用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: 豐乳同露
go

Deleted [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:49
荃灣區只有4間B1中學, 暫時區內最好既B2中學廖寶珊, 成績亦遠不及音中

不過因為荃灣區B1中學學額太少, 就算係B1學生, 萬一考唔到直資要等抽奬, 至少有30% B1學生要跌去讀B2中學

謝謝  數據王hkpapa的回覆

兩間都各有好處同好差下的壞處.....真係好難選

小華媽媽 發表於 17-10-11 23:15
我不是用家,不會講得咁白!

可以 PM 講來聽下可以嗎?  
因來緊基慧馬灣唔中獎
真係好大機會去音小讀

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:49
荃灣區只有4間B1中學, 暫時區內最好既B2中學廖寶珊, 成績亦遠不及音中

不過因為荃灣區B1中學學額太少, 就 ...

我覺得荃灣區啲家長因一早知荃灣唔夠B1位,所以好多會申請轉區,呢個因素無得計。

如果真係有咁多B1生跌入B2校,咁荃灣啲B2中學應該成績會有進步,但又唔覺

比較荃灣同葵青兩區既B2中學,唔覺有明顯分別,所以雖然荃灣數字上唔夠B1中學學位,但啲家長一早自我調節左

晴晴小B 發表於 17-10-12 14:22

我覺得荃灣區啲家長因一早知荃灣唔夠B1位,所以好多會申請 ...
中西區間St Louis, 應該都有唔少B1生入到, 都唔見成績有幾好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-12 14:35
中西區間St Louis, 應該都有唔少B1生入到, 都唔見成績有幾好

啲中學自己確實有問題既,太多誤人子弟既學校,不過荃灣真係好多人用地址轉區

晴晴小B 發表於 17-10-12 14:45
啲中學自己確實有問題既,太多誤人子弟既學校,不過荃灣真係好多人用地址轉區
...
我都見, 搶咗唔少葵青區既B1位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

非正式統計,
62區小學1x-2X%學生去了葵青區,
2線幾間是1x%接近20%,
馬基同思源有2X%
唔知是否算係多 ??!!!!   

B1位平均搶了10% 左右

小華媽媽 發表於 17-10-11 23:15
我不是用家,不會講得咁白!

我小朋友都好大機會讀音小, 都想多d 了解學校,可以pm告訴我嗎? 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題