用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st cat 家長分享
樓主: hiuwakelly
go

st cat 家長分享   [複製鏈接]

回覆樓主

thanks. 想問2nd in 太概幾耐?咁係individual interview ?

sarahyfu 發表於 18-2-9 13:49
thanks. 想問2nd in 太概幾耐?咁係individual interview ?

係individual interview, 唔計等in左10分鐘咁上下

回覆樓主

Understood . 係咪爸爸媽媽一齊入去in? 駛唔駛要輪流答ga?

sarahyfu 發表於 18-2-9 13:52
Understood . 係咪爸爸媽媽一齊入去in? 駛唔駛要輪流答ga?

爸媽同小朋友一齊入去排排坐咁in. 我地每條問題,父母都會答

回覆樓主

2nd in是見主任、副校嗎?

laust 發表於 18-2-10 07:01
2nd in是見主任、副校嗎?

見k2 或k3老師

hiuwakelly 發表於 18-2-9 13:47
用中文定英文,填申請表時自己揀的。問家長的部分只在2nd in出現,1st in 不會問家長的。我記得2nd in 時 ...

請問小朋友是坐在父母隔離考嗎?

flyseeker 發表於 18-2-12 16:25
請問小朋友是坐在父母隔離考嗎?

Yes

hiuwakelly 發表於 18-2-12 16:50
Yes

多謝分享。在隔離小朋友會定D。

hiuwakelly 發表於 17-10-5 23:46
我小朋友是大B,我知道7月8月小朋友也有收,但是真的沒有做調查有多少個,但放眼望去,一定是大B壓倒性的 ...

我小朋友係7月細b
SC 一年通常有最少兩班細B班(am/ pm各兩班)
一班15個人大約一半係6-8月出世

我自己小朋友現在讀緊細B班,一班15人,正如樓上所說一半係6-8月B,其餘都係中B為主,超大同1月B就沒有。其實SC安排得都幾好,細仔班人數少些方便老師集中照顧,相比之前哥哥讀大班大B為主可以較多小朋友之間的互動,教導守規等等,細班會focus多些小朋友的自理能力。據我觀察無論大B細B返學都是很開心的。

想問BB 識自己拍櫈係咪必需要識的?  唔可以提佢?  家長平時點訓練BB 主動自己拍櫈呢?

謝謝

selina86 發表於 18-2-13 17:11
想問BB 識自己拍櫈係咪必需要識的?  唔可以提佢?  家長平時點訓練BB 主動自己拍櫈呢?

謝謝 ...

我覺得身教重要d,我地大人平時食完飯都會泊櫈,我地都會叫佢試下泊,久而久之,佢好自然就會泊櫈仔

momotaro 發表於 18-2-13 11:16
我自己小朋友現在讀緊細B班,一班15人,正如樓上所說一半係6-8月B,其餘都係中B為主,超大同1月B就沒有。其 ...

請問second in 會問咩問題?
徵求:COUR CARRE 單 請問各位有冇COUR CARRE 單??? 請PM...Thanks 我想做vip ar...要儲3 個月內加埋$10000單... Please help....Thankssssss

hiuwakelly 發表於 18-2-13 20:38
我覺得身教重要d,我地大人平時食完飯都會泊櫈,我地都會叫佢試下泊,久而久之,佢好自然就會泊櫈仔
...

即second in 要拍櫈仔?
徵求:COUR CARRE 單 請問各位有冇COUR CARRE 單??? 請PM...Thanks 我想做vip ar...要儲3 個月內加埋$10000單... Please help....Thankssssss

mamapp 發表於 18-2-13 23:32
請問second in 會問咩問題?

以往都係問啲大路嘢,例如平日會帶佢去邊度,如果發現小朋友同同學爭執會點樣做之類,印象中唔刁鑽嘅。不過呢個係三年前同一年前嘅經驗,今年入second in嘅人多咗,唔知問題會唔會有所調節。

selina86 發表於 18-2-13 17:11

謝謝 ...

又好難講話拍櫈係必須要識,當然識拍就梗係最好啦,但係如果整體表現好好淨係冇拍到櫈,咁我又唔覺得佢會因而fail你。我大仔interview嗰時冇拍櫈,但大部分tasks佢做到,反之細女係細B好多嘢都未做到,我就集中train佢見人打招呼、走時拍櫈仔呢啲嘢,演練得多佢地就會習慣。

momotaro 發表於 18-2-14 01:11
又好難講話拍櫈係必須要識,當然識拍就梗係最好啦,但係如果整體表現好好淨係冇拍到櫈,咁我又唔覺得佢會 ...

謝謝你
請問小朋友會問咩問題?或做咩task?

momotaro 發表於 18-2-14 00:40
以往都係問啲大路嘢,例如平日會帶佢去邊度,如果發現小朋友同同學爭執會點樣做之類,印象中唔刁鑽嘅。不 ...

係呀,今年好多人入second in

mamapp 發表於 18-2-14 10:53
謝謝你
請問小朋友會問咩問題?或做咩task?
由於second in父母都要答問題,我冇乜望佢地。不過「立」眼見到有睇圖書,問有關書內容的問題,有砌積木,有玩手抓拼圖。我細女玩手抓拼圖甚弱,塊塊轉勻360度都搞唔掂,最後我地兩公婆in完再繼續等佢辛辛苦苦砌埋兩件拼圖才離開。
‹ 上一主題|下一主題