用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UCAS + non-JUPAS 2018
樓主: Ruby1219
go

UCAS + non-JUPAS 2018   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-11-21 13:37
英國讀書是好好但出路窄,2個朋友孩子土生土長是英國第一位大學畢業,揾不到工,要去中國工作....本地大學 ...

可能你會覺得係不切實際,但我哋一家嘅共同想法係大學要興趣行先,as long as 我同老公仲負擔到,阿仔鍾意響邊度讀邊科,會盡力去讀就好。至於畢業後出路、邊度搵到工、人工幾多。。。都唔係選擇大學嘅考慮條件。學亮燈話齋,有手有腳又肯做,天大地大唔會餓死,只要養活佢自己就得。

回覆樓主:

如果選本地或外國是相同的科,會提議選本地先因一年42000元,4年是168000相對比留學平,可住hall訓練孩子獨立性,平時可去做交流生或畢業去外國讀master可;例如臨床心理學碩士因學位有限,中大港大多只收自己生,但政府多請本地畢業生,外地畢業生多去私人公司出路窄!(個人意見)

Ruby1219 發表於 17-11-21 18:33
可能你會覺得係不切實際,但我哋一家嘅共同想法係大學要興趣行先,as long as 我同老公仲負擔到,阿仔鍾意 ...

—定不會是不切實際,自己所有孩子英國讀過書或讀緊書。。。每個人程況不同,從英國朋友囗中有畢業找不到工作,但也有成功例子!
一様孩子將來話去地盤做

brother4 發表於 17-11-21 18:38
如果選本地或外國是相同的科,會提議選本地先因一年42000元,4年是168000相對比留學平,可住hall訓練孩子 ...
我最初都學你想法, 後來仔仔公開試成績幾好, 但佢想去外國讀, 一年後暑假回來, 我發覺佢變左另一個人, 我吾知點解釋比你知, 總之經濟許可, 去外國讀書係個好選擇, 交流同留學吾同, 有D經歷真可改變孩子的一生

siumiu2010 發表於 17-11-21 22:51
我最初都學你想法, 後來仔仔公開試成績幾好, 但佢想去外國讀, 一年後暑假回來, 我發覺佢變左另一個人, 我吾 ...

明白,孩子公開試 考得很差,另budget有限,重要佢—罐罐頭+陽春面可食7歺,。。。印象最深是朋友孩子是英國第一位大學畢業,估倒霉—路未有好工,最後做隱敝青年,當日最终冇出來食飯…

回覆 Ruby1219 的帖子

下面對英國就業率大學2016,想去英國留學的同學可作為選校參考哦!

劍橋大學

劍橋畢業6個月後的學生就業率是89.6%。作為英國大學老大,劍橋的地位絕對不是吹出來的!排名全英第一的入學標準,網羅了一大批天之驕子,再搭配超凡的學科實力,畢業之後不拿個諾貝爾、當個CEO,都不好意思說是劍橋出來的,往史蒂文霍金那個level發展就對了。
牛津大學
牛津以87.6%的學生就業率,名列全英第3位。嚴格的入學條件加上嚴謹的治學風氣,牛津畢業生找工作當然不成問題!牛津在政界擁有不可撼動的地位,出來的學生隨便拎一個出來,都是首相總理級別的。

原文網址:[url=https://kknews.cc/news/38jjnjy.html]https://kknews.cc/news/38jjnjy.html[/url]

本地大學, 真係抵讀好多

學費平, 有工人, 睇住, 返學近

本地大學內聯網搵工

英國脫歐後,本土主義興起

想留低英國唔容易

社會發展已經泡和, 無乜生意好做

周圍吉鋪, 有開新店, 都係平價速剪, 食店, 短租散貨場

這反映, 個社會機會已經無了, 我去譽宴 都唔洗等位, 市道差, 社會無晒氣氛

社會假如仍有機會的, 但我相信這些機會只有極少數港人/港人子女受惠

如果家境一般的話, 我都強烈建議留港讀大學

本地大學認受性比英國讀好, 除非你外國入到名校, 且工作能力強, 反應快

這樣的人根本好少, 中下階層拿成副身家, 為兒女去外國博一轉,

不值得

一陣畢唔到業, 大件事

英國要畢業, 都唔容易

hehehaha2017 發表於 17-11-22 12:32
本地大學, 真係抵讀好多

學費平, 有工人, 睇住, 返學近

咁英國冶安又如何?倫敦/之外地方

Ruby1219 發表於 17-9-22 14:20
有無爸媽同我一樣, 仔女而家響英國upper six, 報緊明年入大學?我個仔會報UCAS, priority 響英國讀大學, ...

阿仔今朝收到imperial 的offer!好開心!
Less stress in waiting for Oxford’s invite for interview!

humble123    發表於 17-11-26 17:24

Ruby1219 發表於 17-11-23 08:17
阿仔今朝講收到imperial 的offer!好開心!
Less stress in waiting for Oxford’s invite for interview! ...

恭喜恭喜

醒目開學勳章

Less stress in waiting for Oxford’s invite for interview! ...

祝你仔仔再下一城!

poonseelai 發表於 17-11-23 08:21
恭喜恭喜

Thanks

3b 發表於 17-11-23 08:23
祝你仔仔再下一城!

Thanks!

恭喜晒!

congrats !

恭喜晒!

Hong Hong Ma  :-)

恭喜!

DKmum 發表於 17-11-23 09:01
恭喜晒!

多謝大家

恭喜🎊🎈
‹ 上一主題|下一主題