用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

雲牛 發表於 17-9-29 11:11
請教, 北衛前幾年都有好多人說 happy school (即是功課壓力較細), 但見佢個 forum, 有家長說已開始變了, 是 ...

我係用家,可解答你個問題。

一年級返左一個月,平均一日3-4樣功課,專心坐定定一個鐘實做得哂,一星期會有中/英文生字默書或評估。一年只有兩考試但無測驗,定期會有學習進度評估,追蹤各學生學習進度。而一年級考試唔會有分數,只會俾grade, 亦無排名,免得咁細就有排名壓力及比較!

暫時都唔覺谷,阿仔好鐘意返學

回覆 happypapapa 的帖子

多謝你 ^^

happypapapa 發表於 17-9-29 12:20

一年級返左一個月,平均一日3-4樣功課,專心坐定定一個鐘實做得哂,一星期會 ...

識得有個炮米用家
都係剛剛今年小一, 炮米同你講既情況差不多
兩間似乎負擔相近?

happypapapa 發表於 17-9-29 12:20

一年級返左一個月,平均一日3-4樣功課,專心坐定定一個鐘實做得哂,一星期會 ...

我係七年的用家。北衛係比較輕鬆,不過升中都有一定壓力,大部分高小都有補習。今年改了兩測兩考,比之前少了兩測。冇排名有好有唔好,到高小都冇排名其實好麻煩。

Ps 如果你問真正用家,他們都非常掛念舊校長。

雲牛    發表於 17-9-29 18:44

hkpapa852 發表於 17-9-29 08:45
其實Happy School又不少, 從來唔只康山一間.

康山係一間唔差既學校, 我諗我惢呢個帖內面大多數表示支持康 ...

hkpapa852 香港好需要你這種人

ivyscyip 發表於 17-9-29 13:00
我係七年的用家。北衛係比較輕鬆,不過升中都有一定壓力,大部分高小都有補習。今年改了兩測兩考,比之前 ...

我都係用家,仔仔小四,小一、二的確輕鬆,半日制時間又多,小三起開始難,但尚算小朋友可以應付。今年小四功課突然多或花時間,一般要做2-3小時,當然因人而異,但都係個句,仲係半日制仲有時間休息,出年就難講。有年長子女的家長都話比以前的確深咗同多咗,我諗轉校長同快將轉全日制係需要有新的適應,要升中比例好,冇免費午餐!不過,與自己朋友仔女的學校比,這3年在北衛還算輕鬆和可接受!

雲牛    發表於 17-9-29 18:45

sumchanma 發表於 17-9-29 18:20
我都係用家,仔仔小四,小一、二的確輕鬆,半日制時間又多,小三起開始難,但尚算小朋友可以應付。今年小 ...

我冇話唔接受,我仔都係小四,但他好快手,所以都係好得閒。我比較擔心係升中派位,我女剛玩完呢個遊戲,好辛苦。但總括而言,我兩個咁多年都喜歡學校,喜歡返學嘅。

請問有無家長收到風康山最後收到幾多自行申請?

康山前兩年15分都要抽, 我朋友住藍田, 一心誇區揀康山, 諗住15分一定得, 點知自行康山都抽唔中!  我就抽康山隔離果間小學, 都係唔中。

至於有JM話放北官乙2會入, 我2年前咪放北官乙2囉, 一樣唔中!
大抽獎有一半講運氣, 你當人係草時(所謂2線學校), 人地已經放係第一位了!

咪以為康山冇乜人揀, 住藍田/觀塘/油塘既家長, 好多都拿這間作首選, 因為他們想要的, 是入東區中學!

bobo101^*^ 發表於 17-10-4 09:08
康山前兩年15分都要抽, 我朋友住藍田, 一心誇區揀康山, 諗住15分一定得, 點知自行康山都抽唔中!  我就抽康 ...
其實除左NET 48多人揀之外, 本區(NET 14)同NET16都多人揀左. 所以今年20分都要抽.

回覆樓主

多謝大家熱烈討論,佛教中華康山學校 專屬校區 已開立
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=1020

fishdaa 發表於 17-10-6 13:14
多謝大家熱烈討論,佛教中華康山學校 專屬校區 已開立
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdi ...

北官(雲景)可不可以轉去灣仔區,方便找資料

bobo101^*^ 發表於 17-10-4 09:08
康山前兩年15分都要抽, 我朋友住藍田, 一心誇區揀康山, 諗住15分一定得, 點知自行康山都抽唔中!  我就抽康 ...

咪以為康山冇乜人揀, 住藍田/觀塘/油塘既家長, 好多都拿這間作首選, 因為他們想要的, 是入東區中學!

同意,我見每日都見好多康山小朋友等校車過海讀書

pekovian 發表於 17-10-6 22:04

同意 ...

雖然係話要搭校車,但其實好快到。仲快過鰂魚涌去銅鑼灣。

pekovian 發表於 17-10-6 22:04

同意 ...

我小朋友就係每日搭校車返學,過左東隧好快到學校

piyohk 發表於 17-10-6 20:58
北官(雲景)可不可以轉去灣仔區,方便找資料

請問你會不會嘗試在以下網址叫Bk特派員更改,即是北角官立小學(雲景道)是12網、港華小學是14網?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2406848&extra=page%3D1

fishdaa 發表於 17-10-7 00:34
我小朋友就係每日搭校車返學,過左東隧好快到學校

有校車,九龍人都可以考慮,有機會真係去了解下學校先

醒目開學勳章 王國長老

fishdaa 發表於 17-10-7 00:42
請問你會不會嘗試在以下網址叫Bk特派員更改,即是北角官立小學(雲景道)是12網、港華小學是14網?

http: ...

係wor,睇漏眼了,我會安排更新

Charlotte_mom 發表於 17-10-7 10:47
係wor,睇漏眼了,我會安排更新

謝謝安排 ...

那條link 只能申請開新folder ; 不是,申請搬folders

醒目開學勳章 王國長老

piyohk 發表於 17-10-7 13:16
謝謝安排 ...

那條link 只能申請開新folder ; 不是,申請搬folders

下次可去使用意見開帖呀
‹ 上一主題|下一主題