用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

功課量? [複製鏈接]

想了解每日功課量,多少時間可完成?
默書測驗計分嗎?家長冇乜時間陪伴溫習基本可以應付嗎?
對於百厭學生,老師一般係有愛心定動不動會罰?
你地小朋友讀得開心嗎?
先多謝各解答之家長(emoji)
   0    0    0    0

humansy 發表於 17-9-24 18:26
對於百厭學生 ...

小一丶小二平均每天有七至八樣功課,隔一個星期一次中丶英默書,老師一般,暫時未見有主動關心學生,有些還會無理取鬧

以上是本人個人感覺,不喜勿插!

回覆 humansy 的帖子

功課唔多, 乖乖做, 1小時內可完成。星期五有文要寫就做耐D, 因為我家那位要思考好耐...

一學期中、英各默3次書, 平均一個月默一次次(初小咋, 高小會默多D)
指定3次默書計分, 但只計最高分2次
你小朋友識得自動自覺溫習實可以應付, 不過有幾多個會自動波呢?
早個幾星期前通知默書, 正常係有時間慢慢溫

對於百厭學生,老師一般係有愛心定動不動會罰?
唔知, 我個暫時唔係呢類學生

你地小朋友讀得開心嗎?
開心, 同埋有D活動唔一定老師選, 同學想參加係可以自己參加。我個上年都係自己舉手要參加集誦 (佢話老師會問邊個想參加, 佢就報名喇)

August_family 發表於 17-9-25 10:19
小一丶小二平均每天有七至八樣功課,隔一個星期一次中丶英默書,老師一般,暫時未見有主動關心學生,有些 ...
小一、小二隔星期默一次中、英? 仲多過三年級

你有冇睇錯默書時間表?
唔係有默書堂就一定要默書o架喎..,.

功課7-8樣, 每樣個量係幾多?
改正都計? 做好d, 唔使改正, 咪可以少一樣...

醒目開學勳章

回覆 August_family 的帖子

唔好意思其實你小朋友是否讀緊黃永樹?點解會覺得老師無理?

humansy 發表於 17-9-24 18:26
對於百厭學生 ...

由於現在已經是小二能力分班,有兩班的功課量會比較多!

chiliwu 發表於 17-9-25 11:55
小一、小二隔星期默一次中、英? 仲多過三年級

你有冇睇錯默書時間表?

現在是第一學期中英各默兩次,二三學期中英各默三次;當中最高分的3-5(忘記了正確數)次會計分,小一會少一些。但中間會因應各班程度加不計分默書若干次。

ej090601 發表於 17-10-28 14:44
現在是第一學期中英各默兩次,二三學期中英各默三次;當中最高分的3-5(忘記了正確數)次會計分,小一會少 ...
你過完一整學年, 再報告俾大家知, 依家默書量有幾少得可憐...
‹ 上一主題|下一主題