老師執得嚴,改正都改死佢,人地可能一個鐘完成功課,那小朋友可能要 ...
我識啲細路到中學寫字都係咁上近,但老師們又從來唔會要佢哋執返啲字體

我都想見下唔守舊嘅老師
‹ 上一主題|下一主題