用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 佛教中華康山學校 net 14 佛教康山 20分都要抽
樓主: Janicekp
go

net 14 佛教康山 20分都要抽   [複製鏈接]

hohoho888 發表於 17-9-28 16:23
六年級一級得廿幾人, 我想像到可以好"關愛"...
康山同啟基, 過去N年既小六, 都只有2X人

2015-2016年, 啟基有27人, 佛教康山用番百份比去計, 只有26人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-9-28 16:24
上年都好似有幾位家長力推啟基㗎~~~
唔知幾時老趙會將佢列入"隱世好學校"呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hohoho888 發表於 17-9-28 16:16
頭先先研究緊, 其實啟基係咪衰在promotion?
然後又睇番點解九龍啟基同北角呢間基啟差咁多呢,
然後 ...

對比起其他同區小學,啟基真係太低調,資訊太少!搞到變左惡性循環,以訛傳訛。

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:19
啟基唔關愛咩?

以前D人都係話, 啟基只係關愛有餘, 學術能力不足喎? 而且依家周圍D人都係話佢學校Happy但學 ...

其實我個人應為 搞得happy school 之餘都要搞好 學術來升中

如果happy school 得黎 又兼顧唔到學業 happy school 真係只有happy ?

所以其實我好欣賞 14 網有幾間學校 兩者 兼顧得好好既學校

而港同更是成功既表表者

其實再google 一下

學校巡禮﹕啟基學校(港島) 助學生減壓 設功課堂 放學一身鬆
https://news.mingpao.com/pns/dai ... 00005/1480961759213
【明報專訊】在一片不做「功課奴隸」的抗議浪潮聲之中,啟基學校(港島)沒有刻意減功課量,但在本學年每天增設40分鐘「功課堂」,由班主任親自主理,再配合同樣新設的「340」拔尖保底計劃,幫助學生在校內專心完成功課,遇上疑難,亦可即時向教師提問。

http://eastweek.my-magazine.me/main/34394
香港許多學校都推行創意學習,以發掘學生的不同潛能,以及培養多方面技能。啟基學校(港島)以創意學習作為重點發展項目,當中貫徹在視藝、音樂和體育三項範疇上,透過這些校本課程來發掘學生的潛能和興趣所在,過程中亦可以培訓學生與人溝通、耐性、專注和思考能力,還可以增加學生的學習經歷,學習成效自然相得益彰。

所以每間學校都唔會一面倒差哂, 其實呢類文章當然會避重就輕啦, 但可能真係話唔埋, 啟基可能是在默默向上游?

hohoho888 發表於 17-9-28 16:31
其實再google 一下

學校巡禮﹕啟基學校(港島) 助學生減壓 設功課堂 放學一身鬆

其實好多學校, 都係默默耕宏, 做好本業 (教好學生), 唔做Marketing

好似年年第一間出offer既私小, 一直被視為大眾水泡, 但你唔好理, 人地中學部既DSE成績, 比絕大部份B2A中學還要好, 亦比多間年年有過千人去考既直資學校出色.

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:36
其實好多學校, 都係默默耕宏, 做好本業 (教好學生), 唔做Marketing

好似年年第一間出offer既私小, 一直被 ...
是說音小??

09年轉手啟基
如果計番數, 大約2015年升中派位成績才是出手自啟基既成績...
睇番歷史, 是之前陳維周後期做的差才成為寶校
有可能是啟基想做番好少少成績先做maketing 都未定..

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:25
唔知幾時老趙會將佢列入"隱世好學校"呢?

搞搞下個帖變左做

"全港唯一一區無寶校,14網啟基 (港島) 大平反"

happypapapa 發表於 17-9-28 16:49

搞搞下個帖變左做

或者是:
"全港唯一沒寶校神網 -  14網粒粒皆星"  

happypapapa 發表於 17-9-28 16:49

搞搞下個帖變左做

再黎,東區樓價現筍盤,位處強校網,可以趁低吸納~~~

Felix223    發表於 17-9-28 17:03
hohoho888    發表於 17-9-28 17:03

hkpapa852 發表於 17-9-28 16:19
啟基唔關愛咩?

以前D人都係話, 啟基只係關愛有餘, 學術能力不足喎? 而且依家周圍D人都係話佢學校Happy但學 ...
16網邊升B1只間得1X%??

hkpapa852    發表於 17-9-28 17:07

回覆樓主:

waa你地好勁啊。。點解依家可以搵到咁多有用資料ga??!
如果當日有家長想了解學校時(包括我,當時真係無睇依d.更5識搵!!),你地都有依份精神去搵多d資料俾我地參考下就好la...

不過都過左去,依家大把家長都已經決定左,又已經交左表,所以我估計大家都5會想再理會點放111或110等等,只希望順利入到自己心儀ga學校,更希望小朋友入到學校適應快d.學習好d.希望如用家及在校學生講ga一校,校長老師努力無白費!!

Tong311 發表於 17-9-28 17:07
waa你地好勁啊。。點解依家可以搵到咁多有用資料ga??!
如果當日有家長想了解學校時(包括我,當時真係無睇 ...
從來去瞭解學校既基本方法都係呢幾個:

1. 睇下學校校網,
2. 睇下學校既校務報告, 校訊, 升中派表現等
3. 去學校簡介會 (啟基9月16日都有攪咗個簡介會, 有幾多人知? 又有幾多人有去呢?)
4. 係返學放學時間, 去學校附近留意下

當然, 仲有好多方法

hkpapa852 發表於 17-9-28 17:14

1. 睇下學校校網,

<-- 呢個好重要, 特別係想知道一間學校既校風點...

hkpapa852 發表於 17-9-28 17:14

1. 睇下學校校網,

如果你地係9月頭,每一間學校都好似依家咁解說下,講解下,俾d資料,我覺得係一件好事,但依家先做依樣嘢太遲了。
希望你地keep住,下年可以幫助更多媽媽

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 17-9-28 17:16

尤其自己放學嘅高年班學生

hohoho888    發表於 17-9-28 17:26

Tong311 發表於 17-9-28 17:18
如果你地係9月頭,每一間學校都好似依家咁解說下,講解下,俾d資料,我覺得係一件好事,但依家先做依樣嘢 ...
其實有D嘢我每年都有做, 只係大家唔睇啫!

如果你地係9月頭,每一間學校都好似依家咁解說下,講解下,俾d資料,我覺得係一件好事,但依家先做依樣嘢 ...
呢d係我地做家長嘅事... 人地無義務去「解說」「講解」... 主動被動好似掉轉左?

hkpapa852 發表於 17-9-28 17:21
其實有D嘢我每年都有做, 只係大家唔睇啫!

咁你真係好好,可惜對我黎講已經太遲,
不過都希望一可以keep住,加油。。
不過我更希望你明白,我地已經決定左,請你都用另一角度支持我地,同理心好重要,我知道你比較有經驗,有資料係手,但都係嗰句,我地已經交左表

其實我地都有KEEP 住講呀
只是在唔同的post
我覺得 education kingdom 呢度小一選校內唔用校網來再分sub group 是令人有d 難睇

‹ 上一主題|下一主題