用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校,可以教我嗎?
樓主: 11111
go

升中選校,可以教我嗎? [複製鏈接]

Fanny_ma 發表於 17-9-26 22:42
羅定邦收生門檻的提高了,而且都收爆學生要截人龍,但不論如何我認為收生只屬其次,最重要是過程中怎樣培 ...

其實收生對直資頗重要的。因為最基本,收少一個人,收少政府一份錢。如求其收生,亦苦了老師,事倍功半。而且,就算想求其收,都要用學生才行。

很高興看到他們收生理想。

HM168 發表於 17-9-26 17:00
匯基東九龍攪緊 IGCSE in S4 curriculum in 2018/19 學年. 再遲啲 GCE A Level >>>>唔見WEBITE 有提及?
...

校長上星期出俾家長嘅通告講

利申: 校長亦講唔知申唔申請到, 50% 50%咋

Yanamami 發表於 17-9-26 17:07
我都係諗紧李兆基……

好奇一問, 妳係咪唔止2個女? 因為妳係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530507&extra=page%3D1&page=3 提過有 2 個女. 而妳係依家呢度話諗紧李兆基 (今年年初時我女考到李兆基時妳亦曾問我真係唔考慮吓李兆基?!), 妳仲有小朋友嚟緊升中?

小時了了 發表於 17-9-27 12:51
好奇一問, 妳係咪唔止2個女? 因為妳係呢個帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid= ...
Yanamami 係幫樓主諗,佢兩個女都過晒呢個階段啦

Yanamami    發表於 17-9-27 15:31
小時了了    發表於 17-9-27 13:18

701003 發表於 17-9-26 20:59

嘉道理是band3? 有冇分地區攪珠?

11111 發表於 17-9-27 15:01
嘉道理係主收NCS, 成績唔理想好正常
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

11111 發表於 17-9-27 15:01

我覺得應該話本地家長多不願意小朋友跟NCS一起唸書,學校比較無咁受歡迎。

但直資的話,家長又願意喎。

最近新趨勢係好多過往多NCS又成績OK既直資都少左NCS,多左本地學生。

我都覺得嘉道理同東涌的基信可能最合樓主的case, 最多讀一兩年再轉出來, 會好過去本地band 2尾band 3的中文中學.

回覆樓主

依家有啲概念了,如果就埋地區真係冇咩選擇
‹ 上一主題|下一主題