用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書內容
樓主: 綠茶新地
go

小一英文默書內容   [複製鏈接]

綠茶新地 發表於 17-10-11 09:26
是津小嗎?家人小朋友今個星期已經默5-7句句子

Yes, 津小。無教深教快。所以,無論中、英默書,呀仔暫時都可以handle。
天助自助者,  別再怨天尤人

1998Ruby1998 發表於 17-9-30 19:26
回覆 綠茶新地 的帖子

學校冇同你講,愉快學習係指「叻仔叻女」。
AGREE. 愉快學習係指「叻仔叻女」。

綠茶新地 發表於 17-10-1 19:56
不是我的小朋友,是家人的小朋友,現在跟唔上怕了返學
我覺得怕了返學, 係家人處理手法問題....
有多時, 小朋友都係被家人的評論嚇怕. 多過件事真係咁恐怖!!!

未睇, 家長就一定唔識啦
未做, 家長就死囉, 咁難死硬
未考, 家長就大獲囉, 咁深
未讀, 家長就咁多! 點讀呀.....

綠茶新地 發表於 17-10-11 09:26
是津小嗎?家人小朋友今個星期已經默5-7句句子

GH 現在是一頁一頁故事書默,自己幼稚園上的有不小人重點幾次仍是0分,好得人驚

lui 發表於 17-10-21 22:24
GH 現在是一頁一頁故事書默,自己幼稚園上的有不小人重點幾次仍是0分,好得人驚
...

每次默書大約有多少字?小一開始就太長太深,好快就會打沉小孩的自信心

...

真的嗎?幾耐要默一次?

是否想鼓勵她們多看故事書呢?

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

GH 英語要求係比較高,非常鼓勵閱讀。英語科其中兩項暑假功課:從閱讀清單中選取三本英語圖書,然後向家長匯報,清單上的圖書不是很學術無趣,也有些簡單而有趣的。另一項係自行選取一本圖書,並加插自己入故事中,重寫書的內容(rewrite the adventure with you and the characters),一共要寫十四頁。如果小朋友很喜歡英文科的話,讀 GH 會好開心。

1998Ruby1998 發表於 17-10-22 18:03

GH 英語要求係比較高,非常鼓勵閱讀。英語科其中兩項暑假功課:從閱讀清單中 ...

十四頁的故事創作是幾年級的暑期功課?

Rachelmummy2008 發表於 17-10-22 17:57
真的嗎?幾耐要默一次?

是否想鼓勵她們多看故事書呢?

用reader教英文,然後默書

升小三,唔計閱讀時間,起稿+寫+插畫,最快都要一星期(有人「指點迷津」的話,可以快 2-3 日)。
Reader 幸好不算太深(相對於 DGJS),圖書嘅比一般名牌小學嘅程度深半年左右,而整體英文科再畀出面嘅名牌小學再讀深一年(可以咁講:GH 1 年級= 名小 2 年級=二線 3 年級)。

bananaGi 發表於 17-10-11 11:07
有多時, 小朋友都係被家人的評論嚇怕. 多過件事真係咁恐怖!!!

Good!

bananaGi 發表於 17-10-11 11:07

終於有個唔話教育制度問題!

宜家乜年代?點解重要默書?其實只要學識phonic再加偶而練習下聽寫生字已經非常足夠。唔明一頁一頁咁默書有乜實质作用除咗增加無謂壓力之外。

...

無噤得人驚,開學到而家,只默過一次英默,明天才是第二次,點會有幾次零分。範圍係四版reader,但只是抽默當中一些句子及詞語。

Ocean419 發表於 17-10-22 14:16
每次默書大約有多少字?小一開始就太長太深,好快就會打沉小孩的自信心
...

句子加詞語,一共20個字,5分一個。

...

不過,因為用reader,小朋友要溫埋tense,例如默「wanted」、「moaned」同「surprised」。好處是小朋友儲到好多vocabulary 同清楚知道每個字的意思、字性同用法。

kbi 發表於 17-10-24 01:16
無噤得人驚,開學到而家,只默過一次英默,明天才是第二次,點會有幾次零分。範圍係四版reader,但只是抽 ...

因為0分的小朋友要重默既,所以出現重默幾次都0分的情況。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 17-10-22 18:21

升小三,唔計閱讀時間,起稿+寫+插畫,最快都要一星期(有人「指點迷津」 ...
多口問句,gh收生要求高,課程學習又往往要讀高至少1、2級,點解仲係唔敢收晒自己學生?而且dse成績又被其他直資女校比下去?

bobbob 發表於 17-10-24 09:07
多口問句,gh收生要求高,課程學習又往往要讀高至少1、2級,點解仲係唔敢收晒自己學生?而且dse成績又被其 ...

其實佢收生並不太考學術,一定冇TSL CKY 個d咁深。

bobbob 發表於 17-10-24 09:07
多口問句,gh收生要求高,課程學習又往往要讀高至少1、2級,點解仲係唔敢收晒自己學生?而且dse成績又被其 ...

其實,讀書好天生㗎,天生是讀書材料,一切好輕易。本身唔適合讀書㗎,即使花好多力氣,亦晤會成績好好。世上無魔術棒可點石成金。好似溫默書噤,有人溫一兩次已100分,有人溫十幾次,依然0分。好的教學,可以將C推到B、將B推到A,但要將C推到A,已超越老師能力範圍,除非小朋友突飛猛進,由老師拉牛上樹,無可能喇。

‹ 上一主題|下一主題