用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果接受了私小offer,重可以參加自行嗎? ...
go

如果接受了私小offer,重可以參加自行嗎? [複製鏈接]

明天就開始交自行表格,我刚收到心宜私小offer,我自行只有15分,一定冇可能有位,但是想有一個 1,等下年六月可以有機會扣門沙田一線官津校。

想請教,如果我交了自行表格,私校是否會知道而取消我的offer?
如果扣唔到一線官津校,我會讀現有的私小,所以擔心一参與自行就失去私小。
   3    0    0    0

buu2 發表於 17-9-24 13:40
明天就開始交自行表格,我刚收到心宜私小offer,我自行只有15分,一定冇可能有位,但是想有一個 1,等下年 ...

要睇你係邊間私校?

回覆樓主

民小好似唔比抽,但自行得唔得就唔知

zebrabb 發表於 17-9-24 13:57
民小好似唔比抽,但自行得唔得就唔知

我知我間私小都唔可以大抽奖,但是我唔肯定是否可以自行

回覆樓主

好似唔係間間得

buu2 發表於 17-9-24 14:03
我知我間私小都唔可以大抽奖,但是我唔肯定是否可以自行

打電話問/找小學家長試問

聽其他民幼k3家長話今年迎新日有家長問過班主任,班主任話如接受民小offer就一定不可以參加自行同大抽獎

buu2 發表於 17-9-24 13:40
明天就開始交自行表格,我刚收到心宜私小offer,我自行只有15分,一定冇可能有位,但是想有一個 1,等下年 ...

應該你去交留位費時, 估計學校需要你簽名放棄自行/大抽獎!

回覆 cattz288 的帖子

請問如私小並未要求簽放棄自行或大抽奬, 是否即可參加自行或大抽奬?

打電話問私小, 他們說不清楚…….

JAlove 發表於 17-9-25 11:02

請問如私小並未要求簽放棄自行或大抽奬, 是否即可參加自行或大抽奬? 打電話問私小,  ...

咁就照報囉!但好少問佢話唔清楚喎!

Thanks for reply

係啦, admin甘答我, 我真係有啲o

學校文件中只係見到 話如學生獲資助OR官立小學取錄者, 所繳交註冊費無意得退, 無要求簽共他文件.

buu2 發表於 17-9-25 14:12

學校文件中只係見到 話如學生獲資助OR官立小學取錄者, 所繳交註冊費無意得退, 無要 ...

因為你可以扣門架嘛!

JAlove 發表於 17-9-25 11:02

請問如私小並未要求簽放棄自行或大抽奬, 是否即可參加自行或大抽奬? 打電話問私小,  ...

如果係年尾前有私小offer, 已留位。大抽獎前教局會有信寄給你問會否參加抽獎。

小一入乎學申請表填表須知,(四) (3) "教育局在2018年6月統一派位結果公佈前, 會將已獲私立小學取錄而仍然繼續參加小一入學統籌辦法的兒童名單, 送交有關私立小學參考"

請問根據以上須知, 如果只參加了自行但不參加大抽獎, 教育局會否把兒童名單, 送交有關私立小學?  

我小朋友上年經驗:
9月尾報了自行,10~11月有私校收了,12月教育局寄信問會我們會否參加抽獎(因教育局知道我們有私校offer),我們回覆放棄抽獎.(因有offer嗰幾間私校唔比抽獎),但到12月尾收到另一間較心儀私校offer而佢又可以比我們抽獎,我們立即去教育局改簽回條繼續抽獎,最後成功1月入表抽獎

應該是私小收了你小朋友,它們便會報上教育局,跟住教育局見你報了自行會問你係咪繼續抽獎,如果你繼續教育局就會通知私小.但幾時通知甚或私小可否check到你有否參加自行/大抽獎就唔清楚

maggielfc 發表於 17-9-26 15:27
我小朋友上年經驗:
9月尾報了自行,10~11月有私校收了,12月教育局寄信問會我們會否參加抽獎(因教育局知道我 ...
多謝你的資料及回答我D [size=16.003px]愚蠢問題.

"幾時通知甚或私小可否check到你有否參加自行/大抽獎"有無經驗家長可以解答呢?

補充:

"幾時通知(應該是入表大抽獎之後i.e. 1-2月,當佢確定這位小朋友入表參加抽獎而本身有私小offer)甚或私小可否check到你有否參加自行/大抽獎"我問過第一間收我小朋友嘅私小,佢話"其實我地係check唔到嘅"(不過我諗視乎不同學校做法,呢間學校最後差不多6月派完位才通知我DQ了小朋友的學位)有無經驗家長可以解答呢?

maggielfc 發表於 17-9-26 17:08
補充:

"幾時通知(應該是入表大抽獎之後i.e. 1-2月,當佢確定這位小朋友入表參加抽獎而本身有私小offer)甚或 ...
Thank you very much maggielfc !

甘是否即是只要我參加完自行而不參加大抽獎, 教育局就唔再理我, 唔會把我D資料send比私校呢?

唉! 真的唔好意思, 我自己都覺得好fulish, 又長氣的問題.
但是因為今年競爭大, 又是N無人士, 所以不容有失.

回覆 buu2 的帖子

我諗EDB會先同你confirm是否繼續go ahead to 大抽獎,如果你話繼續佢先會通知私小kwa~

不過最好打去
EDB問清楚,他們會詳細解答!~
‹ 上一主題|下一主題