用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網,得15分,選哪間好?
go

31網,得15分,選哪間好? [複製鏈接]

31校網,得15分,女,請問自行,基道(心儀)有機會入到嗎?方樹泉好不好?Thanks
   1    0    0    0

如果得15分,寜願大抽獎,起碼乙一搏間最心儀的。

15分穩入的學校,好多時候放乙二都好大機會。

31 網,尤其女仔,個個都想搏果 4 間,如果你放基道第一的話,機會應該好大。

如果係方樹泉的話,倒不如考慮羅裕積?校舍較大、又近地鐵站,課外活動都多,東華三院年年籌錢,資源點都會比方樹泉多。如果係想升級去 Band 1 中學,入到菁英班,資源都會優先考慮你果班(不過自自然然功課量會多過普通班少少)。

回覆樓主:

推,想聽多少少意見,Thanks !

我去年15分基道,失敗,大抽獎簡咗德信,都係衰咗,最後都有叩基道,Interview個位老師同我講:大抽獎簡我地,你依家就吳使嚟叩門啦! 呢世都記得

但聽聞今年基道好似都多左好多人會揀...因為唔係個個咁博四大

靚靚C奶 發表於 17-9-22 17:52
但聽聞今年基道好似都多左好多人會揀...因為唔係個個咁博四大

邊4大?

callmebabe 發表於 17-9-27 09:33
邊4大?

5大,新舊油天,循道,德信,St.Mary

車車Wong 發表於 17-9-22 17:11
我去年15分基道,失敗,大抽獎簡咗德信,都係衰咗,最後都有叩基道,Interview個位老師同我講:大抽獎簡我地 ...

咁你最後叩唔叩到?

ggg345 發表於 17-9-27 21:48
咁你最後叩唔叩到?
叩吳到呀,最後都死死氣返原校註冊

回覆 se6b03 的帖子

樓主果個係女,所以唔計德信變做四大。

1998Ruby1998 發表於 17-9-22 15:39
31 網,尤其女仔,個個都想搏果 4 間,如果你放基道第一的話,機會應該好大。

如果係方樹泉的話,倒不如考 ...
其實羅裕積有咩好呢? 方樹泉又有咩咁差呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

冇話差同好,相比資源,的確東華三院多。

1998Ruby1998 發表於 17-9-28 14:41
回覆 hkpapa852 的帖子

冇話差同好,相比資源,的確東華三院多。
從客觀校務資料所見, 所謂資源好D個間, 升中派位, 以至學術表現唔見得比差D個間好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我以前都有個錯覺,以為東華呢類團體,籌款動員能力一流,旗下學校一定資源好充足,但事實係東華三院屬下都有好多醫院,護理院,老人院,中小學,幼兒/稚園,實際每間批到幾多錢真係唔知。而東華三院轄下中小學,又似乎真係唔多覺有邊幾間出名辦得好。相比保良局,人地有一間TSL加另一間CKY,津小都有好幾間唔錯。東華係辦學方面似乎真係較遜色,羅裕積,黃士心,高可寧都好似麻麻。

se6b03 發表於 17-9-28 15:00
我以前都有個錯覺,以為東華呢類團體,籌款動員能力一流,旗下學校一定資源好充足,但事實係東華三院屬下都 ...

利申本人小女讀緊東華幼稚園
東華三院學校資源會好哋
但學童成績不是成正比
你要好成績學校㨂拔萃,培正

hkpapa852 發表於 17-9-28 13:33
其實羅裕積有咩好呢? 方樹泉又有咩咁差呢?
咁多年所見罗好多家長接送孩子,而方就好多自行返/放学,好少家长接送。個人認為家长湊的冇甘咁易学坏,好过冇王管。另外方有部分南亞裔学生,而罗就吾見有。
我仔F1的同学來自罗,他说罗共有3人收到男拔early bird 邀请入讀信(他是其中一個),咁我谂罗的课外活动也出色。

kkhon 發表於 17-9-28 16:16
咁多年所見罗好多家長接送孩子,而方就好多自行返/放学,好少家长接送。個人認為家长湊的冇甘咁易学坏,好 ...
恐伯只係個別例子..... 羅係校務報告中自己有講, 年年小三同小六成既TSA成績, 都有至少一科既平均分係低於全港水平
‹ 上一主題|下一主題