用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國轉科要回港辦理!
go

英國轉科要回港辦理! [複製鏈接]

請問小兒已回英,本想轉科,新舊科部門都agree, 奈何學校簽証部門要他回港辧理,或明年才讀?真唔想浪費時間又冇奈
   0    0    0    0

有沒有問學校為什麼要回港辦理,不是在英國境內辦理的嗎?
亞女都是回英轉科,學校通知她到倫敦辦理簽證,但續簽上網看要400幾磅,貴過在香港辦理。

WCM 發表於 17-10-1 13:46
有沒有問學校為什麼要回港辦理,不是在英國境內辦理的嗎?
亞女都是回英轉科,學校通知她到倫敦辦理簽證, ...

學校話上年12月新條列,要同dept商量 比阿仔聖誕或復活回港做,或者下學期才轉科,因為未註冊連lab 都冇得上,可能dept 要做多很多嘢,怕佢追唔到,勸他下學期才轉.其實九頭已同各部門聯絡,有D就話做緊,有D就唔答,很冇奈,前兩天才email 通知要回港搞visa,我覺得它們各自為政,。已問咗2間agent 都話未聽過,因仔上年入學時已發了幾年簽証,諗住同—間學校會方便D,到期滿前才續,大失預算

回覆樓主:

好奇,轉什麽科?

brother4 發表於 17-10-2 18:20
好奇,轉什麽科?

飛機工程

我仔一樣,要返香港再次辦證!否則要我仔下年再讀!那麼今年怎過渡呢!想問問有沒有其他家長知道,這種case 我們還需要重新申請照肺張certificate  嗎?十分感謝

離開英國不超過6個月,做visa 時可不用照肺。

再次想問一個問題,就是UK轉科要求學生返香港再申請visa ,學生可否先在英國online apply appointment 先,然後再回香港辦理Visa手續??十分感謝
‹ 上一主題|下一主題