用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

Tong311 發表於 17-9-28 17:27
咁你真係好好,可惜對我黎講已經太遲,
不過都希望一可以keep住,加油。。
不過我更希望你明白,我地已經 ...
交咗表, 派埋個位俾你但你都可以唔去註冊, 再係大抽獎搏過

主動權一直都係你自己手上
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hohoho888 的帖子

其實中西區老趙譽為無寶校嘅區

keith_ccc 發表於 17-9-28 17:29

所以東區咪落後咗囉,D樓價,可以有潛力追貼中西區~~~

係, 佢仲教人上年乙2/3先放般小添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-28 17:28

路過,其實年年都有好多呢類資訊,家長要為小朋友選擇小學應該早d準備!
自行如中了,其實真係可以唔註冊,註冊了就真係無彎轉。

hohoho888 發表於 17-9-28 17:27
其實我地都有KEEP 住講呀
只是在唔同的post
我覺得 education kingdom 呢度小一選校內唔用校網來再分sub gr ...

希望日後家長可受惠

hkpapa852 發表於 17-9-28 17:28

可惜自行無左,心中第二心儀叩門已經無左,所以我都係110算

mcl203 發表於 17-9-28 16:11
若係大部分家長都能中乙1,咁又即係D家長自行配對策略成功了,勁過D某教授既雷動計劃~~~
...
我同意, 其實都真係搏家長配對得好, 唔好一窩蜂去某一間.

Penipony 發表於 17-9-28 17:26
呢d係我地做家長嘅事... 人地無義務去「解說」「講解」... 主動被動好似掉轉左? ...

你係咪誤會左我意思??我好似無話有義務???
不過點都好,多謝你提點我言語方式有錯令你誤會

你地搵既資料,我一早睇曬,啲周年報告、訪問,我自己上網不停搵,搵小學,唔係剩係睇升中數字,要升中好既話,一山還有一山高,成日話教育制度唔好,政府唔好,令到咁多學生跳樓,根本多餘,比最大壓力小朋友既,咪係家長囉,你話咩啟基開放日,我都有去,但完全吸引唔到我,我又請問你有無去呢??啟基有無去?康山有無去??如果無既,其實你唔使回帖,唔使買花生,更加唔使令呢個POST不停置頂,令到啲唔關事既人覺得煩親佢

Tong311 發表於 17-9-28 17:38
你係咪誤會左我意思??我好似無話有義務???
不過點都好,多謝你提點我言語方式有錯令你誤會
...
唔好意思,其實我只係想講我地做家長嘅應該主動去了解,而不是被動地等資料等分享。無心冒犯

子翹 發表於 17-9-28 17:48
你地搵既資料,我一早睇曬,啲周年報告、訪問,我自己上網不停搵,搵小學,唔係剩係睇升中數字,要升中好既 ...
呢位家長唔使咁激動, 大家都係討論下唔同觀點, 睇多啲知多啲.
我回POST都係純粹分享去年有見過的經驗, 作為路人甲, 我唔覺大家討論有咩問題.

啟基有無去>有, 我連開學簡介會都有去添
康山有無去>有, 仲有同校長whatsapp過添

回覆 子翹 的帖子

唔使咁嬲嬲豬嘅...佢地又無話康山唔好....只不過讚緊另一間學校啟基都幾好。
全區間間好粒粒階星唔好咩?

littlerabbitmom 發表於 17-9-28 17:59
呢位家長唔使咁激動, 大家都係討論下唔同觀點, 睇多啲知多啲.
我回POST都係純粹分享去年有見過的經驗, 作 ...

我唔係話你

Penipony 發表於 17-9-28 17:54
唔好意思,其實我只係想講我地做家長嘅應該主動去了解,而不是被動地等資料等分享。無心冒犯 ...

傻la.無事,
其實我都了解過,搵左資料,參加左5少ga openday..只係我覺得佢地好好,可以有咁多資料,所以覺得日後可幫到更多新手媽媽

子翹 發表於 17-9-28 18:01
我唔係話你
放心, 我無對號入座.

只係想講generally覺得每位會員都係分享唔同既見解啫, 就算大家睇法唔一樣都無咩問題.

嘩,尋日睇都冇咁多板,今日已經去到第7板,其實各取所需啦,作為家長嘅我哋唔好咁幼稚人哋話嗰間好就去嗰間,自己小朋友嘅性格自己最清楚,人哋嘅小朋友讀到唔代表自己個小朋友讀到,夾硬放自己小朋友去谷嘅小學有乜意思呢,到最後谷到佢哋窗口當門口咁跳左出去就無謂啦,我個女今年都係上小一,我從來冇因為網上嘅評論而左右自己嘅思想,平心而論,問下自己想揀邊類型嘅小學?好谷,小谷定唔谷?再自己去了解下間小學,唔係話啲三姑六婆話北衛( for example) 好啵就呢間啦,個小朋友係自己定係啲三姑六婆?好同唔好嘅小學都有人中意,唔需要太介意自己間小學係咪大 熱,大熱嘅小學讀到啲小學生有情緒病大有人在,冷門嘅小學讀到做成功人士都有,係讀到書去邊一類小學都讀到書,最重要係小朋友中意返學,讀得開心,唔好做高分低能

blueaqua    發表於 17-9-29 10:28

kawaii262003 發表於 17-9-28 18:41
嘩,尋日睇都冇咁多板,今日已經去到第7板,其實各取所需啦,作為家長嘅我哋唔好咁幼稚人哋話嗰間好就去嗰 ...

呢個post 無得救,集團式經營,不斷有新人加入,仲係個d 生產值得些少的新戶,圍繞個幾個point:去睇下學校,學校在進步中,唔好去谷嘅學校,校長好好,今早要擺第一位先有機。。。。真煩厭

kawaii262003 發表於 17-9-28 18:41
嘩,尋日睇都冇咁多板,今日已經去到第7板,其實各取所需啦,作為家長嘅我哋唔好咁幼稚人哋話嗰間好就去嗰 ...

如果個個都咁清楚自己想點,D磚家要食自己了
‹ 上一主題|下一主題