用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Year9入學試
go

英國Year9入學試 [複製鏈接]

今日AA Top School Interview 出左results,請問如果可以考入學試被取錄机會是否很大

小兒Abingdon 及 Tonbridge School 都可以考入學試
   1    0    0    0

醒目開學勳章

PapaMax 發表於 17-9-29 17:23
今日AA Top School Interview 出左results,請問如果可以考入學試被取錄机會是否很大

小兒Abingdon 及 Ton ...

有機會考入學試, 不等如入讀機會大, 因為每年有好幾十人考, 位只得很少

3b 發表於 17-9-29 17:54
有機會考入學試, 不等如入讀機會大, 因為每年有好幾十人考, 位只得很少
...

For Tonbridge, 聽講今年overall有160 人interview for year 9+10+12, 我唔知道佢哋passed 幾多人考entrance exam, 但每年最後只取錄十幾最多二十個,overall for 3 years.

視乎入學試考咩科,有D除了英丶數要考外,還要考科學science。

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 17-9-29 18:24
For Tonbridge, 聽講overall有160 人interview for year 9+10+12, 我唔知道佢哋passed 幾多人考entrance e ...

考到入Tonbridge的學生一定好叻, 因為學校要求學生成績好高, 在一群叻學生中再挑選出尖子

考del....

Ruby1219 發表於 17-9-29 18:24

For Tonbridge, 聽講今年overall有160 人interview for ye ...
其實去interview的人會否都能參加考試呢?我指是否形式/程序/循例interview下,又真係有人全部都有得考入學試;上面jm話收錢啫。有何不可?

TingTing 發表於 17-9-30 08:51
其實去interview的人會否都能參加考試呢?我指是否形式/程序/循例interview下,又真係有人全部都有得考入 ...

我唔知道其他學校。我仔嗰間真係唔係叫哂全部interviewees 去考試,不過我覺得interview 只係篩走少部分verbal english 唔得或者覺得personality 唔啱嘅,因為學校收生最重要睇academic ability thru the entrance exam.
我仔當年top school week 見3 間, 得一間叫佢俾錢報名考試咋,我覺得啲好嘅學校係唔會為錢亂嚟囉,都會應響reputation嘛。

回覆 Ruby1219 的帖子

據說Y9毎年只收5-6個咋!

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 17-9-29 20:51
考試要收錢的,我係學校任考tim.

相信某些學校可能會, 但是樓主所講的學校應該唔係, 因為面試前已經要通過AA的筆試, 英文及數學要達到9X分才可以參加面試

Brianmommy 發表於 17-9-30 10:05

據說Y9毎年只收5-6個咋!

佢年年唔同,返而year 10 consistent 啲年年從香港只收2-3個,year 9 啱啱今年收好多,好似有7-8個,但year 12 就會相對收少啲,我仔嗰年2014 year 9 好似收得2、3個, 但year12 又收多啲。

回覆樓主:

多謝各位回覆

Agent 說Tonbridge Year 9考entrance exam有十多人

PapaMax 發表於 17-9-29 17:23

小兒Abingdon 及 Ton ...

好叻!我仔暫時只有Abingdon and dulwich, tonbridge 未有消息

Vivis 發表於 17-10-1 17:49
好叻!我仔暫時只有Abingdon and dulwich, tonbridge 未有消息

如果thru AA top school,week results 應該一次過出喎

PapaMax 發表於 17-10-1 17:32
多謝各位回覆

Agent 說Tonbridge Year 9考entrance exam有十多人

你問下AA 今年year 9 有幾多個位?注意都有部分香港學生唔經AA 考試,AA 講嗰十幾人唔知包唔包direct application?
but anyways, 幾多人考都係盡力考,然後平常心啦。考學校都講緣份。

Y12 今年阿仔學校有4個考入,但2人放棄了Tonbridge ,好似入佐Harrow和Eton

papaof2 發表於 17-10-1 19:08
Tonbridge 近年學校成績好好,點解最後選擇Harrow/ Eton?

Eton academic 應該高個Tonbridge, Harrow 仔好似低過或者cha唔多,咁揀學校唔應該只係睇academic 嘅。

回覆 papaof2 的帖子

成績不是選學校的唯一指標,最緊要知自己想要甚麼,而學校適合自己。我諗入得Harrow, Eton並不單是成績好

Ruby1219 發表於 17-10-1 20:50
Eton academic 應該高個Tonbridge, Harrow 仔好似低過或者cha唔多,咁揀學校唔應該只係睇academic 嘅。
...
會否有名人之後才有機會?
‹ 上一主題|下一主題