用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 視覺刺激嗎?
go

視覺刺激嗎? [複製鏈接]

囝囝4歲A仔,睇電視間唔時睇到某part(我捉摸唔到係啲咩)就會遮住對眼,出門口等lift時如果爸爸後面出緊黎既話就要lay埋近樓梯口直到爸爸出到黎為止,有人返屋企時佢亦係lay埋喺某個位置,個電子琴成日睇琴鍵下面條隙,請問大家知唔知呢啲係咪視覺刺激既一種,係咪感統問題?有冇媽咪佢小朋友係咁?PS佢本身好鐘意開關門及睇住開關門謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主:

係感統問題呀!找感统堂上

回覆 love_son 的帖子

我仔都鍾意望開關門,問過ot,ot都話視覺刺激好難用啲咩去滿足佢, 而令佢減少行為。

回覆 TNS102 的帖子

我都有問過OT,佢冇乜實際既解釋及建議,話可以問題PSTo的行為可以點處理,我上網都搵唔到料。佢一出門口等lift時又要”lay”埋,lift到先出返黎,唉,都唔知點攪……..

love_son 發表於 17-10-26 17:13

我都有問過OT,佢冇乜實際既解釋及建議,話可以問題PST呢o的行為可以點處理,我上網都 ...
佢哋留意到一啲我哋唔起眼既野, 覺得好刺激
分享一下: 我個仔有一期都勁鍾意踩垃圾桶睇開合蓋, 跟住我買左一個新垃圾桶比佢, 原意唔係比佢玩, 只係想就算佢玩都唔好玩廚房嗰個, 一開始佢超沉迷加肉緊咁玩, 後來玩左1-2星期就滿足晒, 介左玩開合垃圾桶.  所以我諗唔通我真係要整道油壓門比佢玩到夠?

回覆樓主:

我仔鍾意睇轉嘅嘢。好多遊樂場個滑梯上面都有個轉轉玩具。我仔成日掛住玩個轉轉玩具,唔玩滑梯。如是者過了一段日子。後來我仔玩轉轉玩具玩到咁上下會停,走去玩滑梯。另外又有一次,佢望住個轉轉玩具喺度轉,話好靚。嗰時我先至發現原來佢係覺得個轉轉圖案靚。之前真係冇諗過。

但我仔由一歲到而家四歲幾都係鐘意門。。。。點算

回覆 lobb2015 的帖子

吖仔真係鐘意開關果下,有冇圖案都係咁

回覆 love_son 的帖子

我都好想解決佢依個問題
有時我會頂住道門等道門閂唔埋, 佢就會無引, 唔玩依道, 玩第二道

有時唔比吖仔攪門佢會發脾氣,上網又揾唔到有關減少視覺刺激既料,但囝好似嚴重左,真係唔知點算,因為大大下呢啲行動會越來越礙眼

回覆樓主

有冇小朋友鍾意望扶手電梯?

回覆 Tsubi 的帖子

我仔望吖,扶手電梯,普通lift都望唔停,唉。。。。。
‹ 上一主題|下一主題