用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文默書內容
go

小一英文默書內容   [複製鏈接]

剛小一的同學仔媽媽們請問英文默書內容是簡單英文生字還是已經是句子?
   9    0    0    0

綠茶新地 發表於 17-9-30 17:49
剛小一的同學仔媽媽們請問英文默書內容是簡單英文生字還是已經是句子?
...

第一次默生字十個,第二次已經係句子

芙蓉BB 發表於 17-9-30 18:23
第一次默生字十個,第二次已經係句子

讀幼稚園時都hea 未學默書,幼稚園和小學一年級差距咁大,點適應?

綠茶新地 發表於 17-9-30 18:32
讀幼稚園時都hea 未學默書,幼稚園和小學一年級差距咁大,點適應?
部份學券幼稚園K3已有中丶英文默書,有句子,而私立幼稚園如學之園已有考試,好似仲要幾頁紙添。如果happy 幼稚園上派位靚的小學,的確要適應。

小華媽媽 發表於 17-9-30 19:05
部份學券幼稚園K3已有中丶英文默書,有句子,而私立幼稚園如學之園已有考試,好似仲要幾頁紙添。如果happy  ...

讀開幼稚園未默過英文,但一上到小學要默6-7句,如果是傳統催谷的小學也無可厚非
,可惜學校標榜愉快學習,但功課量和默書要求卻是另一套標準

回覆 綠茶新地 的帖子

學校冇同你講,愉快學習係指「叻仔叻女」。
我間小學都係小一英文默書已經默句子同埋 Unseen,理得你係 Happy 幼稚園定係谷嘅幼稚園。你叻嘅就溫 3 日可以去碼,冇咁叻嘅咪要日日溫書。

回覆樓主:

默書佔成績表很少分,不用太擔心,自己所有孩子都不合格,never mind,因自己每次食蛋

綠茶新地 發表於 17-9-30 19:16
讀開幼稚園未默過英文,但一上到小學要默6-7句,如果是傳統催谷的小學也無可厚非
,可惜學校標榜愉快學習 ...

如果之前幼稚園未默過英文,無串字習慣
默6-7句的確吃力
有d學校第一次默字母大細階Aa-Zz

小華媽媽 發表於 17-9-30 19:05
部份學券幼稚園K3已有中丶英文默書,有句子,而私立幼稚園如學之園已有考試,好似仲要幾頁紙添。如果happy  ...

學卷糼稚園已經開始遷就小學的課程。好彩一路有向有兄弟讀小學的家長打探行情,得知課程和工課量近幾年開始不斷加深和增加,已經知道不是以前的小一了,今年小二又轉中文書,每課又要讀多約30-50字,問答題同時亦增加了。

...

我仔仔讀村校 happy school,  下晝唔上堂, 但一年級第一次默書, 已經 8 個生字, 4句句子 + theme dict,

wongtw 發表於 17-9-30 21:29
學卷糼稚園已經開始遷就小學的課程。好彩一路有向有兄弟讀小學的家長打探行情,得知課程和工課量近幾年開 ...

學卷幼稚園真的有必要了解小學課程的程度,如果太happy school 到頭來就是家長和小朋友辛苦,若果唔合格又打擊小朋友的自信心,幼兒教育必須是一步一步,而唔係各自為政

MissUmuch 發表於 17-9-30 21:42
我仔仔讀村校 happy school,  下晝唔上堂, 但一年級第一次默書, 已經 8 個生字, 4句句子 + theme dict, ...

小朋友正正村校happy school, 小學,開學第二次默書現在英文默5個生字,加6 句句子

綠茶新地 發表於 17-9-30 21:49

小朋友正正村校happy school, 小學,開學第二次默書現在英 ...
其實如果小朋友識phonics, 即使小一第一次默書是十詞加十句,只要識讀,係唔使點溫書,已經識串,又可以90-100分。如果不懂phonics, 默書係串字串得辛苦。加上如果有閱讀習慣,默書就已經沒有難度又輕鬆。

綠茶新地 發表於 17-9-30 21:49

小朋友正正村校happy school, 小學,開學第二次默書現在英 ...

一年級上學期, 真係會辛苦,要家長小朋友去調節步伐。
我仔仔一年級開學, 中英數都教快半年, 仲要得上午上堂, 教得好快好急, 功課又深, 上半年跟功課都係好辛苦, 到下半年, 佢開始識自已睇題目做功課, 我輕鬆好多, 只係同佢對功課, 佢唔識先問我。
以為可以繼續輕鬆, 升2年級, 入精英班, 一開學就不停背書背默, 中英默 + 數學每日評估, 係每一日。
啱啱開學我同仔仔真係唔習慣, 其他班都好 hea, 但 開學一個月, 我同仔仔又習慣咗, 每日功課,每日中英默温書, 每日數學評估計排名。
樓主, 過度期係辛苦d,習慣咗, 就變輕鬆 ❣

回覆 綠茶新地 的帖子

我個幼稚園補習小妹妹都讀 Happy 私幼,功課等全部都偏淺,冇咩特別難嘅字要學要寫。不過佢媽媽知道出面 d 小學絕不饒人,所以要妹妹串字、練寫中英文字。一個暑假佢就認識+串到好多字,精神好、專注好果堂佢可以讀默到一段 6-8 個句子(雖然寫得好慢...)。
所以要升小一前準備好,讀傳統學校、神校就更加要提早培養,否則小一 honeymoon 完左之後,父母孩子皆辛苦。

所以趁依家仲係上學期,好好利用週末+平日夜晚,串 2-3 個生詞,係課文到默一兩句,訓練好寫字速度同埋串字能力。

1998Ruby1998 發表於 17-9-30 23:21
回覆 綠茶新地 的帖子

我個幼稚園補習小妹妹都讀 Happy 私幼,功課等全部都偏淺,冇咩特別難嘅字要學要寫 ...

謝謝大家意見,希望可以幫到由happy school 過渡到小一,能夠掌握到再開開心心上學

...

小一上學期十二月先有默。默一段,老師讀出來。

apple~y 發表於 17-9-30 20:49
如果之前幼稚園未默過英文,無串字習慣
默6-7句的確吃力
有d學校第一次默字母大細階Aa-Zz

個人覺得,睇書多,識少少PHONICS 有大幫助。

我細路從無串字習慣,默書都OK。

...
學校冇安排家長會講解下課程嗎?
‹ 上一主題|下一主題