用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-9-28 18:54
如果個個都咁清楚自己想點,D磚家要食自己了
下,連作為家長都唔清楚自己嘅仔女適合啲乜咁仲有邊個知?點做人父母嫁?

点解咁多人咁小學雞,人地㨂咩学校关你咩事,烦就快d走。

利申: 唔係新人,無㨂康山。

Sunny_Dad 發表於 17-9-28 18:53
呢個post 無得救,集團式經營,不斷有新人加入,仲係個d 生產值得些少的新戶,圍繞個幾個point:去睇下學校 ...

我都覺得你地幾個都好煩,我唔係要你認同我地既意見或睇法。你地都不斷係咁loop邊間好呀,邊間一線呀,仲搵好多n年既info出黎。唔知邊個煩厭啲呢。你估整係你地識搵資料睇,你地分析得好啲。sorry, I don't think so. 你地覺得煩厭,唔該唔好再入黎食花生囉。

Sunny_Dad 發表於 17-9-28 18:53
呢個post 無得救,集團式經營,不斷有新人加入,仲係個d 生產值得些少的新戶,圍繞個幾個point:去睇下學校 ...
你又唔好咁多疑,唔係我個女要上小一我都唔入黎睇啦,你估好得閒咩日日追住啲post睇,揀小學都係離不開去開放日了解下間小學,正如初生b大多數都係食同瞓,唔會有一個初生b係識行識走識寫字嫁嘛?大家揀小學嘅方法相同有問題?我反而想知你有咩揀小學嘅心得同大家分享下,齋睇數據?唔洗去嗰間小學了解?嗱。。。我係真心求教嫁

請問各位在16校網中,那一間跟康山差不多?也是happy school?
勵志會梁李秀娛紀念小學? 救世軍韋理夫人紀念學校?

mrbenetton 發表於 17-9-28 23:43
請問各位在16校網中,那一間跟康山差不多?也是happy school?
勵志會梁李秀娛紀念小學? 救世軍韋理夫人紀念 ...
救世軍韋理夫人唔係happy school

mrbenetton 發表於 17-9-28 23:43
勵志會梁李秀娛紀念小學? 救世軍韋理夫人紀念 ...

梁李都已經5再係happy school

無睇一日,點解康山呢個帖會去到第8版?
明天康山更好?

咁就已經解釋到康山為什麼咁受歡迎,當梁李及韋理夫人也不再是happy school, 手中只有15分的又想讀happy school只好選康山。

其實Happy School又不少, 從來唔只康山一間.

康山係一間唔差既學校, 我諗我係比呢個帖內面大多數表示支持康山既家長, 更早就推介康山 (早在2014年我發現佢升中派位有~25%升B1時, 已叫人派到都唔需要太擔心).

不過見到D人, 吹噓得真係太Over了.....

尤其係, 個班住係觀塘區既家長..... 真係咁多因為幼稚園推介而山長水遠過海返學? 坦白講, 如果重點係要 Happy School, 觀塘區有間短命小學 (辦學團體已經証明, 佢地有能力攪好中學同小學), 相信唔會比康山差, 而且頭2-3屆既畢業生既升B1比例, 一定比康山好添.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-29 08:45
其實Happy School又不少, 從來唔只康山一間.

康山係一間唔差既學校, 我諗我惢呢個帖內面大多數表示支持康 ...

其實除非有其他目的 (例如家庭本身打算之後搬去東區, 心儀東區果個中學網之類) 如果唔係日日咁樣過海去佛康就係為左HAPPY? 九龍D學校我唔識, 但估計九龍區應該都有好多HAPPY 吧?

小朋友日日咁樣番學都好辛苦下, 遇上暴雨果D, 打風呀突然要停課既日子就好煩
我選校兩個條件為先: 近唔近同谷唔谷

我覺得happy sch 應該個個網都有一兩間吧??

求推介16區happy school, 現在每日陪太子做功課好似開戰咁

mrbenetton 發表於 17-9-29 09:53
求推介16區happy school, 現在每日陪太子做功課好似開戰咁
申請插班過康山囉, 應該唔難
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

16網其實愛官hap 唔 happy?

mrbenetton 發表於 17-9-29 09:53

上年我都係 16網
間間都有了解過下
除左4 小龍外 間間都打著旗號happy school
但其實功課量 都幾沉重 (只不過學習無甘傳統)

想課程無甘傳統既
培僑 明德 崇真 梁李  

運動型
柴米 中原

音樂型
2 間基灣 培僑

升中理想
2 間基灣 培僑
(柴米和丘佐榮)升中一直都唔透明

tommyxsarah 發表於 17-9-29 10:16
上年我都係 16網
間間都有了解過下
除左4 小龍外 間間都打著旗號happy school

個人取向:舊基 培僑 明德 柴米

醒目開學勳章

hohoho888 發表於 17-9-29 10:03
16網其實愛官hap 唔 happy?
好多年前聽用家講好happy,近幾年已經唔係

hohoho888    發表於 17-9-29 11:45

bobbob 發表於 17-9-29 10:40
好多年前聽用家講好happy,近幾年已經唔係
好老實講, 除非間學校係會收取較大比例NCS既, 好似官立嘉道理咁, 否則官立小學一定唔會係Happy School

請教, 北衛前幾年都有好多人說 happy school (即是功課壓力較細), 但見佢個 forum, 有家長說已開始變了, 是否真呢?

雲牛 發表於 17-9-29 11:11
請教, 北衛前幾年都有好多人說 happy school (即是功課壓力較細), 但見佢個 forum, 有家長說已開始變了, 是 ...

上年親子王都以快樂學校來做標題!
不過呢間學校都幾難入...聽聞佢嘅叩門位多數留比衛理當!
係一間難得又快樂派位又出色嘅學校!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

雲牛    發表於 17-9-29 12:42
‹ 上一主題|下一主題