用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師推薦申請入資優学院
樓主: PandaVV
go

老師推薦申請入資優学院 [複製鏈接]

識人係資優仔但唔系績優,俾埋報告學校,學校都唔推薦佢去,只系推薦頭幾名的同學,同學有提名,又嫌遠又話無野岩,唔去報course,自己個仔睇住program個list,只得個恨字,樣樣都話想去上,媽咪惱得制,自己幫阿仔報,阿仔上得好開心

回覆樓主:

其實樓主的子女是績優還是資優呢?又或是雙優呢?

資優學苑真係好多嘢比同學"玩",阿仔小二時已上課程,小學時參加過海岸考察,到中學實驗室上課,到"可觀"參加天文學課程,上到中學又去過星加坡的資優學校交流,中一已到大學上課程(已修到大學學分),如果同學被推薦又肯主動學習,個人經驗覺得對同學獲益不少的。

asweetmom 發表於 17-9-28 19:47

基本上,係績優,但數學程度已經升了二級。
小二已經自己去学化学原素表和了解成份組合,水/金/鉛/銅等於.... 了解因子結構。

小學無科學科,自己會上網找資料睇。兒童的科學/学習是他最愛看的書。

第一次參加過世界數學比賽,沒有温習都有幾好成績。学校數學老師(幾位)都表示他有天份,叫我們(家長)比多d機會,給他發展。

asweetmom 發表於 17-9-28 19:47

我唔覺他是資優,因為很多年前,CAC 做完評估後,結果話唔係資優(未達到水平)。

醒目開學勳章 貢獻勳章

PandaVV 發表於 17-9-28 22:52
基本上,係績優,但數學程度已經升了二級。
小二已經自己去学化学原素表和了解成份組合,水/金/鉛/銅等於. ...
係資優呀!
佢有好奇心,有學習動機!
出去做test要操嘅都唔係真功夫,我仔去WCT都係當玩
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實好多人對資優有誤解,以為佢地有問題、天才、唔駛教就識

其實資優係人口嘅3%,佢地轉數快、理解能力強、舉一反3、記性好、好奇,好多時學得太快被誤以為唔專心

IQ test準唔準要睇狀態,但無prep都响WCT有好成績,已經有入讀全世界資優課程嘅通行証!
恐龍家

在我女兒的小學就算被推薦大部分同學都不參加,家長認為績優比資優更重要。

點解唔參加呢?參加就算對成績無幫補都好,起碼可學多啲嘢,開拓視嘢。

小學课程其實無咩嘢讀,所謂績優,只是不斷練習,減少出錯而己。

醒目開學勳章

judy 發表於 17-9-29 10:24
點解唔參加呢?參加就算對成績無幫補都好,起碼可學多啲嘢,開拓視嘢。

小學课程其實無咩嘢讀,所謂績優 ...
我仔學校D家長反而好想小朋友去,學校無提名佢去,都自行報名去。

我仔學校D家長反而好想小朋友去,學校無提名佢去,都自行報名去

合理。

judy 發表於 17-9-28 18:29
正價好似係光頭變A。

識野!

你係我果代?

講保守D 費事俾人話。

而家IGSCE 幾多條A 好似好勁咁。

但據說係比GCE O LEVEL 更淺。

我果代就知咩料。

小曳人 發表於 17-9-29 08:21
係資優呀!
佢有好奇心,有學習動機!
出去做test要操嘅都唔係真功夫,我仔去WCT都係當玩

什麼是 WCT?

judy 發表於 17-9-29 10:24

小學课程其實無咩嘢讀,所謂績優 ...

所以我而家儘量唔俾細路做額外練習題。

費事佢壞腦。

識野!
你係我果代?
講保守D 費事俾人話。

就算依家都係。阿大阿二識得讀得好一般的提早着草番拜,回來時己成手火箭報神科。不過,咁樣佢地要遲一年畢業。

judy 發表於 17-9-29 11:38
就算依家都係。阿大阿二識得讀得好一般的提早着草番拜,回來時己成手火箭報神科。不過,咁樣佢地要遲一年 ...

報得入神科乎?

所以我而家儘量唔俾細路做額外練習題。

費事佢壞腦。

不是練壞腦問題。小朋友慢慢長大,自自然然會小心、少出錯。如到小五六仍低分,咁一是唔係唔小心問題。

操練,只是浪費時間,不如讓孩子玩去。

不要睇小玩,越叻嘅小朋友越喜歡玩同識玩。

judy 發表於 17-9-29 11:47
不是練壞腦問題。小朋友慢慢長大,自自然然會小心、少出錯。如到小五六仍低分,咁一是唔係唔小心問題。

...

不是。會壞腦的。

因為操練得多,一埋位就係某固定思維切入問題。只係做機械人。

回覆 retriever 的帖子

有道理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 17-9-29 11:30
什麼是 WCT?
就係樓主講嗰個World Class Test 世界數學測試
恐龍家

小曳人 發表於 17-9-29 12:46
就係樓主講嗰個World Class Test 世界數學測試

點樣先算 無 PREP (無上 COURSE?)?

點樣先算 WCT 好成績?
‹ 上一主題|下一主題