用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校,可以教我嗎?
go

升中選校,可以教我嗎? [複製鏈接]

小女回流返港讀本地學校3年級,今年六年級除了英文其他科不及格或剛合格。我應該選直資定統一攪珠?有邊間中學是英語教學。國際負擔唔到。我應該點選?本人住元朗區
   4    0    0    0

11111 發表於 17-9-25 11:19
小女回流返港讀本地學校3年級,今年六年級除了英文其他科不及格或剛合格。我應該選直資定統一攪珠?有邊間 ...

直資。元朗有些平D的國際類直資,不算貴。

派位的話,你女的成績會好蝕底。不宜參加派位。

王家爸爸    發表於 17-9-27 13:25
2jkidsfather    發表於 17-9-25 13:07

nicolemummy 發表於 17-9-25 12:39
直資。元朗有些平D的國際類直資,不算貴。

派位的話,你女的成績會好蝕底。不宜參加派位。

我只知道宏信有IB 課程。如其他直資學校好似DSE , 如果我女考DSE 一定攪唔掂啲中文,仲冇冇其他選擇?我唔係好識。

11111 發表於 17-9-26 11:02
我只知道宏信有IB 課程。如其他直資學校好似DSE , 如果我女考DSE 一定攪唔掂啲中文,仲冇冇其他選擇?我唔 ...

培僑/真道都有IB課程, 可以試多幾間, 因為宏信用家唔多, 唔係好清楚實際情況及口碑。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我只知道宏信有IB 課程。如其他直資學校好似DSE , 如果我女考DSE 一定攪唔掂啲中文,仲冇冇其他選擇?我唔係好識。

其實我唔係好識分 IB, IGCSE, GCE A Level 有咩野分別

赤柱聖士提反, 顏寶玲都有 IB 或 IGCSE, GCE A Level 課程

匯基東九龍攪緊 IGCSE in S4 curriculum in 2018/19 學年. 再遲啲 GCE A Level (重申: 攪緊, 教育局未批, 都唔知攪唔攪得成)

以我所知 IB, IGCSE, GCE A Level 學位有限, 唔係個個可以讀, 因為教育局審批 IB 學位唔可以多過考 DSE 學位的

以下純小道消息, 真係未經證實. 聽聞宏信有好多人當初考佢間學校諗住佢有 IB 讀, 但因為 IB 學位有限, 有學生無得讀 IB, 都有唔少人跳船唔讀佢高中.

我只知道宏信有IB 課程。如其他直資學校好似DSE , 如果我女考DSE 一定攪唔掂啲中文,仲冇冇其他選擇?我唔 ...
元朗宏信有IB, 但問題係, 直資學校最多只能有~1/3既學生可以考IBDP, 而且宏信暫時無乜track record.

其實你既情況, 讀本地學校考DSE係應該可以唔考中文, 用外語代替 (因為無係香港讀滿六年常規小學中文課程, 加上有外國戶籍).

不過, 以你女兒成績, 讀本地學制學校好難搵到間好既, 不如試吓D收NCS較多既, 如九龍區既聖瑪加利, 李國寶同顏寶玲.

或者去試埋蔡繼友, 全民可讀IBDP, 一定唔駛考DSE, 不過到Year 10時如果IGCSE成績唔達標只能考IB Cert, 無得考IBDP.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-9-26 11:43
其實我唔係好識分 IB, IGCSE, GCE A Level 有咩野分別

赤柱聖士提反, 顏寶玲都有 IB 或 IGCSE, ...
但問題係, 佢女女成績咁, 唔會有IB提供既直資會收吧!而且佢話無錢讀國際, 咁即係唔會出國升學, 咁即係都係要考DSE, 都要面對中文。唔好話有IB提供既直資, 呈二未考, 即係四、五年級成績表都係唔合格+剛剛合格, 我諗一般直資都唔會收了。

IGCSE其實係一個同會考水平接近既試, 其實好多名官津校都有叫學生係中四左右去報考測試吓自己水平

IBDP同GCE-AL係可以用嚟直升大學既課程, IBDP係國際認受 (不過中國同美國都唔多受), GCE-AL主要係英聯邦國家認受.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-9-26 11:50
元朗宏信有IB, 但問題係, 直資學校最多只能有~1/3既學生可以考IBDP, 而且宏信暫時無乜track record.

其實 ...
但係樓主女女成績咁, 你覺得顏寶齡、李國寶、蔡繼友會收嗎?

little_yolky 發表於 17-9-26 11:53
但係樓主女女成績咁, 你覺得顏寶齡、李國寶、蔡繼友會收嗎?
好難講, 顏寶齡、李國寶其實主收唔係B1學生, 尤其李國寶

所以我咪講埋聖瑪加利囉!

hkpapa852 發表於 17-9-26 11:56

就算唔係主收B1學生, 但樓主女女除咗英文, 其餘都係剛合格或唔合格, 我睇怕好大機會係B3, 要睇睇佢呈二會唔會發力升返上去, 但起點低, 點升都係B2尾, 想入呢D B1尾B2頭熱門直資, 真係好難好難。

小女回流返港讀本地學校3年級,今年六年級除了英文其他科不及格或剛合格。我應該選直資定統一攪珠?有邊間中學是英語教學。國際負擔唔到。我應該點選?本人住元朗區
樓主住元朗區, 英文好, 直資新界西我建議試吓考香港青年協會李兆基書院 HKFYG Lee Shau Kee College (英文直資); 又或另一間天水圍中華基督教青年會中學 (好似有中文/英文上堂)

二零一七/一八學年直接資助學校名單
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/school_list%20_e_tc.pdf

直接資助計劃資料
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/direct-subsidy-scheme/index/info-sch.html

little_yolky 發表於 17-9-26 11:59
就算唔係主收B1學生, 但樓主女女除咗英文, 其餘都係剛合格或唔合格, 我睇怕好大機會係B3, 要睇睇佢呈二會唔 ...
其實如果樓主女兒英文能力強, 其它科目都可以保持合格, 相信入到李國寶同聖瑪加利機會都唔低.

始終佢地收NCS較多, 選一準則未必只睇成績 (當然又唔可能成績太差, 所以至少要合格)

hkpapa852 發表於 17-9-26 12:02
其實如果樓主女兒英文能力強, 其它科目都可以保持合格, 相信入到李國寶同聖瑪加利機會都唔低.

始終佢地收N ...
所以, 一定要合格!

hkpapa852 發表於 17-9-26 11:50

其實 ...
其實你既情況, 讀本地學校考DSE係應該可以唔考中文, 用外語代替 (因為無係香港讀滿六年常規小學中文課程, 加上有外國戶籍).=== 呢個方法最好,慳錢之餘,將來又可以經jupas入大學
或者搵一間可以俾外籍同學考IGCSE中文的中學,有中文成績,將來留港或北上發展都較較方便,亦可以考政府工(假設IGSCE中文成績可以考到等同DSE合格的話)

今年伊斯蘭脫維善中學有個女生考DSE 25分入港大,佢都係用IGCSE中文配合DSE成績

hkpapa852 發表於 17-9-26 11:56

我估,呢2間都有D機會~~~

樓主會唔會考慮東涌港青基信? 大約BAND 2B 左右, 可選DSE 或A-LEVEL

聖瑪加利學費都唔平架喎 !

匯基東九龍攪緊 IGCSE in S4 curriculum in 2018/19 學年. 再遲啲 GCE A Level >>>>唔見WEBITE 有提及?

小女回流返港讀本地學校3年級,今年六年級除了英文其他科不及格或剛合格。我應該選直資定統一攪珠?有邊間 ...

直資!如果咁成绩派位5使諗啦
‹ 上一主題|下一主題