用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校,可以教我嗎?
樓主: 11111
go

升中選校,可以教我嗎? [複製鏈接]

小時了了 發表於 17-9-26 12:02
樓主住元朗區, 英文好, 直資新界西我建議試吓考香港青年協會李兆基書院 HKFYG Lee Shau Kee College (英文 ...
我都係諗紧李兆基……

回覆樓主:

你孩子情況,可選擇大埔羅定邦,雖遠,有朋友就是你的情況!

11111 發表於 17-9-26 11:02
我只知道宏信有IB 課程。如其他直資學校好似DSE , 如果我女考DSE 一定攪唔掂啲中文,仲冇冇其他選擇?我唔 ...

好多直資都有第二條路你㨂,唔一定要IB。

Ib要校本評核,唔可以以自修生名義考,你咪考GCE囉。

如果你將來回本國,有張亮麗的考試成績就得,第二度唔會要中文、通識的。

其實樓主小朋友小學是中文小學? 如是以她情況大多數科因是中文而唔合格是好正常, 此種最好選英文的band 2 or band 3 直資, 讀一兩年再轉去高些band 的學校.  而中學因是全英, 相信成績會正常好多.

回覆樓主

多謝大家意見! 當時回港返香港時去過St Margaret 攞表格,當時佢地話我女唔識中文唔收,表格都唔比我攞。 我應該係邊度睇到邊間學校有IGCSE / IB 直資中學? 我有睇過東涌YMCA 、天水圍YMCA 各李兆基。以我女成績一定派B3學校,睇過B3學校全部都係中中。 唉!好煩

mother904 發表於 17-9-26 12:19
其實你既情況, 讀本地學校考DSE係應該可以唔考中文, 用外語代替 (因為無係香港讀滿六年常規小學中文課程,  ...

我女成績應該係B3學校,如本地中學B3係中中教學是嗎?我應該可以點做?

11111 發表於 17-9-26 20:40
多謝大家意見! 當時回港返香港時去過St Margaret 攞表格,當時佢地話我女唔識中文唔收,表格都唔比我攞。  ...

那是3年前了。你現在女女識D中文,去一些無要求中文太高又有GCE讀的學校應該唔難收。因為好多直資中學,學生上中二三四就出國了。

多謝大家意見! 當時回港返香港時去過St Margaret 攞表格,當時佢地話我女唔識中文唔收,表格都唔比我攞。  ...

Band 3,但英文強,去東涌港青基信,機會大D

你睇過個幾間,入左表先,如果英文底子好其實唔難入。

如果只係想要英文中學,林大輝讀著先。雖然坊間評語不好banding不高,但我覺得其實係加鹽加醋的後果。我識人在裡面讀緊,係真正英文學校,唔識英文好吃力,不過課程不難。9月頭NBA仲在這校表演友誼賽,小朋友要有很多運動,朋友仔大肥變小肥。如果你英文好其他科麻麻可以考左再想。大2千零三千一個月。

大埔羅定邦,英語最重要,可㨂考GCE。英文好唔難入。banding 2中間咁上下。你可搬去大埔住,租金也不貴。學費好似唔洗2千蚊一個月。

11111 發表於 17-9-26 20:48
我女成績應該係B3學校,如本地中學B3係中中教學是嗎?我應該可以點做?
...

西九龍海帆道,官立嘉道理中學,官校,免費,多外籍學生,可考GCE中文,外籍學生英文教學,第二語言可選法文!
Band 3易入

...

本地B2已經中中,Band 3更無得傾。所以不能靠派位。預算2000-3000蚊的直資吧。

701003 發表於 17-9-26 20:59

西九龍海帆道,官立嘉道理中學,官校,免費,多外籍學生,可 ...

nicolemummy 發表於 17-9-26 21:00

做乜啫,我大女就係嘉道理畢業生,順利會考,順利入U,依家在中大讀碩士!我女小六係band 1top,自行入嘉道理全靠中學時期的英文語境,會考拎A,家陣兼職幫人補習英文

wonglily    發表於 17-9-27 10:27
nobody2018    發表於 17-9-26 23:07

701003 發表於 17-9-26 21:06

我讚你嘛我諗唔到呢間,你諗到,你叻

...

樓主你既然已知小朋友係第三組別,四科主科仲有唔合格,住元朗,坦白講,李兆基、青年會未必會收,可能連面試都無!唔介意宏信學費貴,可能有機會獲得面試!大埔三育、羅定邦,都可能有機會面試!九龍可自行嘉道理中學!
我係EK咁多年,出名實際,直言band 1band2升中,大把人俾有用意見,我係少數留意Band3的人可Pm我傾

nobody2018    發表於 17-9-26 23:08

如果考羅定邦之類學校,可以考慮以Non Chinese student 身份報名,那麼中一起就可接受GCE 課程,否則初中中文科課程,都會追得吃力,尤其新學年羅定邦轉了新制度,新管理層。

Fanny_ma 發表於 17-9-26 21:45
如果考羅定邦之類學校,可以考慮以Non Chinese student 身份報名,那麼中一起就可接受GCE 課程,否則初中中 ...

可否講下新管理層?唔係那位女校長嗎?新學年那件老師的事有關嗎?

nicolemummy 發表於 17-9-26 22:11
可否講下新管理層?唔係那位女校長嗎?新學年那件老師的事有關嗎?

羅定邦特意換了前教育局副局長入校董會管學校,講到明要谷DSE成績,追上區內五間band1之類,谷了許多,大考改了佔全年成績4-50%,持續評估不再計功課分,只計tests,中六每個星期六都要回校參加模擬文憑試,Fail就要補底,未必再係大家所想既輕鬆,總之學校好像銳意升回以往BAND1尾,至於那個女校長,據小道消息好像話再交唔到亮麗成績,就可能換人,都唔知她可以留到幾耐,始終間學校沈寂這麼多年,由BAND1搞成甘。

Fanny_ma 發表於 17-9-26 22:33
羅定邦特意換了前教育局副局長入校董會管學校,講到明要谷DSE成績,追上區內五間band1之類,谷了許多,大 ...

好多來考羅定邦都係希望愉快和國際性學習。如果銳意變返以前大埔五大成績,又要時間。

不過出生率回升,對他們有利。今年在這裡聞說派位當天已收夠學生。

nicolemummy 發表於 17-9-26 22:38
好多來考羅定邦都係希望愉快和國際性學習。如果銳意變返以前大埔五大成績,又要時間。

不過 ...

羅定邦收生門檻的提高了,而且都收爆學生要截人龍,但不論如何我認為收生只屬其次,最重要是過程中怎樣培養這群孩子。據說羅定邦連訓導主任也換了,採取了較嚴厲制度管校風。
‹ 上一主題|下一主題