用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個小三學生的心聲
go

一個小三學生的心聲   [複製鏈接]

share for 某群組,家長你地睇到有乜感覺?
   1    0    0    1

可憐

小三的字寫成咁有些問題

Yanamami    發表於 17-10-3 00:19

回覆樓主

其實我覺得時間安排同小朋友做得快慢都好影響

小朋友,寫好D字,我明點解你做咁耐功課,只睇呢份功課都有排改,咁多筆劃錯字,實要改正。

呢個似小一 d 字多 d.... 我班初小、幼稚園學生寫字都冇咁打風...

咁多錯別字,尤其老師鍾意捉字蚤,一勾一點寫得冇咁端正都要改。一組詞語改正改 3-5 次,難怪要用特別多時間。

回覆樓主:

咁之後D長假期估小三小朋友要繼續留家+多一様是練字

就算考到好成績,犧牲快樂童年,將來多數會後悔

回覆樓主:

感覺係家長心聲多D

車車Wong    發表於 17-10-4 14:23
200904    發表於 17-10-4 12:37

小朋友執筆有問題,有可能是手眼尚未協調好,無法控制好筆畫,所以寫字不能隨心所欲,做功課肯定花很多時間。

執筆問題不解決,做功課會非常吃力,小朋友會越來越抗拒。問題只會越來越嚴重。建議先掌握好正確執筆方法。

功課應該是溫習的一部分。功課做得好,便可減少額外溫習的時間。
如果孩子內心抗拒,功課變成形式,對學習幫助甚微。

現今社會不太重視執筆。小孩過早寫字,容易養成執筆壞習慣,可能影響深遠。其實有很多學生是因為覺得寫字辛苦而間接導致無心向學。

陰公lor,d字核突,呻吓都無人同情

回覆樓主:

星期五放學後、星期六全日、星期日全日及星期一全日,三日半都全用來做功課及温習,呢個是否事實好難講,如真,呢位小朋友能力上可能有問題。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Jane1983 發表於 17-10-2 13:13

係咯,點解咁嘅

Jane1983    發表於 17-10-2 15:27

其實。。。因為我自己小朋友未試過。。好多小學D功課會由星期五晚做到星期ㄧ都未做完的嗎?佢話連看電視和玩也冇哦。。

醒目開學勳章

Jane1983 發表於 17-10-2 13:13
我都覺,其實我仔啲字仲衰,好彩老師唔駛佢寫過

Jane1983    發表於 17-10-3 07:19

回覆 cmchang0927 的帖子

有架....我以前小學星期五(假期前)清單:
中文

1. 抄寫詞語(15 組,每個 5 次,包括成語)

2. 工作紙 3 份(每份兩頁)

3. 星期一背默課文

4. 默書改正

5. 作文改正

6. 作業(4 頁左右)

7. 毛筆書法(2 版)

8. 週記一篇

9. 閱讀報告一篇

英文

1. Grammar Worksheet (3 pages)

2. Copybook (2 pages)

3. Workbook (4 pages)

4. Dictation next week (Reader, with Unseen)

5. Dictation Correction

6. Grammar Quiz next week

7. Prepare Reader next Chapter

8. Book Report X2

數學

1. 數學作業(2 頁)

2. 數學 Ex. BK (5-8題)

3. 下星期小測

常識

1. 作業(2 頁)

2. 下星期小測

Science

1. Workbook (4 pages)

2. Worksheet (2 pages)

3. Quiz next week

視覺藝術

1. 完成勞作(畫、雕像、紙黏土...)

宗教

1. 作業(填色)

勞作搞半日、毛筆書法又搞半日,溫默書最快半日,溫測驗用半日,剩下時間做功課(全部功課星期一交),咁樣就過左週末架喇。係咪好充實呢!班老師成日講:「你有成個週末做喔!」大佬,個個老師都咁講,你地一個 “Seen”、“閱“ 就敷衍我份功課。

所以填色功課、勞作都交畀我阿媽做,因為太浪費時間。星期五冇功課堂,所以週末一家人都冇街去...

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-2 16:07
回覆 cmchang0927 的帖子

有架....我以前小學星期五(假期前)清單:
變態
阿仔學校講明長假唔可以多功課,因為假期係for休息

回覆 1998Ruby1998 的帖子

係咪好耐以前?我自己以前小學每日也十多樣功課,但那間已變了出名快樂的。。北角衞理!
以前我幫基灣補習,D功課測考背書嚇死人,現在已改善多了。。

回覆 bobbob 的帖子

我真係小一開始就冇試過週末出街,好彩我冇咩課外活動。
我學校最變態嘅係假期後先測驗考試,擺到明就係唔畀人出去旅遊。真係諗起都怕,阿媽學歷又唔係高,個個週末都陪我溫書。我又唔係一點即通,更加係坐唔定要走來走去嘅人。佢話好彩冇細佬妹,唔係嘅話真係早死十年。

bobbob    發表於 17-10-2 16:33
‹ 上一主題|下一主題