用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
樓主: py84ko
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

回覆 cmchang0927 的帖子

唔算好耐,十年前啦
不過依家我間學校細我一年嘅師妹已經係一條龍,所以學校已經冇咁癲,同返師妹補習都覺得點解我以前要咁辛苦。我都有同過幾間 Band 1 學校補習,其中坑真最舒服(聽聞 20 年前都係好多功課測驗),連暑期作業都冇,默書測驗相比起來算好少。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

以前基灣就係咁。。我星期日也要上他們屋企幫佢地温習。。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

係呀,坑真在灣仔女校中算舒服(除了marymount)
我女嗰間佢讀小ㄧ至小四四測2考,又默書又功課不少,忙過不停。到p5改了2測2考舒服好多,呢ㄧ兩年轉埋全日,有功課堂,更輕鬆了。

Jane1983 發表於 17-10-2 13:13
陰公lor,d字核突,呻吓都無人同情

樓主問有乜感覺ma,我照講之ma
joking aside,當年我同cac ow 左好耐都唔肯幫小朋友做讀障評估,最後就是一頁核突字(和其他行為記6)改變左命運。

Jane1983    發表於 17-10-2 22:05

回覆樓主:

MrBeast 發表於 17-10-2 16:56
joking aside,當年我同cac ow 左好耐都唔肯幫小朋友做讀障評估, ...

怎樣改變命運?

py84ko 發表於 17-10-2 21:22
怎樣改變命運?

評估話是發展性問題,但正苦冇資源比我們這類小朋友,唯有自己找方法,去得講座多,唔多唔少都親子關係都有些幫助

回覆樓主:

自己冇去評估,好彩學校有支援小组,上足6年才話正常,可惜現學校冇小组了…

py84ko

這篇字是樓主的子女寫的嗎?
第一行日子估計不是他自己寫。

小朋友的字體失控,無論筆畫與力度輕重都不穩定。
他是否用拳頭緊執筆桿,寫字時是否視線被手指遮擋著而看不到筆尖。
如果看不到筆尖,他便無法準確判斷下筆位置而導致字形結構和筆畫不穩定。

可參考網上正確執筆方法。

建議跟學校反映先暫時盡量減少抄寫功課,爭取時間練習正確執筆方法,每天十分八分鐘。開始時可能不太習慣,練習可先從最簡單的1和一字開始,要求位置準確,筆畫長短力度和速度穩定,穩定以後才提速,直至能輕鬆寫得好之後才加難度。跟著可寫大口,大X,然後點撇鉤等等,最後是O和8,S等。

能先寫好這些基本筆畫才能練好字體。練字也是從簡單的部首開始。

他最後的句號寫得很好,寫小圓應該沒問題,但逗號寫得很吃力,花很多時間填黑圓圈,而且每個都不一樣。逗號比較簡單,可從這開始,先叫他順時針寫一個很小的圓然後加個短尾巴。做得好之後要多加鼓勵,減低他抗拒心理。

simonwan    發表於 17-10-10 23:45

我女小学时workload十分正常,長假第-日都完成七八成功課。暑假無作业只做阅讀報告,从未為功課默書痛苦过,所以感受唔深……反而真係第一个感觉係……d字点可以寫得差过幼稚園,有d專登寫成禁既感覺。9月29日已知10月1要做功課……惨~如果做快d, 唔洗做四日?有时间媽咪要佢温默書做練习,禁问題出係家長身上……

1234ats 發表於 17-10-2 23:55
py84ko

這篇字是樓主的子女寫的嗎?

噢,不要誤會喔,不是我小朋友喔,這篇文章我只係在某群組見到,所以才在這裏分享。

是否大人用左手 (if right-handed) 寫的?

不過囡囡一年級都寫過類似作文,記得大概係“今天是星期天,爸爸要我在家中學習。我說,我要出去玩。爸爸說不可以。我說,我要出去玩。爸爸還是說,不可以。星期天為什麼不可以出去玩呢?”  老師的評語係“爸爸要求很嚴格”

b3410 發表於 17-10-3 09:24
不過囡囡一年級都寫過類似作文,記得大概係“今天是星期天,爸爸要我在家中學習。我說,我要出去玩。爸爸說 ...

小一咁樣寫,反而有可能。
小三其實已知道作文真係作,未必會咁樣寫嚟交比老師。

睇完呢個帖發現,恐怖既唔係學校功課
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-10-3 10:49
睇完呢個帖發現,恐怖既唔係學校功課

Karma , 又或

共孽

回覆樓主:

三十年前,當時小學半日上課,我記得功課係回家下午做,有時边睇電視边做。但由晚飯開始打後就不用做功課。我印象中係好多free time.
功課有抄詞語,copybook,作文;小五六最多,日日要做推理練習,長假期有假期作業但都好快做晒。
除左數學同英文依家小學比以前深左,其他功課我都覺得差唔多。可能以前無錢參加興趣班,課外活動,所以放學後、放假都係屋企,係好多時間無聊,電視又唔係咁多野睇,所以一定夠時間做功課

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 17-10-2 16:56
joking aside,當年我同cac ow 左好耐都唔肯幫小朋友做讀障評估, ...
結果有無讀障?

‹ 上一主題|下一主題