用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇是好?
go

如何選擇是好? [複製鏈接]

本身係34網及有區內私小offer, 但考慮到仲有個細仔跟尾,2個讀私小未必負擔得起,而且又唔係必收細佬,諗住報津校,自行應該報咩學校好?

我最多得20分報區內一線尾母校,該校無宗教分,所以成功機率相對高,但該校非常傳統,怕小兒未能應付。

而我自己比較心儀41網一間二線宗教小學,聽講相對輕鬆些,但我得15分,機會率非常低,自行應該報邊間好?

另外小兒比較怕羞,唔多出聲及不主動投入參與小組討論之類,佢咁既性格係咪唔適合活動教學? 感覺佢係傳統教育下應該會覺得舒服d, 但佢記性又唔算好,不主動積極完成功課溫習,入到傳統學校可能跟唔上進度,我應該幫佢搵間活動教學定傳統學校較適合佢?
   0    0    0    0

回覆樓主

34網福馬?農圃?
自行攞左個位先,再諗叩其他。
41宗教二線(基華?華德?新華德?)其實都不會輕鬆。

回覆樓主

咁既情況當然揀20分母校先啦

回覆樓主

你想揀嗰間,大抽獎未必抽中,派得差,又要煩

擰左母校個學位先,之後再叩其他學校,心情都輕鬆好多

回覆樓主:

當然係報自己母校啦!41網二線宗教學校20分都要抽, 15分ㄧ定無機。無理由放棄ㄧ間穩入的ㄧ線學校, 而去搏ㄧ間機會微的二線學校。

YokoS 發表於 17-9-22 23:47
本身係34網及有區內私小offer, 但考慮到仲有個細仔跟尾,2個讀私小未必負擔得起,而且又唔係必收細佬,諗住 ...

報左母校自行先,之後再去扣門(可到時再睇情況),但老實講依家好多學校20分都唔係必入,有可能要抽

Dragonmama2012 發表於 17-9-23 00:53

X2 應同

回覆樓主

你應該用20分揀自己母校,41網二線的宗教小學唔代表會讀得輕鬆D。

SCboy 發表於 17-9-23 00:18
34網福馬?農圃?
自行攞左個位先,再諗叩其他。
41宗教二線(基華?華德?新華德?)其實都不會輕鬆。

因為聽人地講好多功課同考測,我兩公婆都要番工,到時怕跟唔到太多功課同溫習。

Mchacha 發表於 17-9-23 00:27
咁既情況當然揀20分母校先啦

龍年,好多人都咁教我攞左個唔差的位先,但真係擔心讀唔上。

Dragonmama2012 發表於 17-9-23 00:53

我仔性格扣門應該無人會收,但講真15分報邊間都應該係送死,大抽獎又可能派寶校。
但我間私校backup, 應否放棄較易入的一線去冒險。

Hycl 發表於 17-9-23 08:30
當然係報自己母校啦!41網二線宗教學校20分都要抽, 15分ㄧ定無機。無理由放棄ㄧ間穩入的ㄧ線學校, 而去搏ㄧ ...

只為間學校可能較適合我仔

april12 發表於 17-9-23 14:28
報左母校自行先,之後再去扣門(可到時再睇情況),但老實講依家好多學校20分都唔係必入,有可能要抽
...

我知20分可能都係抽,如果有幸抽到母校我都唔知讀唔讀得掂

Felix223 發表於 17-9-23 15:47
你應該用20分揀自己母校,41網二線的宗教小學唔代表會讀得輕鬆D。

問過相熟的朋友,話小一二都比較輕鬆,上到小三先開始谷,諗住俾多2年時間個仔適應,而且間學校係比較活動教學型。

YokoS 發表於 17-9-23 18:03
我仔性格扣門應該無人會收,但講真15分報邊間都應該係送死,大抽獎又可能派寶校。
但我間私校backup, 應否 ...

我都有想過,如果大嗰個派得岩佢既學校,但唔岩細嗰個又點呢?

答案係小朋友係獨立個體,我會俾大仔入岩佢既小學(未必係學術好既學校。),細嗰個再自己努力(靠佢自己運氣)

我有朋友大嗰個入左人地眼中寶校,但岩佢小朋友,讀得好開心。細嗰個入另一間。

你呢個情況,我會接受私小offer 先,如心儀學校不是母校,就大抽獎靠運氣睇吓入唔入到心儀學校,唔得就讀私小。
‹ 上一主題|下一主題