用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港滙豐咭在英國可在ATM提款嗎?
go

香港滙豐咭在英國可在ATM提款嗎?

由於學校仍未幫孩子在英國開户,咁孩子張香港滙豐咭在英國可在ATM提款嗎?

可以,但要在香港櫃員機上開通海外提款功能.每次手續費匯豐是港幣20元.不過在英國唔是每個櫃員機都可以提款的.

NanaLi1127 發表於 17-9-25 00:10
可以,但要在香港櫃員機上開通海外提款功能.每次手續費匯豐是港幣20元.不過在英國唔是每個櫃員機都可以提款 ...

oh要在香港ATM開通海外提款供能,但他身在英國,頭痛!THANKS

回覆樓主:

好似有網上理財可啓動功能!

如果冇網上理財,就算親自致電到HSBC,都冇法開通。 除收$20 另匯價mark up 1%, 不過這方法比零用是最好。

回覆樓主:

今次我也用海外開通的東亞咭比我女去用,因為唔知北愛可以係邊間襟機,所以我叫佢係LHR襟定先,每次手續費$15HKD,仲要啲$係入往來户口,不是儲蓄户口(我試過啲$全部係儲蓄户口,原来攞唔到$的,之後立即網上過户去往來,最後阿女先攞到)

hennyyoyo 發表於 17-9-25 04:09
今次我也用海外開通的東亞咭比我女去用,因為唔知北愛可以係邊間襟機,所以我叫佢係LHR襟定先,每次手續費$15H ...

最衰係英國滙豐行咗2次都未開到户口,我己有學校信、有帶passport 及BRP咭都唔得,要住址證明,又要學校再寫多一次信,今個星期六老師再帶呀仔再去多一次開户,今次己第三次,如不成功就算了,唔鬼開,我之前比佢的錢己用得七七八八,因為臨時有好多野買,一個小朋友在外,最緊要有錢佢個心才定D, 10月放Term break去Guardian度住,先叫Guardian比住D錢佢駛啦, 唔知點解海外滙豐咁難開户,我大仔今次開學係美國行咗2次都開唔到,有埋學校信及I20都唔得,又要住址證明,結果走去Bank of America 很容易就開到,仲即時有張臨時咭用,服務又好,同滙豐職員D態度争好遠,滙豐態度係唔想幫你,仲叫我去對面chase開户,離譜

回覆樓主:

英國滙豐開戶好烦,debit card三次再成功。。。。

brother4 發表於 17-9-25 17:44
英國滙豐開戶好烦,debit card三次再成功。。。。

希望今次成功啦

scso 發表於 17-9-25 17:22

最衰係英國滙豐行咗2次都未開到户口,我己有學校信、有帶passp ...

hsbc唔憂做!希望你成功喇!

hennyyoyo 發表於 17-9-25 17:56
hsbc唔憂做!希望你成功喇!

Thanks

請問英國捺機攞錢個rate係點? 會高好多嗎?
可憐天下父母心 :cry:

滙豐的價加 Mark up 多1%

mimikitty28 發表於 17-9-26 10:43
請問英國捺機攞錢個rate係點? 會高好多嗎?

就算佢係香港兑換,個rate都係最貴

我上次滙款£10000 比bank hold 住幾日冇咗下落,結果呀仔分別用2張咭提款17次 每次£600,緊急關頭都係好有用。滙唔到一來一回都比HSBC 收咗幾百元手續費。

hennyyoyo 發表於 17-9-26 18:19
就算佢係香港兑換,個rate都係最貴
呀仔國內同學通常在香港機場找換店才脫換英磅,個rate 才是最貴。

noel2010 發表於 17-9-26 18:34
呀仔國內同學通常在香港機場找換店才脫換英磅,個rate 才是最貴。

機場找換店兑有錢不自在

noel2010 發表於 17-9-26 18:31
我上次滙款£10000 比bank hold 住幾日冇咗下落,結果呀仔分別用2張咭提款17次 每次£600,緊急關頭都係好 ...

無計!如每次30蚊,有數計,比佢賺

所以婆仔數就冇計咁多,比HSBC賺。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我又係整左張卡比呀仔去到用唔到。原來冇開通。上網又攪唔到。最後我去銀行佢地幫我。一星期後呀仔係果邊用到了。