用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 ORT 真心求教(emoji)(emoji)
go

ORT 真心求教(emoji)(emoji) [複製鏈接]

真心求教
想找ORT俾女女看,小女4歲未看過ORT, 想由level 1+ 開始,但見分好多 decode, more sentences, stories 之類既分法。眼花了,到底從何開始?

另外,我不能常伴讀,希望我不在家時她都可以聽,有相關音頻audio 可以伴讀的嗎?
   0    0    0    0

Oxford story tree 系列有CD+workbook

回覆樓主:

四歲可以睇一本"six in bed" 介紹kipper一家, 跟住由read at home level1開始睇到level 3。
之後睇ORT stage 3 -5。
個人意見係唔好睇 level 1至2無字得圖畫果d

edutm 發表於 17-9-28 06:58
四歲可以睇一本"six in bed" 介紹kipper一家, 跟住由read at home level1開始睇到level 3。
之後睇ORT stag ...

非常感謝啊
那level 1 是否還有
level1+ decode and development
Level1+ more sentences
Level1+ more stories

是否要全部讀完? 見到有好多本

回覆 thin1thin 的帖子

要看看睇書的目的,如果只係伴讀,陪養閱讀習慣,每個 level 不用看太多。但如果要小朋友認常用字,又練下拼音,就要多看一點,因為上一個 level 已經多好多不同,比較深的字。

山貓姐 發表於 17-10-2 20:27
回覆 thin1thin 的帖子

要看看睇書的目的,如果只係伴讀,陪養閱讀習慣,每個 level 不用看太多。但如果要 ...

謝謝 還是先去圖書館借來看看

edutm 發表於 17-9-28 06:58
之後睇ORT stag ...

點解唔建議睇冇字果啲既?因為我有啲想買,但又同樓主一樣眼花同好confused. 不過我bb 得16個月

ultra_din 發表於 17-10-8 22:46
點解唔建議睇冇字果啲既?因為我有啲想買,但又同樓主一樣眼花同好confused. 不過我bb 得16個月
...

無字果d要自己create story, 如果佢成日睇,我可能次次作一次故仔,自己英文又唔好怕講到佢無興趣,所以我寧願有字跟住讀。

簽名被屏蔽

淘寶有點讀筆,小朋友可點讀ORT
‹ 上一主題|下一主題