用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢 ...
樓主: thebaby
go

去完聖若瑟英文小學面試後,小孩發惡夢   [複製鏈接]

H9713325 發表於 17-10-4 15:24
上一代教育主流都係嚴厲責罵主導, 點解唔見有學生去跳樓?...現今教育唔再主張責罰,但點解反而咁多細路去跳 ...
鬧人都有技巧的,而且睇不同情景。如果可以比小朋友明白,鬧佢係為咗佢好,其實老師都係關心愛護學生的,咁被鬧嗰個就通常唔會發噩夢。雖然小朋友細細個,但都可以感受到老師對自己係喜愛多啲,還是憎多啲。

如果感受到老師其實係好憎自己,厭惡自己,再被鬧,一定會好唔開心 。

Felix223 發表於 17-10-4 15:32
不過...用被強姦呢個例真係唔適合嘛!比著任何人遇到都未能承受到。
呢個帖都係小事一則,無必要咁激動。
...

係囉,用詞好似唔係好恰當。我曾同用家了解過(幾年前)用家兩個仔先後入讀,一個順風順水,一個就非常唔開心,父母仲曾經聽過老師講一D令人upset 的說話,只可以講同一間學校,有人歡喜有人愁,呢個世界沒有perfect school,做父母可以的就係報讀前多了解下學校適唔適合自己個小朋友,而我地又可晤可以配合到學校的要求,做到家校合一呢?

Felix223 發表於 17-10-4 15:23
討論還討論,唔使又被強姦、又跳樓做例子吓!
其實成件事,小朋友所講表有時未必係事實全部,可 ...
有啲人永遠都只有自己觀點架,慳番啖氣! 都係果句,早啲發現唔係自己果套教育理念既話,其實應該要感恩先啱!

HK-MAN 發表於 17-10-4 15:43
有啲人永遠都只有自己觀點架,慳番啖氣! 都係果句,早啲發現唔係自己果套教育理念既話,其實應該要感恩先啱! ...

係囉,百貨養百客。九龍灣St Joseph係好學校,我好buy呢類傳統型小學,我諗唔到呢個帖講咁耐咋!

唔係危言聳聽,跳樓其實唔係真係好遙遠既事黎...價值觀呢D野都係細細個開始成型.....親子教育往往決定小朋友往後對社會既睇法呀...

Felix223 發表於 17-10-4 16:05
係囉,百貨養百客。九龍灣St Joseph係好學校,我好buy呢類傳統型小學,我諗唔到呢個帖講咁耐咋!
...

可能係,未係適當時間停止啫。做家長,有邊個未見識過家教既利害吖,兩邊家長望住事情發生,都可以變成有偏差,何況,係轉述~~~

thebaby 發表於 17-9-27 00:02
我家小孩,去完這間面試后,說很怕和睡不著,説被老師罰!
之后的面試也被嚇怕了,大家有冇類似情況,你們 ...

我兒子說老師很惡

回覆樓主:

我覺得都唔需要再討論落去,樓主已經冇回覆佢有冇向學校反應件事。真與假我覺得對學校,以及佢哋嘅老師真的唔公平。如果大家覺得呢間學校唔適合佢嘅唔好接受佢哋嘅offer未得囉!

applering 發表於 17-9-28 11:05
以為灣仔果間
你估灣仔果間小嘢呀!

anpanman_baby 發表於 17-10-4 15:43
係囉,用詞好似唔係好恰當。我曾同用家了解過(幾年前)用家兩個仔先後入讀,一個順風順水,一個就非常唔 ...

想不到大家有咁大的回响,也感謝一些pm我jm講番一些實況,我只能説公道自在人心, 事實勝於雄辯。

的確,真的好感恩,知道事實的真相,就不會錯配(無論對我小孩或是對學校來說)。我相信這間學校和我小孩再不會有緣再見。

另外,回應一下部分jm要求我和學校對質,但監於此校數年前已有前科的新聞,而校方的回應實在令人失望,我也不打算浪費我和小孩現時小一選校寶貴的時間,請大家見諒。

很同意這位jm,總括來說,真的有人歡喜有人愁。

其實九龍灣聖若瑟小學出名有要求...... 每隔幾年唔學生上報就到教師上報, 所以呢間學校有惡老師係好正常既事.

個人認為可能係小朋友太過敏 (見得惡人少)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-6 10:50
其實九龍灣聖若瑟小學出名有要求...... 每隔幾年唔學生上報就到教師上報, 所以呢間學校有惡老師係好正常既 ...

至今阿仔都好喜歡學校,喜歡老師,經常積極爭取老師的貼紙或印仔。如果老師較兇惡,也是好事,可訓練小朋友的抗逆能力。

我今日有再問返我個小朋友,佢話面試當日的確係有老師拍枱同大聲,我問仔仔咁老師點解會咁惡,佢話老師用英文問,what is your name? how are you?個小朋友聽唔明,仲話老師你講乜鬼呀?之後仲跳上張椅度!我仔仔仲話有D小朋友唔聽老師話,幾個小朋友喺度玩包剪泵,所以老師先惡!我問仔仔咁你怕唔怕老師咁惡,佢話唔怕,小朋友拽,搗亂,老師惡係應該嘅!非常感恩,仔仔有咁嘅唸法。到目前in咗咁多間,他說第一係中意聖若瑟!

rayseed 發表於 17-10-6 22:15
我今日有再問返我個小朋友,佢話面試當日的確係有老師拍枱同大聲,我問仔仔咁老師點解會咁惡,佢話老師用英 ...
知道個真相都好既, 至於小一面試, 駛唔駛去到拍枱同鬧人, 就真係 no comment.

cherrieshum 發表於 17-10-6 17:38
至今阿仔都好喜歡學校,喜歡老師,經常積極爭取老師的貼紙或印仔。如果老師較兇惡,也是好事,可訓練小朋 ...
我記得之前你都掙扎過呢間offer,到今天都應該沒有後悔吧!

fdsafdsa 發表於 17-10-9 12:06
知道個真相都好既, 至於小一面試, 駛唔駛去到拍枱同鬧人, 就真係 no comment.  ...

我覺得鬧人冇問題。

面試場合有小朋友跳上張椅又猜情尋,老師唔鬧唔控制秩序,影響其他面試小朋友,咁又唔通係啱?

至於拍枱,當然最好就唔好拍,但若小朋友失控影響他人,我傾向體諒個老師,多過啲被人鬧嘅小朋友囉。

siden 發表於 17-10-9 13:22
我覺得鬧人冇問題。

面試場合有小朋友跳上張椅又猜情尋,老師唔鬧唔控制秩序,影響其他面試小朋友,咁又 ...
面試跳上枱又唔需要鬧,影響學校聲譽就唔好啦,應該直接請佢地出去,叫父母帶走...

HK-MAN 發表於 17-10-9 13:35
面試跳上枱又唔需要鬧,影響學校聲譽就唔好啦,應該直接請佢地出去,叫父母帶走... ...

agree, 直接請佢走比較可取, 老師鬧一個, 同組另外十幾個人睇住你鬧人, 做法唔專業......而且唔只一個人有類似遭遇, 以乎唔係單一事件.

希望相關老師們可以反省, 應該有更好處理方法.....

fdsafdsa 發表於 17-10-9 14:29
agree, 直接請佢走比較可取, 老師鬧一個, 同組另外十幾個人睇住你鬧人, 做法唔專業......而且唔止一個人有 ...
懂得控制自己情緒既老師,真係唔需要鬧..直接搵人帶佢走,都冇機會做你學生啦.
反而係自己學生,有責任要教好,惡少少都還有理由.

我之前帶仔去見英華, 有小朋友發脾氣, 排隊用腳踢老師, 老師出來叫家長接回小朋友, 主任即時話唔緊要, 比時間佢等一等再入去, 結果小朋友真係有機會再入課室, 但在課室又大叫, 老師都只係叫佢坐一邊 (呢part 我仔講比我聽), 相比呢間老師拍枱, 又真係
‹ 上一主題|下一主題