用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 歡迎對現時km發出提問,會盡能力解答^^! ...
go

歡迎對現時km發出提問,會盡能力解答^^!   [複製鏈接]

7    0    0    0

Elaine.F 發表於 17-9-27 17:22
Thank you for asking

請問超細B考K有機嗎?

N班interview請問有什麼要留意?三月B大機會嗎?但我的小朋友坐唔定呢,希望下年in時會好D

sweetbride119 發表於 17-10-1 18:42
國慶和中秋節學校有無主題介紹一下,讓小朋友知道有什麼特色文化觀念。

50min Net teacher 都幾好,K2英 ...

學校好重視每個節日 , 基本上每個節日都有慶祝活動的, 如果你去interview , 會有一本校刊派比你睇, 就知道有好多活動相睇 , 真正活動教學 。例如國慶會玩有關國旗、升旗既遊戲;中秋有花燈會, 會校內熄燈玩的; 萬聖節有戶外攤位遊戲、著costume 番學玩; 聖誕有校內+校外聖誕聯歡會 , 校內有聖誕老人派禮物, 校外party , 老師會同佢地排練, 每班都會上台表現節目; 新年更加有大型年宵 , 老師會整左十幾檔年宵攤位, 小舞台比小朋友玩, 呢度只係上學期 其中既節日活動。平日有時又有兩文三語故事日、 各式講座、主題式生日會等等  , 小朋友番學真係好開心

李大大 發表於 17-10-2 00:54
學校好重視每個節日 , 基本上每個節日都有慶祝活動的, 如果你去interview , 會有一本校刊派比你睇, 就 ...

新年仲會有醒獅舞龍表演、 團年飯 ;復活節有尋蛋活動, 端午節有爬龍舟遊戲 ; 另外又有校園野餐樂、 BBQ 、打邊爐, 暑假前仲有玩水日, 帶泳衣番去換 同老師同學打水戰 , 又有校外運動會、 親子旅行。 活動真係全年無休的(emoji)(emoji)(emoji)
學校語境我覺得好好呀, PN,K1 雖然係中文班主任。但每日都有普通話同英語NET 專科專教老師上堂, 我小朋友讀完pn 一年 已可以有信心咁全英文對答,亦都有聽到佢間中講下普通話, 相信到k2 已有良好基礎去應付全英普語境學習

請問KM鍾意咩類型的學生?

好動?文靜?

回覆樓主

請問知唔知上星期五生日會什麼主題呀?
我見生日袋內有支洗手液,是生日會禮物嗎

請問今年k幾時interview? Thanks

回覆 kkylaw 的帖子

好似 11月4 或11

回覆樓主:

請問K1 考乜野,想知個內容…

李大大 發表於 17-10-2 01:03
新年仲會有醒獅舞龍表演、 團年飯 ;復活節有尋蛋活動, 端午節有爬龍舟遊戲 ; 另外又有校園野餐樂、 BBQ ...
請問你屋企係唔係有講英文的工人姐姐照顧小朋友啊? 如果無, 咁學校的語境真係超勁!

Am thinking if it's good to be the K3 student? How about the Graduated students to go after?

iababy 發表於 17-10-10 12:11
請問你屋企係唔係有講英文的工人姐姐照顧小朋友啊? 如果無, 咁學校的語境真係超勁!
...

家中有菲工人, 不過我小朋友唔痴工人, 我自己係ftm 自己湊開, 工人只幫手做家務, 我同老公係用廣東話同小朋友溝通。
加上工人既口音同學校NET 明顯唔同, 留意到小朋友英文發音係跟住net 的 同埋好準確, 例如留意到佢認讀英文字如EGG , 佢係明顯有著重尾音, egg(少少似k 音尾)同埋加埋phonics 讀法0係前面,, 呢d細節野 相信呢d係學校功勞
當然小朋友都會同工人講野, 如要求幫忙拎d野比佢用或玩 , 有時工人又會一齊同佢玩下咁, 佢會自動對番工人講全英文, 因為工人唔識中文

回覆樓主:

請問KM現在K1 AM 有多少人? 分了多少班?

想請問am 同pm 班,每班人數同教學模式有否不同?
另想問學校課後有冇課外活動或興趣班比小朋友參加?
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題